Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Bilirkişi Raporu: ‘Hem Adaletsiz, Hem de Yasaya Aykırı’

Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin iptali için açılan davayı inceleyen Bilirkişi Heyeti, arsa değerleri karşılığında yurttaşlara verilecek dairelerin adil dağıtılmadığını belirledi. Şehir plancılarından oluşan bilirkişi heyeti, projenin uygulama esasların Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in önerisiyle Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık

Cumhuriyet Ankara
Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Bilirkişi Raporu: ‘Hem Adaletsiz, Hem de Yasaya Aykırı’

Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’nin iptali için açılan davayı inceleyen Bilirkişi Heyeti, arsa değerleri karşılığında yurttaşlara verilecek dairelerin adil dağıtılmadığını belirledi. Şehir plancılarından oluşan bilirkişi heyeti, projenin uygulama esasların Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in önerisiyle Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilmeden karara bağlanmasının da yasaya aykırı olduğunu saptamasında bulundu.

Anakent Belediyesi’nin, 14 Eylül 2005 tarihinde aldığı karar ile yürürlüğe koyduğu Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin yürütmesi, Ankara 1. İdare Mahkemesi’nin 2008’de aldığı kararı ile durdurulmuştu. Belediye, kararın ardından projeyi 13 etaba bölerek yeniden yürürlüğe koydu.

Belediye Meclisi, 14 Eylül 2009 tarihinde aldığı karar ile projenin 3. etabının sınırını ve uygulama esaslarını karara bağladı. Belediye Meclisi toplantısında, Anakent Belediye Başkanı Gökçek, “Uygulama esaslarının Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderilmeden görüşülüp karara bağlanmasını” istedi. Gökçek’in meclise sözlü olarak sunduğu bu teklif kabul edildi.

Proje’nin 3. etabında oturan Hüseyin Baştaş, Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne bu kararın “Eşitlik, sosyal devlet ve sözleşme serbestisi ilkelerine aykırı olduğu ve mülkiyet hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle iptal davası açtı.



Karar yasaya aykırı

Davaya bakan mahkemenin başvurduğu şehir plancılarından oluşan Bilirkişi Heyeti, Raporu’nu 27 Aralık 2010 tarihinde tamamladı. Bilirkişi Raporu’nda ise, 5393 sayılı belediye yasasının 24. maddesinde “İhtisas komisyonlarının görev alanına giren işler bu komisyonlarda görüşüldükten sonra Belediye Meclisi’nde karar bağlanır” hükmünün yeraldığı belirtilerek “Projenin öncelikle belediye meclisince imar komisyonuna havale edilip, burada görüşüldükten sonra Meclis gündemine alınması gerekirken, başkanın şifai önerisi üzerine doğrudan Belediye Meclisi’nde karara bağlanılmasının düzenlemeye aykırılık teşkil ettiği” kaydedildi.

Daire dağıtımı adaletsiz

Aynı meclis kararında, tapulu-imarlı ve tapulu-imarsız arsalar karşılığında verilecek dairelerin metrekare hesapları yapıldı. Buna göre örneğin, “Her 200 metrekare tapulu-imarlı arsa için 1 adet 80 metrekare daire, her 500 metrekare tapulu imarsız arsa için 1 adet 120 metrekare daire verilmesi” karara bağlandı.

Bilirkişi Heyeti sözkonusu hesaplamayı da belediye yasasına aykırı buldu. Raporda, yasaya göre, proje alanı üzerindeki taşınmazların değerinin tespit edilerek hak sahiplerine yapılacak dağıtımın bu değer üzerinden yapılması gerektiği belirtildi. Proje kapsamındaki arsaların “Samsun yoluna yakınlığı, manzara etkisi gibi etkenler karşısında farklılık gösterebileceği” belirtildi. Raporda, arsa değerlerini eşit kabul eden kararda “Bu farklılıklar dikkate alınmaksızın tüm taşınmazların birim metrekare değerlerinin aynı kabul edilerek tahsis öngürülmesinin” hakkaniyetli olmadığı ve yasaya aykırı olduğu kaydedildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mamak-kentsel-donusum-projesinde-bilirkisi-raporu-hem-adaletsiz-hem-de-yasaya-aykiri_86807.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!