Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mania Hattının Kaldırılmasına "Yargı" Engeli!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınan, Uçakların uçuş mesafesine bağlı yükseklik serbestliği olarak bilinen “mania hattı” ile ilgili mahkeme iptal kararı verdi.

yapi.com.tr
Mania Hattının Kaldırılmasına "Yargı" Engeli!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mania hattının aşılmasının kenti sağlıksız bir yapılaşmaya sürükleyeceğini vurgulayarak, “Eskişehir yolu aksı üzerinde dikey büyümeyi öngören yüksek yoğunluklu yapıların yapılmasını öngören mania hattının kaldırılmasına dava açmıştık. Mahkeme iki kere bilirkişi keşfi yapılmasını istedi ve iki bilirkişi keşfi de lehimize geldi. Hem altyapıdan yoksun hem trafiği çözülmemiş bir alanda bu kadar dikey yükselmenin plansızlığından dolayı davaları açmıştık. Kent rantını kişilere dağıtmak isteyen Büyükşehir Belediyesi’ne geçmiş olsun” açıklamasını yaptı.  

Mania hattının kaldırılmasının iptali kararı Demir Kafes tartışmalarını akla getirdi. Milyonlarca liraya yapılan ve yıllarca atıl kalan ardından sökümü yapılan Demir kafes alanında Büyükşehir Belediyesi’nin beş kez değiştirdiği planları hatırlatan Candan, “Demir kafesin bulunduğu yerde de plan değişikliği yapılarak yerine artık yetmiş katlı plan yapılamayacak. Yine aynı  bölgede yapılan mania hattını delen hukuksuz  yapılar var. Mania hattını delen yapılarla ilgili önümüzdeki günlerde meslek odaları ile başvurularımız konusunda ortak karar vereceğiz.  Çankaya Belediyesi sınırlarına giren bu yapılar için Belediye’ye ruhsat iptalleri yazısını Şehir Plancıları Odası ile birlikte yazacağız” dedi.

“Yüksek yapılara karşı değiliz”

Candan, “Yüksek yapılara karşı çıkmıyoruz, yeter ki planlı alanlarda alt yapısı uygun alanlarda yüksek yapılaşma öngörsünler. Burada bilimsel bir şekilde şehircilik ilkelerine göre kurgulanmış bir planlama yoktur, emsal artırımına göre bir rant artırımı vardır. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Bakanlıklardan izin almadan bir rant artırımı verdiğini, aynı anlayışı savunduğu Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Savunma Bakanlığı'nın da karşı çıkan yazılar gönderdiklerini bilirkişi raporlarından görüyoruz “ şeklinde konuştu.  

Candan ayrıca kapıda ruhsat bekleyen Müteahhit firmalar tarafından da üstü örtülü tehdit telefonları aldıklarını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mania-hattinin-kaldirilmasina-yargi-engeli_118100.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!