Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

MARBLE 15'inci Kez Açıldı

İzmir'in gururu ve dünya buluşmasına ev sahipliği yaptığı MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 15'inci kez kapılarını açtı. Ege'nin 4 ilinin valisinin katılımıyla ziyarete açılan fuar, 4 gün açık kalacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünyanın ikinci büyüğü olan mermer fuarını birinci yapmak için sergileme

Yeni Asır Gazetesi
MARBLE 15'inci Kez Açıldı

İzmir'in gururu ve dünya buluşmasına ev sahipliği yaptığı MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 15'inci kez kapılarını açtı. Ege'nin 4 ilinin valisinin katılımıyla ziyarete açılan fuar, 4 gün açık kalacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünyanın ikinci büyüğü olan mermer fuarını birinci yapmak için sergileme alanını genişleteceklerini söyledi. Bunun için de Gaziemir'de kurulacak yeni fuar ve kongre alanının oluşmasında son aşamaya geldiklerini belirten Kocaoğlu, "Mermer Fuarı ve diğer fuarlar bu kente 250-300 milyon dolarlık ekonomik katkı koyuyor" dedi. Sektör temsilcileri ise, hükümetten vergi indirimi istedi.

Bin 112 firma

Kültürpark'ta gerçekleşen, 4 gün sürecek MARBLE'a bu yıl 32 ülke ve 42 ilden 1112 firma katılıyor. Her yıl katılımcı sayısı artan fuarın açılış töreni, İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın konseri ile başlayan törenin açılış konuşmasını Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Onur yaptı. Onur, salondaki konukları "Doğaltaş bayramına hoşgeldiniz" sözleriyle selamladı. Sektörlerinde 200 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Onur, Türkiye'nin dünya doğaltaş rezervinin 3'te 1'ine sahip olmasına rağmen pazar payından ancak yüzde 10'luk dilimi alabildiğini söyledi. Türkiye'nin bir madencilik politikası oluşturması, bununla ilgili kanun ve yönetmeliklerine de sektör temsilcileriyle birlikte hazırlanması gerektiğini belirten Onur, "Sektörün vergi yükü, enerji fiyatları azaltılmalı. ÖTV, KDV ve pirim indirimi yapılmalı. Sektörel teşvikler bize patlama yaptırır. 2 yıldan beri yüksek faiz düşük kur politikası sebebiyle para kazanmıyoruz. Döviz inmiş mal satamıyorsak neye yarar? Hükümet cansuyu kredisi çıkarmış ama tüm kurumlardan borcu yoktur kağıdı alma şartı var. Bu krediyi alamıyorsak ne yarar? Hükümetin sektörümüzle ilgileneceğini umuyorum" diye konuştu.

Abudabi'de showroom

Onur'un ardından konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç, Türkiye'nin 2008 doğaltaş ihracatının 1 milyar 402 milyon dolar olduğunu söyledi. 9 milyar dolarlık katmadeğer sağlayan bu sektörün önemsenmesi gerektiğini belirten Erdinç, "Maden olmazsa olmaz bunu anlamalıyız" dedi. Mahalli idareler ve kamu kurumlarına, Türkiye'de üretilen doğal taşları satın almalarını isteyen Erdinç, Ege İhracatçı Birlikleri olarak Abudabi'de doğaltaş showroom'u açmayı hedeflediklerini kaydetti.

Açılış törenine katılan Dış Ticaret Müsteşarı Abdullah Köten, doğaltaş ihracatının 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında arttığını belirterek 1.4 milyar dolara çıktığını söyledi. Köten, Türkiye'nin doğaltaş ihracatı yaptığı ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri'nin geldiğini kaydetti.

MARBLE'in dünyanın ikinci büyük sektör fuarı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, birinci olmak için daha fazla alana ve hole ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 337 bin metrekare alanda havalimanına 6 dadika, İzmir'e 13 dadika uzaklıkta olan yeni fuar ve kongre alanının yapımında son aşamaya geldiklerini belirten Kocaoğlu, bu yatırımı seçim sonrasında hayata geçireceklerini söyledi. Yeni fuar ve kongre alanı için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri ve 15 civarında işadamı ile 100 milyon dolarlık bir şirket kurduklarını hatırlatan Kocaoğlu, "Bu işin kamulaştırması 4.5 yılımızı aldı. Yeni fuar alanında 5 bin kişilik kongre merkezi yapacağız. 'Fuarlar ve kongreler kenti' hedefine ilerliyoruz" diye konuştu. Mermer fuarı ve diğerlerinin İzmir ekonomisine 250-300 milyon dolarlık katkı sağladığını belirten Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "İZFAŞ son 5 yılda 5-10 milyon TL zarar etti. Ama bu zarar fuarlara verilen destekten kaynaklanıyor. Bu desteği fuarlar gelişmesini tamamlayıncaya kadar sürdüreceğiz. Bu parayı yol yapmak, fakirlere ekmek götürmek gibi önemsiyoruz. Harcamaktan seve seve mutluluk duyuyoruz. İzmir Türkiye'de ve dünyada yerelde kalkınmasını kendi gücüyle sağlayan ender zenginliğe sahip kentlerden biridir. Buna 3.5 milyon İzmirli inanıyor."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/marble-15inci-kez-acildi_67699.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!