Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Marmara Forum 31 Mart'ta Açılıyor

Multi Development Türkiye ve Area Property Partners tarafından Merter'de 375 bin metrekare alanda inşa edilen Marmara Forum Alışveriş Merkezi, 31 Mart 2011 tarihinde açılacak. Proje değeri 1 milyar dolara ulaşan AVM'de 135 bin metrekare kiralanabilir mağaza alanı, 30 bin metrekare ofis alanı bulunuyor.

yapi.com.tr / AA
Marmara Forum 31 Mart'ta Açılıyor

Foto: Metin Pala (AA)

Multi Development Türkiye ve Area Property Partners tarafından Merter'de 375 bin metrekare alanda inşa edilen Marmara Forum Alışveriş Merkezi, 31 Mart 2011 tarihinde açılacak. Proje değeri 1 milyar dolara ulaşan AVM'de 135 bin metrekare kiralanabilir mağaza alanı, 30 bin metrekare ofis alanı bulunuyor. Multi Development Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hulusi Belgü, VIP açılışı 30 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilecek Marmara Forum'un tamamlanması dolayısıyla Four Seasons Bosphorus Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 14 ülkede faaliyet gösteren Multi Development'in 2004 yılında Türkiye'ye geldiğini ve aradan geçen sürede 8 Forum AVM açtığını belirterek, Marmara Forum'un 9. AVM'leri olacağını söyledi. 2011'de aralarında IKEA'nın da bulunduğu irili ufaklı 1940 mağazaya ulaşacaklarını dile getiren Belgü, geçen yıl 8 AVM'de yüzde 25 yıllık artışla 110 milyon ziyaretçi sayısına ulaştıklarını, yüzde 35'lik artışla 1 milyar avro ciroya ulaştıklarını bildirdi.
    
Belgü, Forum AVM'lerde mağazalarda bulunanlar da dahil 25 bin kişinin çalıştığını, bugüne kadar 2,1 milyar avro yatırım yaptıklarını, açılacak Forum Kayseri ve Marmara Forum ile bu rakamın 3,5 milyon avroya ulaşacağını belirterek, İstanbul'da ikinci, Türkiye'deki dokuzuncu projeleri olan Marmara Forum'un Merter'de E-5 Karayolu'nun hemen yanında, sahil yoluna yakın bir konumda ve toplu taşıma araçlarına kolaylıkla ulaşma imkanlarına sahip olduğunu anlattı.
    
Tabanlıoğlu Mimarlık'la çalıştıkları Marmara Forum'da alışveriş alanlarının dışında Garden Office bölümünde 30 bin metrekare kiralanabilir ofis alanı bulunduğunu aktaran Belgü, burasının tanıtımını kendisi de iyi bir yatırımcı olan aktör John Malkovich ile gerçekleştireceklerini söyledi. Burada yatay ofis anlayışını benimsediklerini anlatan Belgü, bunun bölgenin ofis açığını da kapatacağını ifade etti.
    
Soruları da yanıtlayan Belgü, alışveriş merkezinin yaklaşık 2,5 saatte dolaşılmasının bir dezavantaj olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, bu sürenin uzun olduğunu ancak Marmara Forum'un müşterilerin aradığı her markayı bulacağı, bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceği, girince bütün günü geçirebileceği bir yer olacağını bunun tüketiciler için bir avantaj olduğunu düşündüğünü söyledi. Belgü, bir soruya karşılık, İstanbul'un iklim şartları dolayısıyla daha çok kapalı alanları tercih ettiklerini ancak dışarıya açılacak alanlara da yer verdiklerini belirtti. Hulusi Belgü, kira metrekare fiyatları hakkındaki soruyu ise, ''Mağazalarda metrekare fiyatları 50 avrodan 150 avroya kadar çıkıyor, ofis tarafında ise 15 avro civarında, metrekare fiyatları'' diyerek yanıtladı.
    
Marmara Forum'un yüzü John Malkovich
    
Tanıtımı John Malkovich ile yapmalarına ilişkin ise Belgü, çok isim üzerinde durduklarını, uluslararası bir şirket olarak karizmatik bir kişiliği bulunan, sıradan bir aktör olmayan Malkovich için karar verdiklerini söyledi. Belgü, Malkovich'in kendi ülkesinde özellikle gıda alanında ciddi yatırımları bulunduğunu, o nedenle onun yüzünü kullanmak istediklerini anlattı.
    
Bir soru üzerine ise Belgü, İstanbul Forum'un metrekare olarak Marmara Forum'dan daha büyük olduğunu, ancak Marmara Forum'un daha fazla sayıda dükkana sahip bulunduğunu söyledi. Belgü, İstanbul Forum'da 30 bin metrekarelik IKEA'nın bulunduğunu, bu AVM'nin metrekare olarak hala Avrupa'nın en büyüğü olduğunu ifade etti. Yatırım bedeli ve ortaklık yapısıyla ilgili sorulara da Belgü şu karşılığı verdi:
    
''Yatırım bedeli 1 milyar dolar, yaklaşık 740 milyon avro. Carrefour'la özel bir anlaşma yaptık. Esasında Carrefour burada bizim ortaklarımızdan bir tanesi. Carrefour, yaklaşık 20 bin metrekarelik kendi mağazasının sahibi. Diğer her tarafı biz kiraya veriyoruz. Aksigorta'nın da Area'dan yüzde 12,5'luk bir hisse satın aldığını biliyoruz. Dolayısıyla Area yüzde 37,5, 12,5 Aksigorta, Sabancı Grubu, yüzde 50'si de Multi Development'in.''
    
Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu ise Marmara Forum'un daha proje üzerinden yüzde 95'inin kiralandığını, mağaza karmasının da çok iyi olduğunu dile getirerek, büyük bir alanı kaplayan projenin çatısında geniş bir teras bulunduğunu, yeme içme mekanlarının da dışarıya açılacak şekilde gerçekleştirildiğini anlattı. Carrefour'un olduğu alanın da dışarıya çıkışının bulunduğunu, ofis alanlarının da avlulara sahip konseptiyle Türkiye'de ilklerden biri olduğuna işaret eden Tabanlıoğlu, alışveriş merkeziyle ofis bölümünün birbirini tamamlayacağını söyledi.
    
691 günde tamamlandı
    
Toplantıda verilen bilgiye göre, 135 bin metrekare kiralanabilir alanın bulunduğu proje, günde ortalama 2 bin kişi çalışarak 691 günde tamamlandı. Marmara Forum'da 30 asansör, 46 yürüyen merdiven, 11 yürüyen bant bulunuyor. Bir ucundan diğerine gezmenin yaklaşık 2,5 saat sürdüğü belirtilen AVM'deki kiralanabilir alanların yüzde 5'i yurt dışından Türkiye'ye yeni gelecek markalar için ayrıldı. Yaklaşık 350 mağazanın markasının bulunacağı AVM'de 16 salona sahip Cinebonus sinemaları, 11 bin 555 metrekare teknoloji mağazaları, 21 bin 350 metrekare dekorasyon mağazaları, 65 farklı kafe ve restoran, 5 bin metrekare teras, çocuk sokağı, Garden Office bölümleri ve su kanalları ve yeşil alanlar bulunuyor. Marmara Forum'da yıllık 22 milyon ziyaretçiye ulaşmak hedefleniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/marmara-forum-31-martta-aciliyor_86456.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!