Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Marmaray için Tarih Verdi!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 5 yıldır devam eden arkeolojik kazılar nedeniyle yeni başlayacak olan Marmaray Projesi Yenikapı-Sirkeci hattındaki TBM ile tünel delme işlemini başlattı. Yenikapı bölgesinde, yerin 14 metre altındaki şantiyede düzenlenen törende, TBM delme aracına binen Bakan Yıldırım, butona basarak ilk tünel kazma işlemini

NTV
1 Marmaray için Tarih Verdi!

br />
Yenikapı hattı

Marmaray Projesi kapsamında bir transfer merkezi olarak planlanan Yenikapı bölgesinde aç-kapa istasyon yapısı için kazı çalışmaları 2004'te başlamış, ancak ortaya çıkan tarihi buluntular üzerine arkeolojik kazılar yapılmıştı.
        
Kazıların tamamlanmasının ardından makineli kazı ile en doğuda tünel delgi çalışmalarının başlayacağı 117.50 kotlarına ulaşılarak, TBM2 ve TBM3 olarak adlandırılan tünel delme makinelerinin montajı yapıldı.

Tünel Delme Makinesi olan (TBM) Japon şirketi Hitachi Zosen tarafından üretilen TBM, Türkiye'de ilk defa bu projede kullanılıyor.

Avrupa yakasında Yenikapı-Sirkeci İstasyonu-Batırma tüpü istikametini oluşturan TBM2 hattı 3048.7 metre ve TBM3 hattı 3076.1 metre olup toplamda ise 6124.8 metreden oluşan iki ayrı delme tünelden oluşuyor. Tünel çalışmaları kapsamında 296.500 metreküp kazı yapılacak. Güvenlik için iki paralel ana tünel boyunca her 200 metrede bir yaya geçiş tüneli inşa edilecek, böylece acil bir durumda yolcular bir tünelden diğerine güvenle geçilebilecek. Kaplanan tünelin çapı ise 7.04 metreden oluşuyor.
       
Bugün kazısına başlanan TBM, projede kullanılan benzer 5 adet TBM'den biri olan TBM3. TBM3 Sirkeci istasyonuna ulaşıp doğu ucuna taşındıktan sonra 934 metre daha kazı yapacak ve batırma tüpe bağlanacak.

Yenikapı-Sirkeci güzergahında, TBM2 tünel delme makinesinin montajı ise ileri tarihlerde yapılacak.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/marmaray-icin-tarih-verdi_74730.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bari bu arada demiryoluna iyileştime çalışması yapılsa da bir de onun için vakit kaybedilmiş olunmasa. 2011 de de tünellerin içine ray döşerler ray döşemeye vakit ayırmadan hat hazır olmuş olur. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!