Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Marmaray'dan 8 Bin Yıllık Müze Çıktı

Marmaray Metro Projesi kapsamında Yenikapı’daki kazılarda çıkarılan, büyük bölümü 4-7. yüzyıla ait 54 hayvan kemiği, Osteoarkeoloji Müzesi’nde sergilenecek. Kemikler kazıdan çıkan 60 bin bulgunun incelenmesiyle seçildi.

yapi.com.tr
1 Marmaray'dan 8 Bin Yıllık Müze Çıktı

Türkiye'de ilk kez İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde açılan ve arkeolojik kazılar sırasında çıkarılan hayvan iskeletlerinin sergilendiği Osteoarkeoloji Müzesi, Marmaray kazılarından elde edilen bulgulara da ev sahipliği yapacak. İÜ Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Onar, 2004’te İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nce başlatılan kazı çalışmaları sırasında çıkarılan kemikleri incelediklerini söyledi. Kazı faaliyetinin 58 bin metrekarelik alanda yapıldığını ifade eden Onar, “Şu ana kadar 60 binin üzerinde kemik incelemesi yaptık. 54 hayvan türü bulundu” dedi.

8 bin 500 yıl öncesine ait

Prof. Dr. Onar, örnekleri mümkün olduğu kadar müzede sergilemeye çalıştıklarını anlatarak, “Kazı alanında, 8 bin 500 yıl öncesine kadar giden buluntulara da ulaşıldı. Şu ana kadar elde ettiğimiz sonuçlarda, Bizans’ta hayvanlarla insan arasındaki bağın yoğun olduğunu belirledik. Yıllardır kazı çalışmalarına katılıyorum ancak hayvan kemiklerinin bu kadar fazla olduğu bir alana rastlamadım. Şu anda Türkiye’de yaşamayan filin de kalıntısını tespit ettik.  Büyük boyutlarda orkinos balıkları olduğunu da belirledik” şeklinde konuştu.

30 Nisan’da açılacak

Müzenin yeni parçalarıyla 30 Nisan’da  açılacağını ifade eden Onar, “Ayrıca kemikler DNA çalışmalarına da katkı sağlayak” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/marmaraydan-8-bin-yillik-muze-cikti_107580.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Sayın Vedat Onar hocayı bilim dünyasına böyle bir müze kazandırdığı için kutlarım.özellikle arkeolojik kazılarda çalışan arkeologlar hayvan kemiklerini tanımakta zorlanıyorlar.Türkiye faunası için çok önemli bir müze. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!