Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mavi Akım’da Finale Yaklaşıldı

Rusya’dan Karadeniz’in altına döşenecek boru hattı yardımıyla Türkiye’ye doğalgaz getirilmesini öngören Mavi Akım projesi çerçevesinde, ilk doğalga

NTV-MSNBC



b>Rusya’dan Karadeniz’in altına döşenecek boru hattı yardımıyla Türkiye’ye doğalgaz getirilmesini öngören Mavi Akım projesi çerçevesinde, ilk doğalgazın Aralık ayında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.
Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz yatağından inşa edilen çift borulu Mavi Akım doğal gaz boru hattından ilk Rus gazının teslimi, bu yılın Aralık ayında gerçekleştirilecek.
En son Gazprom yönetim kurulu, hafta içinde ilk gazın tesliminin aralıkta yapılması ile ilgili planı onayladı. Mavi Akım projesi çerçevesinde, Türkiye’de Samsun ile Ankara arasında 501 kilometre uzunluğunda doğalgaz boru hattı döşendi.
Toplam 3.4 milyar dolara mal olması beklenen ve 1200 kilometre uzunluğunda olan boru hattının 376 kilometrelik bölümü denizin 2100 metre altından geçiyor.

PROJENİN TARİHÇESİ
Türkiye ve Rusya arasında 15 Aralık 1997 tarihinde imzalanan ve TBMM tarafından 4 Nisan 1998’de onaylanarak yürürlüğe giren “Rus doğalgazının Karadeniz altından Türkiye Cumhuriyeti’ne sevkiyatına ilişkin anlaşma çerçevesinde Mavi Akım projesi gündeme gelmişti.
Rusya’nın doğalgaz rezervlerinin bulunduğu Zapolyarnoye, Beregovoye sahalarından, Birleşik Gaz Dağıtım Şebekesi ile İzoblynoye bölgesine akıtılacak olan doğalgaz, Izobylnoye’den inşa edilen 396 km uzunluğundaki boru hattı yardımıyla Dzhubga limanına ve buradan denizin tabanına döşenen hatla Samsun’a ulaşacak.

SEVKİYAT, 2007’DE 16 MİLYAR METREKÜPE ULAŞACAK
Türkiye, doğalgazı Samsun limanında alacak ve 501 km uzunluğunda 48 inçlik boru hattı ile Ankara’ya sevk edilecek.
Rusya ile imzalanan 25 yıl süreli Doğalgaz Alım Satım anlaşması uyarınca, doğalgaz sevkiyatı 2007 yılında 16 milyar metreküpe ulaşacak.
Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, daha önce bu yıla dönük “ihtiyaç duyulduğu kadar” gaz alınacağını söylerken, önümüzdeki yıl ise anlaşmada öngörülen 4 milyar metreküp yıllık gaz alımının görüşmelerle 2 milyar metreküpe çekildiğini, ihtiyaç duyulması halinde bunun artırılabileceğini ifade etmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mavi-akimda-finale-yaklasildi_1922.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!