Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mermer Ocakları Su Kaynaklarını Kuruttu, Canlıları Yok Etti

Adıyaman'ın Kömür beldesinde mermer ocakları yüzünden doğadaki canlılar bir bir yok oldu, su kaynaklarını kurudu, içme suyu kalmadı.

yapi.com.tr
Mermer Ocakları Su Kaynaklarını Kuruttu, Canlıları Yok Etti

Adıyaman merkeze bağlı Kömür (Kumir) beldesindeki mermer ocakları, bölgede geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açıyor. Dünya, Yumumer, Alacakaya, Dimer, Tercih ve Diyar mermer ocakları ve bu ocakların bünyesinde kapatılan sahalarda rödovanslı çalıştırılan ocaklarla birlikte toplam 13 mermer ocağının faaliyet yürüttüğü bölgede, ocaklar doldurdukları dere yataklarıyla su kaynaklarına zarar verip bölgede canlı yaşamını tehdit ediyor. Evrensel'den Hacı Yusuf Topaloğlu'nun haberine göre, kömür belde sakinleri mermer ocaklarının yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirtirken, mermer ocaklarının bölgede 8 yıldır faaliyet yürüttüğünü söyleyen Belde Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Yuka, bölge halkının zamanında mermer ocaklarının bu derece tahrip yaratacağını tahmin etmediklerini ifade etti.

‘İnsani değerler hiçe sayıldı’

Zamanında mermer ocaklarına karşı gelişebilecek tepkilerin önüne geçmek için gençlerin ocaklarda çalıştırılmasının vaat edilerek bölge insanının kandırıldığını söyleyen Yuka, mermer ocaklarının insani değerleri hiçe sayarak, talan zihniyetiyle bölgede ağır tahribatlar yarattığını ve tahammül sınırlarını aştığını kaydetti. Kömür beldesi ve çevre köylerin doğal içme su kaynaklarının kuruduğunu, kalanların da içilemeyecek durumda olduğunu vurgulayan Yuka, “Şu anda içilecek su bulamıyoruz. Dere yataklarının dolduruldu. Sulak ve mera alanları gasp edildi. Bölge halkı içme suyu bulamadığı gibi hayvancılığı da bırakma noktasına geldi. Aynı zamanda su kaynaklarının tahrip olması ve ocakların atıkları yüzünden bölgede yaşayan yabani hayvanların yaşam alanı gittikçe daraldı” diye konuştu.

‘Bölge insansızlaştırılmak isteniyor’

Bölgenin mermer havzasına dönüştürüldüğünü ve mermer ocaklarının gittikçe yerleşim alanlarına yakın yerlerde de açılmaya çalışıldığını belirten Yuka, şunları kaydetti: “Kömür'e yaklaşık 700 metre yakın noktaya mermer ocağı açmaya çalıştılar. Yöre halkı karşı çıktı. Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Bölge İdari Mahkemesi, yerleşim alanlarına yakın olduğu için ÇED raporu istedi. Şu an ÇED alması gerekiyor, ancak alamazlar. Ancak şu anda Artan ve İnlice köyleri bölgesinde iki tane ocak için altyapı oluşturuluyor. Bölgeyi insansızlaştırıp mermer ocağı havzasına dönüştürmeye çalışıyorlar. Açılan mermer ocakları Kömür sınırlarının dışında olduğu için müdahil olamıyoruz. Ancak çevre köylerin karşı durmaları durumunda yanlarında olacağız.” 

ETİKETLER: mermer ocağı
http://www.yapi.com.tr/haberler/mermer-ocaklari-su-kaynaklarini-kuruttu-canlilari-yok-etti_161814.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!