Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Milyon Dolarlık Sanat Ekonomisi

Karaköy'deki izbe antrepo yılda 500 bin kişinin ziyaret ettiği, İstanbul'a gelen her 100 turistten 2'sinin uğradığı çevresine ve sanat dünyasına milyonlarca dolar katma değer yaratan yapıya dönüştü... Mucizenin arkasındaki isim Oya Eczacıbaşı... 6 yılda onlarca serginin düzenlendiği, çağdaş Türk sanatçılarının desteklendiği İstanbul Modern'i

Sabah Gazetesi
Milyon Dolarlık Sanat Ekonomisi

İstanbul'a gelen her 100 turistten 2'sinin mutlaka uğradığı İstanbul Modern'in içinde yer aldığı bina 6 yıl öncesine kadar boş duruyordu. Yüksek duvarların arkasında olduğundan hem görünmüyordu hem de alabildiğine sevimsiz bir depoydu aslında. Ekonomiye ve sosyal hayata hiçbir faydası yoktu. Oysa şimdi yılda 500 bin kişiyi kendine çekerek sadece o bölgeye değil, İstanbul'a büyük hareketlilik getiren bir müze oldu. Üstelik denen o ki Türkiye'nin değil, Atina'dan Orta Doğu'ya kadar olan bölgenin tek modern sanat müzesi var ortada. Aylar önce Burhan Doğançay'ın bir eseri büyük paralara satılınca, sanatçının Muhteşem Çağ isimli önemli bir başka eserine evsahipliği yapan İstanbul Modern'e çevrilmişti gözler. Çünkü Doğançay'ın en büyük koleksiyonu da müzedeydi ve bahsi geçen eseri de Eczacıbaşı Ailesi'nin aldığı düşünülmüştü. Neticede İstanbul Modern için yıllık ayrılan bir satın alma bütçesi olduğu biliniyordu. Hem önemli sanatçıların eserleri, hem de genç sanatçıları desteklemek için onlara ait eserler her yıl müze tarafından satın alınıyor.

Özetle diyeceğim o ki artık hepimizin İstanbul Modern'den hem beklentisi yüksek hem de müzenin sorumluluğu büyük. O nedenle olsa gerek bir biri ardına açılan sergiler, sadece Türk sanat severlerin değil, yurtdışından da çağdaş sanatı, disiplinler arası ilginç çalışmaları merak edenlerin yolunu İstanbul Modern'e düşüyor. Son olarak müze, Londra Tasarım Müzesi ve Tokyo Çağdaş Sanat Müzesi'nde sergilenen ve küratörlüğünü Dona Loveday'ın yaptığı çağdaş sanatın ve modanın önde gelen ismi Hüseyin Çağlayan'nın geniş kapsamlı bir sergisine ev sahipliği yapmaya başladı. Daha önce sanatçı Sarkis'in sergisinde olduğu gibi açılışa 3 binin üzerinde bir katılım olunca müze doldu ve taştı. İşte bugün, adeta çocuğuymuşçasına dört elle sarıldığı müzeyi konuşmak için İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Ezacıbaşı'yla müzede buluştuk ve müzenin aldığı yolu ve sanat severleri nelerin beklediğini konuştuk…

İstanbul Modern'in ziyaretçi sayısı artıyor mu?

Yılda 500 bin kişi müzeyi ziyaret ediyor ve bu sayı artıyor. Bir araştırma yaptırdık ve gördük ki kışın daha az ama yazın yabancı ziyaretçilerin sayısı yüzde 25'lere ulaşıyor ve en çok Amerikalı, Fransız ve Alman ziyaretçimiz oluyor.

Turistlerin ilk duraklarından biri haline geldi öyleyse?

Turistler genelde ilk kez geldiklerinde birinci gün İstanbul'a, tarihi yarımadaya gidiyor, Topkapı Sarayı'nı, Ayasofya'yı geziyor ve ikinci gün mutlaka İstanbul Modern'e geliyor. Art Advisor adlı önde gelen seyahat sitesinin yaptığı bir anket var. Aynı zamanda New York Times'da çıkan bir yazı İstanbul'da 36 saatiniz varsa ne yaparsınız diye sorusuna İstanbul Modern'in de yer aldığını görüyoruz.

Hangi sergileri göreceğiz yakında müzede?

Şu anda çağdaş sanatın ve modanın öncü isimlerinden Hüseyin Çağlayan'ın 16 yılda ürettiği çalışmalardan oluşan bir sergisi var ve müthiş ilgi görüyor. 25 Ağustos'ta yine moda dünyasından Dice Kayek'in ilginç bir tasarım sergisini açıyoruz ve ününü yurtdışında duyuran sanatçımız Kutluğ Ataman'ın sergisi için de hazırlanıyoruz. Hüseyin Çağlayan sergisinde olduğu gibi Kutluğ Ataman'ın en büyük retrospektifini açacağız ve bunu Istanbul Modern'den göstermek bana gurur veriyor.

Kutlu Ataman'nın sergisini kim destekliyor?

Garanti Bankası destekliyor.

Duyuyorum ki siz destekçi bulmakta zorlanmıyorsunuz, neden?

Bizim gücümüzü özel kesim, kamu kuruşları ve gönüllü kuruşlar ile yaptığımız işbirliği oluştururor. Gücümüz, devletin bu mekanı bize tahsis etmesi. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere böyle bir teşebbüse destek verdiler ve yolumuzu açtılar. Hatta öylesine açtılar ki, yolumuz bile yoktu ilk başta. Diğer taraftan belediyelerin verdiği destek en çok eğitim alanında önem kazanıyor. Maddi destek olmasa da , belediyelerin verdiği destek çok önemli. 5 yılda 300 bin öğrenci eğitim programlarımıza katıldı. Bu sayılar Milli Eğitim Bakanlığı, belediyenin desteğiyle oluyor. Otobüslerle taşınıyor öğrenciler müzeye. Liselere, üniversitelere gidip biz bu sergileri tanıtıyoruz.

Sponsorlar öne çıkıyor

Sizce neyi başardınız da sponsor desteği almakta hiç zorlanmadınız? Çünkü neticede Eczacıbaşı gibi bir soy ismi var ve biliyoruz ki Türkiye'de kimse kimsenin işine destek vermez, herkes kendisi ön planda olmak ister. Ama bakıyorum size hep büyük şirketler destek veriyor...

Doğru söylüyorsunuz ama biz araştırma yaptırdık ve gördük ki İstanbul Modern ile Eczacıbaşı ismi arasında çok güçlü bir bağ bulunmuyor. Hatta başka kurumlar ön plana çıkıyor.

Mesela kim öne çıkıyor?

Mesela Türk Telekom, Hedef Alliance, Garanti öne çıkabiliyor. Çünkü onlar da önemli bir destek veriyorlar.

Bundan memnun oluyor musunuz?

Ben bundan çok memnun oluyorum.

Eczacıbaşı çıksın istemez miydiniz?

Ama bakın bu gerçeği yansıtıyor. Bütün sponsor şirketler destek veriyor o zaman neden biri öne çıksın ? Eczacıbaşı kadar kuvvetli, eşdeğerde sponsorlarımız var. Onların da müzenin yönetiminde söz hakkı var. Biz onlara danışıyoruz, kurullarımızda temsil ediliyorlar. Hedef Alliance'a, Türk Telekom'a, Garanti'ye, Marshall'a değişik konularda danışıyoruz.… Onlardan çok bilgi alıyoruz, ve güzel bir sinerji oluşuyor. Zaten İstanbul Modern, tek bir kurumun desteğiyle bir şey yapamaz, bu kadar serginin, etkinliğin altından kalkamaz. Kimse birbirini ezmiyor İstanbul Modern'de ve sonunda İstanbul şehri kazanıyor.

Çağlayan'ı 2 haftada 16 bin kişi gezdi

Oya Eczacıbaşı, moda tasarımcısı Hüseyin Çağlayan'ın sergisine büyük ilgi olduğunu ve 2 haftada 16 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini söylüyor. Eczacıbaşı, "Özellikle ücretsiz perşembe günleri müzenin ziyaretçi sayısı tavan yapıyor, LED'li elbiseye olan ilgi çok büyük. Sergiye paralel çocuklar ve gençler için de ücretsiz atölyeler açtık" diyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/milyon-dolarlik-sanat-ekonomisi_81586.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!