Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

“Mimari Tasarımın ‘Doğru ya da Yanlış Algısı’ Işık Tasarımına Bağlıdır”

LAMP 83 Aydınlatma Tasarım Birimi Müdürü Şeyma Kılıç: “Mimarın seçtiği renklerin, tasarladığı detayların ya da satışa sunulan bir perakende ürününün ‘doğru ya da yanlış algısı’ tamamıyla ışık tasarımı ve uygulamasının doğruluğuna bağlıdır.”

“Mimari Tasarımın ‘Doğru ya da Yanlış Algısı’ Işık Tasarımına Bağlıdır”

Kurulduğu 1963 yılından bu yana teknolojik aydınlatma ürün ve sistemlerinin öncülüğünü yapan LAMP 83’ün Aydınlatma Tasarım Birimi Müdürü Şeyma Kılıç ile “doğru aydınlatma” ve “İnsan Odaklı Aydınlatma Sistemleri”ni konuştuk.

Mimari projelerde aydınlatmanın çoğu zaman en son değerlendirilen, en az bütçe ayrılan, detayları en az önemsenen konulardan biri olarak karşımıza çıktığını söyleyen LAMP 83 Aydınlatma Tasarım Birimi Müdürü Şeyma Kılıç, “Halbuki bir mimarın seçtiği renklerin, titizlikle tasarladığı detayların ya da satışa sunulan bir perakende ürününün ‘doğru ya da yanlış algısı’ tamamıyla ışık tasarımı ve uygulamasının doğruluğuna bağlıdır.” diyor.

LAMP 83 hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

LAMP 83, 1963 yılında Atay Ceyişakar tarafından kurulan, günümüzde ailenin ikinci jenerasyon temsilcileri tarafından yönetilen bir anonim şirkettir. LAMP 83 markalı ürünler, İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde yerleşik 14 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda üretilmekte, ülkemiz dahil 30’un üzerinde ülkeye ihraç edilmektedir. Ana ihraç pazarımız Avrupa Birliği ülkeleridir. LAMP 83, kurulduğu günden günümüze teknolojik aydınlatma ürün ve sistemlerinin öncülüğünü yapan bir şirkettir.

Doğru Aydınlatma® nedir?

İnsanın ruh, beden, göz sağlığını gözeten ve algı konforunu sağlayan aydınlatma, ‘Doğru Aydınlatma®’dır.

Doğru Aydınlatma®, tescilli bir LAMP 83 markası olup şirket gerçekleştirdiği tüm projelerde öncelikle doğru aydınlatma gereklerini sağlamaya özen gösterir. Doğru Aydınlatma® ile birlikte aydınlatma teknolojisinin geldiği son nokta İnsan Odaklı Aydınlatma® konsepti de bir LAMP 83 markasıdır ve LAMP 83 bu teknolojinin öncülüğünü yapmaktadır.

Firmanın ürün grupları ve verdiği hizmetlerle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

LAMP 83, her türlü açık ve kapalı alanlar için; konsepte uygun projelendirme, ürün ve sistem seçimi, bu ürün ve sistemlerin üretimi faaliyet ve hizmetlerini vermektedir.

LAMP 83 ürün gamı; ofis aydınlatması, hastane aydınlatması, perakende ve AVM aydınlatması, otel aydınlatması ve tüm bu alanlar için otomasyon sağlayan ürün ve sistemlerden oluşur.

Şirketin Ar-Ge ve mühendislik çalışmalarına verdiği önem ve tescilli bir tasarım merkezi olmasının verdiği teknoloji üretme avantajları ile birlikte tüm bu alanlara uygulanabilen İnsan Odaklı Aydınlatma® ürünleri de şirket ürün gamına dahil edilmiştir.

“İnsan Odaklı Aydınlatma® Sistemleri” nedir? Aydınlatma tasarımı açısından ve aydınlatmada kullanılan ürünler açısından ne gibi farklılıkları vardır? LAMP 83 için önemi nedir?

İnsan vücudu, yani biyolojik ritmimiz ışığa bağımlı olarak çalışır. Gün doğumundan gün batımına ve hatta gece karanlığından sabaha kadar insan vücudunun ihtiyaç duyduğu ışığın insan biyolojik denge ve ritmini düzenleyecek - destekleyecek şekilde yapay olarak sağlanması fonksiyonuna İnsan Odaklı Aydınlatma® demekteyiz biz.

LAMP 83 üretmekte olduğu değişik amaç için kullanılan aydınlatma aygıtlarının büyük bir kısmını İnsan Odaklı Aydınlatma teknolojisine sahip olarak üretmektedir. Işığın, insan ritmini destekleyecek şekilde şiddetinin düzenlenmesi, renginin düzenlenmesi ve bu düzenin bir otomasyon ile sağlanması bileşkesi İnsan Odaklı Aydınlatma®’nın temel gereğidir.

Daha fazla bilgi için tescilli bir LAMP 83 markası olan sisteme ait www.insanodakliaydinlatma.com.tr sitesi ziyaret edilebilir.

LAMP 83’ün bir ‘tasarım merkezi’ olması ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Tasarım ya da Ar-Ge merkezi olmak Devletimiz tarafından desteklenen ve teşvik edilen bir sistemin bileşenleridir. Kurulduğundan beri aydınlatma sektöründe birçok ilke imza atan LAMP 83 bu görev ve amacına uygun olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızca Tasarım Merkezi ilan edilmiştir. Bu tescil kapsamında bir taraftan LAMP 83’ün teknolojik ve yenilikçi ürünleri tasarlanırken, diğer taraftan da projeler için verimli ve enerji efektif aydınlatma projeleri tasarlanmaktadır.

Son dönemde dünya genelinde yaşanan pandemi süreciyle birlikte hem ticarette hem sanayide çok şey değişti. Pandemi süreci sizi nasıl etkiledi? Bu süreçte neler yaptınız? Pandemi sürecine nasıl adapte oldunuz?

Her birey ve her kurum gibi, biz de pandemi durumunu anlamaya ve bu durumun getirdiklerine adapte olmaya çalıştık. Bunu çok hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Ev-ofis çalışma dahil teknolojik altyapımızı bu duruma göre geliştirdik.

Bizim için en mutlu kısmı; birçok işletmede yaşanan mecburen de olsa eleman tasarrufu gibi uygulamalara karşın, LAMP 83 olarak bu dönemde yeni çalışma arkadaşları kazanmış ve daha güçlü bir ekiple yolumuza devam ediyor olmamız.

Ayrıca yönetimimiz, uzun yılların verdiği tecrübe ile bu tip zamanların yeniden yapılanma, hizmetleri ve ilişkileri gözden geçirme ve tazeleme, ekibi gençleştirme ve uzun yıllar hizmet edecek beceri seviyesi yüksek bir ekip yaratma zamanı ve fırsatı olduğunu bilerek pandemi dönemini buna uygun şekilde planladı.

Pandemi sonrasında sadece ülkemizde değil, ihraç pazarlarımızda da çok daha aktif bir LAMP 83 için gerekenler yapıldı. Biz de tüm ülkemiz ve insanlık için bu pandemi döneminin en kısa sürede sona ermesini diliyoruz.

Aydınlatma sistemleri ve ürünlerinde teknoloji ne yönde ilerliyor? Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerinde neler öne çıkıyor?

LED ışık kaynaklarının gelişimi ve aydınlatma endüstrisinde kullanımının yaygınlaşması ile birlikte aydınlatma bir taraftan elektronikleşirken, diğer taraftan da endüstrinin kattığı katma değer arttı. Aydınlatma ve gelişmiş otomasyon temel bileşenler oldular. Artık bizden sadece doğru aydınlatma sağlayan ürün ve sistemler talep edilmiyor, bu özelliklerin çok daha ötesinde kullanıcılara katma değer sağlayan özellikler isteniyor.

Mekanlarda kişilerin hareketlerini gösteren ve raporlayan ısı haritası yaratan raporlamalar, arıza yaptığını kendiliğinden haber veren armatürler, çalışma saatlerine adapte olan sistemler, ışık şiddeti ve renginin gerektiği zamanlarda ve gerektiği ölçüde kendiliğinden yönetildiği ortamlar ve daha birçok özellik artık bir aydınlatmacının proje ve müşterilerine sağlaması gereken özellikler arasında yer alıyor. Başka bir deyişle, LAMP 83 müşterileri buna ve benzer birçok özelliğe LAMP 83 ile kavuşuyorlar.

LAMP 83’ün pazara sunduğu/sunacağı en yeni ürünler, sistemlerle ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Dahili aydınlatma konusunda ülkemizin en geniş ürün gamı LAMP 83 tarafından sunuluyor pazara. Bununla birlikte tescilli İnsan Odaklı Aydınlatma® teknolojimizi de tüm LAMP 83 müşterilerinin deneyimine ve beğenisine sunuyoruz.

Bunların dışında tasarım merkezimizin üzerinde çalışmakta olduğu solar sistemler dahil başkaca sistem ve ürünlerin çalışmaları da devam ediyor. Ancak, rekabet gereklerinden dolayı bu ürün ve sistemler hakkında detaylı bilgi veremiyoruz. Bu tip ürün ve sistemler geliştirildikçe pazara sunuluyor olacak, duyuruları etkin şekilde yapılmaya devam edilecek.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Işık hayatımızın olmazsa olmaz bir olgusudur. Düşünürsek, ışık olmadan günlük aktivitelerimizin çoğunu yapamaz hale geliriz. Ancak buna rağmen mimari projelerde aydınlatma çoğu zaman en son değerlendirilen, en az bütçe ayrılan, detayları en az önemsenen konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Halbuki bir mimarın seçtiği renklerin, titizlikle tasarladığı detayların ya da satışa sunulan bir perakende ürününün “doğruya da yanlış algısı” tamamıyla ışık tasarımı ve uygulamasının doğruluğuna bağlıdır.

Ne kadar kaliteli dekorasyon malzemesi seçerseniz seçin, vitrininize ne kadar taze ürün koyarsanız koyun tüm bunların algısı doğruya da yanlış aydınlatma ile tamamen değişebilir. Mekan algısı yanında o mekanın kullanıcılarının da hem psikolojik, hem fiziksel sağlığının ışıktan doğrudan etkilendiği mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle aydınlatmaya ayrılan bütçeler tutarlı, doğru kaynaklardan edinilen bilgilere göre belirlenerek, aydınlatma uzmanları ve tasarımcıları konuya işin en başından dahil edilerek detayların birlikte geliştirilmesi sağlanmalıdır.

Biz LAMP 83 proje grubu olarak özellikle mimar ve tasarımcı müşterilerimiz ile workshoplar yaparak projelerin geliştirme aşamasında kendilerini en doğru şekilde yönlendirmekte ve aydınlatma detaylarını hayalini kurdukları etkiyi yaratacak şekilde geliştirmelerine destek olmaktayız.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimari-tasarimin-dogru-ya-da-yanlis-algisi-isik-tasarimina-baglidir_182562.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!