Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlar Odası'ndan Sahabiye Mahallesi Kentsel Yenileme Yarışması Açıklaması

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 Aralık 2014 tarihinde ilan edilen 'Kayseri ili Sahabiye Mahallesi Kentsel Yenileme Proje Yarışması'na katılınılmaması yönünde tavsiye kararı aldı.

yapi.com.tr
Mimarlar Odası'ndan Sahabiye Mahallesi Kentsel Yenileme Yarışması Açıklaması

TMMOB Mimarlar Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Sahabiye Mahallesi gibi tüm şehrin kimliğini etkileyen ve değiştiren bir ölçeğe sahip büyüklükteki alanın dönüştürülmesi için bir kentsel tasarım projesinin gerektiği; ancak bu projenin uluslararası ya da ulusal ölçekte açılacak, tasarımcıların özgün fikirlerinin demokratik ve tarafsız bir jüri ile değerlendirileceği, ödülleri ve süresi ile daha çok katılımı teşvik eden bir yarışma şartnamesi ile elde edilmesinin elzem olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, 'kentsel yenileme proje yarışması' adı altında yayınlanan şartnamenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin uyması gereken Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’ne uymadığı vurgulanarak, şu görüşlere yer verildi:

"Bu yönetmeliğin 3. maddesindeki yarışmanın şekli, 4. maddesindeki yarışmanın hedefleri,  8. madde a, b, h, i bendindeki yarışma şekli, jüri tespiti ve şartname imzaları ilan biçimi, 9 ve 14. maddelerdeki jüri heyeti, 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. ve 27. maddelerdeki jüri seçimleri ve jüri hazırlık çalışmaları, 40. madde d bendindeki ödüllerin tespiti, bu şartnamede görülmemektedir. İlgili yönetmeliğinin madde 16'da belirtilen tek kademeli yarışmalar için tanınan en az sürenin 60 gün olabileceği ibaresi bu şartnamede esas alınmış olup, bu büyüklükteki bir yarışma için son derece yetersiz bir süre olarak kalmıştır".


"Yarışmalar, gayri meşru olanı meşrulaştırmanın aracı olarak kullanılmaya başlandı"

Şartnamedeki 'Derece kazanan tasarımlara ait her türlü fikri haklar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne ait olacaktır. Yarışma dosyası almış her yarışmacı ve grup üyeleri bu şartı kabul etmiş sayılır' ifadesinin açıkça 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırı olduğunun kaydedildiği açıklamada, "Günümüzde görülmektedir ki yarışmalar her türlü hak ve amaca hizmet eder hale gelmiş ve gayri meşru olanı meşrulaştırmanın aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle Mimarlar Odası, yarışmanın durdurularak, hukuka ve üst ölçekli plan ve projelere uygun olarak ve ilgili meslek odalarından istenecek uzman meslek sahiplerinden oluşan bir jüri ile yeniden düzenlenmesini istediğini kamuoyuna duyurur" denildi.

* Yarışma şartnamesi için tıklayınız

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasindan-sahabiye-mahallesi-kentsel-yenileme-yarismasi-aciklamasi_127288.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!