Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Mimarların da Doktorlar Gibi Mesleki Yeminleri Olmalı"

Fiziksel engelliler, Taksim İstiklal Caddesi'nde yemek yiyecek, kahve içeçek, alışveriş yapacak mekan aradı ama bulamadı.

yapi.com.tr
"Mimarların da Doktorlar Gibi Mesleki Yeminleri Olmalı"

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyesi fiziksel engelliler, mimari engellere dikkat çekmek için Taksim'deydi. İstiklal Caddesi'nde bir araya gelen engelliler, yemek yemek, kahve içmek, para çekmek, alışveriş yapmak için yürümeye başladı.

"Biz sizi taşırız!"

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, engelliler, ilk uğradıkları restoranda içeri bile buyur edilmedi. Bir diğerinde iyi niyetli garsonlar kendilerini taşıyabileceğini söyledi ancak 60 kilo ağırlıktaki tekerlekli sandalyeyi kaldırmanın kendileri için ne kadar büyük bir risk taşıdığının farkında değildi.

Bir teknoloji mağazasında, satış elemanları mouse almak isteyen engellilere hangi modeli istediklerini sordu, "Çeşitleri görmek istiyoruz" diye yanıt alınca, gülerek "hepsini getirelim" dedi. Ancak getirmedi.

Bir kahve dükkanında "yardım için basınız" butonu vardı. Çalışanlar ne isterlerse kapıya getirebileceklerini söylediler; ancak içeri girip kahve içmek mümkün değildi. Yine arabayı taşıma teklifinde bulundular.

Kitap da alamadılar, bankadan para da çekemediler. Cadde üzerindeki hiçbir mekana kaldırım olduğu için giremediler.

Normalde kanunlara göre mekanların engellilere uygun olması gerekiyor. Mekanlarda asansör olması, engelli tuvaleti olması ayrıca mekandaki düzenlemede de masaların, sandalyelerin konumunun engellilere uygun olması lazım.

Kanun uygulanmıyor

Hatırlanacağı gibi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 2005'te ilk kez bir engelliler kanunu çıkararak belediyelere her yerin erişilebilir hale getirilmesi için yedi yıl süre verildi.

Kanunun çıktığı günden itibaren belediyelerin yapacakları yeni kaldırım, yaya yolları, geçitler ve resmi binaların tüm engellilerin rahatça hareket edip başkalarından yardım almadan kullanabileceği gibi tasarlanması bildirildi.

Temmuz 2012'de kanunun süresinin dolmasına bir gün kala 1+2 yıl daha uzatıldı. Çünkü gerekli düzenlemeler neredeyse hiçbir yerde yapılmamıştı.

"Mimar, mühendis, müteahhit, belediyeler sorumlu"

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, herkesin erişebileceği mimari yapılar için kanunlar ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartları bulunmasına rağmen buna uyulmadığını söyledi.

"Mimarlar tasarımlarında engelleri yok saymakta, engellerle dolu binalar ve çevresel yapılar tasarlamakta, mühendisler TSE ölçülerine uymamakta, müteahhitler konutları yaparken engellileri ve yaşlıları düşünmemekte, belediyeler de bu kanunlara uymamakta. "

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlarin-da-doktorlar-gibi-mesleki-yeminleri-olmali_108979.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!