Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarların Havagazı Fabrikası Davasında Bilirkişi Raporu Tebliğ Edildi

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin Havagazı Fabrikası için açtığı davanın bilirkişi raporunda; “Havagazı Fabrikası’nın tüm adası kültür varlığı olarak tescil edilmeli” denildi.

yapi.com.tr
Mimarların Havagazı Fabrikası Davasında Bilirkişi Raporu Tebliğ Edildi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kent merkezindeki Cumhuriyet’in ilk sanayi tesislerinden olan ve 1929 yılında inşa edilen, “endüstri mirası” Havagazı Fabrikası’nı 1991 yılında tescil başvurusu yaparak koruma altına aldırmıştı. Mülk sahiplerinden EGO Genel Müdürlüğü’nün tescil başvurusunun kaldırılması talebi reddedilmiş ve Danıştay 6. Dairesi’nin 1996/5342 sayılı kararı ile Havagazı Fabrikası, üstün kamu yararı adına hukuksal koruma altına alınmıştı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2006 yılında tekrar koruma kararı kaldırılarak gece yarısı operasyonu ile yıkılmaya başlanan Havagazı Fabrikası’nın tescil kaldırmasını dava etmişti. Ankara 15. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, bilirkişi raporu, “Başkentliler’in hayatı tehlikeye atılarak yıkılan endüstrisi mirası olan “Havagazı Fabrikası tüm adası kültür varlığı olarak tescil edilmeli” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bilirkişi raporu bizi bir kez daha haklı çıkartıyor. Ancak Havagazı Fabrikası alanında Gökçek döneminde neredeyse hiçbir şey kalmadı. En son 350 ton asbestli malzeme bulunan elektrik santrali de hiçbir önlem alınmadan insanların yaşamlarını tehlikeye atarak yıkılmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, bu hukuksuzluğun peşini bırakmadık. Bilirkişi Raporu, ‘Havagazı Fabrikası’nın tüm adası kültür varlığı olarak tescil edilmeli’ dedi. Havagazı Fabrikası yıkıldı, ancak bilirkişiler hazırladıkları raporda korunmasının altını çizdi. Bu raporla da bir kez daha açığa çıkıyor ki, Melih Gökçek’in Ankara’ya verdiği zarar, sadece 25 yılla sınırlı değil” diye konuştu.

Havagazı Fabrikası’nın rekonstrüksiyonu (yeniden yapım) gündemde
Candan, şöyle devam etti. “Maltepe Havagazı Fabrikası bilirkişi raporunda  ‘Ülkemizin bağımsızlık savaşından sonra başkente yapılan Ankara’da başlatılan sanayi hamleleri kapsamında 20. Yüzyıl başında kurulan Elektrik ve Havagazı Fabrikası Ankara’nın ilk havagazı ve kök kömürü ile çalışan elektrik üretim tesisi 1990’lı yıllarda gelen doğalgaz nedeniyle atıl kalmıştır. Dava konusu adaya kültürel varlıklarımızın korunması ve gelecek nesillere iletilmesine fırsat verecek bir kültür adası gözü ile bakmak bu amaçla tüm adanın kültür varlığı olarak tescil etmek ve bu yöndeki kültürel yapılanmaya yönelmek Ankara’nın ve ülkemizin kültürel mirasına katkı sağlayacaktır’ ifadeleri büyük önem taşıyor. Şimdi, mahkemenin bilirkişi raporu çerçevesinde karar vermesini bekliyoruz. Böylece Havagazı Fabrikası’nın rekonstrüksiyonu (yeniden yapım) gündeme gelir. Bu kültürel varlığın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için Ankara Tabip Odası ile birlikte düzenlediğimiz Kent Düşleri Proje Fikir yarışmasında yaratıcı önermeler ortaya çıktı. Bu önermelerin değerlendirilmesi Büyükşehir Belediyesi için bir fırsat olur.”

Saraçoğlu Mahallesi, Güvenpark ve Maltepe Havagazı Fabrikası için üçlü çağrı
Candan, bir kez daha üst üste gelen davalardaki iptal kararları ile birlikte yine Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ve Mansur Yavaş’a çağrı yaptı. Candan, çağrısında şunları dile getirdi: “Kenti meslek odaları dernekler ve kentlilerle birlikte yöneteceksek işte en büyük fırsat. Bunlar Başkent Ankara’yı koruma mücadelesinde açtığımız davalarda alınan sonuçlardır. Bu dava sonuçları ile şimdi katılımcı bir yöntemle Ankara’yı şekillendirmek, onarmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ve hepimize fırsat sunuyor. Saraçoğlu Mahallesi, Güvenpark ve Havagazı Fabrikası, Ankara’nın Başkent oluşunun 100. yılında taşıdığı değerlerin kentlilerle buluşması için önemli bir bellek hazinesi sunuyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak Kızılay Kent Merkezi, Saraçoğlu Mahallesi ve en son Ankara Tabip Odası ile birlikte düzenlediğimiz Maltepe Havagazı Fabrikası Kent Düşleri Proje Fikir yarışmalarının ışığında bu alanların ortak akılla ele alınması, Ankara için en önemli katılımcı hamle olur. Ulucanlar Cezaevi Ankara barosu ile birlikte düzenlediğimiz, kent düşleri yarışması ile ayakkabıcılar çarşısı olmaktan kurtulmuş ve Mimarlar Odası Ankara Barosu, Adalet Bakanlığı ve Altındağ Belediyesi ile yapılan dörtlü protokol ile müze haline getirilmişti. Saraçoğlu, Havagazı ve Güvenpark içinde bu adımların atılmasını bekliyoruz ”

Yıkımdan önceki Havagazı Fabrikası

Havagazı Fabrikası
Başkent Ankara’ya 66 yıl boyunca hizmet veren ve doğalgazın gelmesi ile devre dışı bırakılan Werner Issel’in projelendirdiği Maltepe Havagazı Fabrikası, 1990 yılında “İş Merkezi” yapılmak amacıyla yıkım kararı alınarak yıkılmaya başlanmış, (TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi kentin tekno-tarihsel profilinin katmanlarından biri olan Havagazı Fabrikası Tesisleri'nin aynı zamanda türünün ayakta kalabilmiş son örneği olması nedeniyle (Londra’nın Kings-Crown Ana Tren Garına komşu ve Viktorya dönemi ticari canlılığın bir simgesi olarak 3 adet  “gazometre” benzer gerekçeyle korunmuştur) onarılarak korunması ve yeni işlevlerle kullanılarak yaşatılması için süreçler tanımlanmıştı. Ancak buna uyulmadı. 1929 yılında inşa edilen Havagazı Fabrikası; gazometreler, elektrik santrali, su kulesi, havagazı ocak dairesi, yakıt tankları ve depoları, silolar, atölyeler vb. yapılar ile bir bütünün parçaları olarak tasarlanmış eskimiş ancak, bileşeninden kopamamış “endüstriyel yapı” tasarımlarının bir örneği olması nedeniyle mimarlık tarihimiz açısından yeri son derece önemli, tasarımı ve mühendislik tekniği ve teknolojisi açısından bir daha yerine koyulamayacak değerlerdendi. Maltepe Havagazı Fabrikası en son 350 tonluk asbestli malzeme barındırdığı ve önlem alınmadan yıkımı yapıldığı ile gündeme gelmişti. Alanın yüksek yoğunluklu yapılaşmasına ilişkin Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davalar ise ayrıca devam ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlarin-havagazi-fabrikasi-davasinda-bilirkisi-raporu-teblig-edildi_174096.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!