Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kaya Regülatörü ve HES, Yaban Hayatını Olumsuz Etkileyecek

Kastamonu Zarbana Çayı üzerine yapılması planlanan HES projesine ilişkin ÇED olumlu kararının iptali istemiyle açılan davaya sunulan bilirkişi raporunda çarpıcı tespitler yer aldı.

yapi.com.tr
Kaya Regülatörü ve HES, Yaban Hayatını Olumsuz Etkileyecek

Kastamonu’nun sahil ilçelerinden İnebolu’ya bağlı Alaca, Kayaelması, Çaydüzü ve Güneşli köyleri ile Küre’nin Topçu, Beşören ve Güllüce köylerini kapsayan Zarbana Çayı üzerine yapılması planlanan “Kaya Regülatörü ve Hidroelektrik santrali (HES)” projesine karşı açılan davada dosyaya bilirkişi raporu girdi. Bölge sakinlerinin tepki gösterdiği projeye ilişkin olarak bilirkişi, yüzlerce ağacın kesileceğini tespit etti.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre; projenin hayata geçmesi durumunda yaban hayatında da olumsuz etkileneceğini belirten bilirkişi, projenin nesli tehdit altındaki kırmızı benekli alabalık açısından da uygun olmadığına dikkat çekti.

ÇED olumlu kararının iptali istemiyle açılan davaya sunulan 42 sayfalık bilirkişi raporunda çarpıcı tespitler yer aldı.  Raporda proje alanı ve yakın çevresinin “12 yaşamlı, 20 sürüngen, 104 kuş türü, 49 memeli ve 10 balık türü olmak üzere 193 omurgalı tür”den oluşan yüksek biyoçeşitliğe sahip olduğunun altı çizildi. Raporda, bu türler içinde Uluslararası Doğayı Koruma Birliği ölçeklerine göre mutlak koruma altında veya kırmızı liste kapsamındaki türler arasında yer alan kırmızı benekli alabalığa da değinilerek, “Projeye balık türleri açısından bakıldığında özellikle kırmızı benekli alabalık türünün risk altında olacağı düşünülebilir.” ifadeleri kullanıldı.

Proje alanının kayın, gürgen, karaçam ve meşe ağaçlarından oluşan koru alanı olduğu da vurgulanan raporda, proje için 955 ağacın kesileceği belirtildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kaya-regulatoru-ve-hes-yaban-hayatini-olumsuz-etkileyecek-_176251.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!