Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mogan Alarm Veriyor

Mogan Gölü’nde, yaklaşık bir ay önce başlayan balık ölümlerinin önüne geçilemiyor. Çeşitli aralıklarla görülen toplu sazan ölümlerinin oksijen azlığından kaynaklanabileceği belirtilirken, gölün yıldan yıla kötüye gittiği de dile getiriliyor. Gölün çevresindeki yapılaşmaların arttığına da dikkat çekiliyor, göle yeraltı ve yerüstünden gelen su

Cumhuriyet ANKARA
Mogan Alarm Veriyor

br />
Numuneler temiz!

Ankara İl Tarım Müdürlüğü’den bir yetkili ise, gölden 14 Ekim’de aldıkları numunelerin sonuçlarına göre toplu balık ölümüne yol açacak bir bulgunun gözükmediğini kaydetti. 14 Ekim günü çözülmüş oksijen miktarını ölçtüklerini ve çıkan oranın sazan balıklarını öldürecek miktarda olmadığını savunan yetkili, bir hafta içinde suda çok fazla değişiklik olacağını zannetmediğini belirtti. Ölümlerin nedeni konusunda tahminlerini de dile getiren yetkili, “Mogan’ın yapısı itibarıyla yer tabanında bitkisel ve hayvansal artıklar var. Bunlar bulanıklık yaratmaya müsait atıklar. Herhangi bir tektonik hareket olmadı ancak böyle bir hareket bulanıklığı yukarı çıkarırsa ölümlere neden olabilir” dedi.

‘Su durgunlaşınca, oksijen azalıyor’

İl Tarım Müdürlüğü’nden bir başka yetkili ise ölümlerin metan gazı çıkışından kaynaklandığı iddiasını araştırdıklarını ifade ederken, “Suyun çok hareketsiz oluşu, bağlantılarının kesilmesi, oksijen yetersizliğinden bahsediliyor. Gölü besleyen sular kesilince bir akış olmuyor. Yağmur yağmıyor, rüzgâr olmuyor, su durgunlaşınca çözülmüş oksijen oranı azalıyor. Bu da balıkların ölümüne yol açıyor. Metan gazı da organik çözülmeden kaynaklanabiliyor. Orada sazlıklar, çalılıklar var. Çevrede bulunan işletmelerin kaçak bağlantıları da gölü kirletebilir. Bunların tümü balıkların ölümüne neden olabilir” diye konuştu.

‘Göl kendini yenileyemiyor’

Gölbaşı Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği (GÖL-DER) Başkan İsa Ömercan ise Kızılırmak’tan gelen suyun dinlendirildikten sonra Mogan’a verilerek gölün belli bir seviyeye ulaştırılması çağrısı yaptı. Ömercan, “Gölde su olmadığı için biriken su aynı yerde duruyor. Bu sene yağmurdan dolayı göl doldu ancak taşmadı. Eymir’e giden kanaldan su geçmedi. Dolayısıyla göl kendi içinde bir yenileme yapmadı. Yapmadığı için aynı kirlilik devam ediyor. Göle su verilirse bu su Eymir’e geçecek ve ortada bir sirkülasyon oluşacak” görüşünü dile getirdi.

‘Farklı bir gaz çıkışı olabilir’

ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, bu mevsimde balık ölümlerinin normal bir şey olmadığına dikkat çekti. Oksijen azaldığı için balıkların yaz aylarında bir de kışın buz altında oksijensiz kaldıkları için öldüklerini söyleyen Beklioğlu, “Ama bu ani ölümlerin gaz çıkışlı olduğunu söylediler. Bu gaz çıkışı yer kabuğundan gelen bir çıkış olabilir. Bunların tümünün analiz edilmesi gerekir. Bu işi jeologlar ile MTA’nın bir araya gelip ‘o çıkan gaz nedir, nereden çıkıyor, miktarı nedir’ diye analizini yapması gerekiyor” dedi. Gölde oksijen yetersizliğinin olmadığını savunan Beklioğlu, “Gölde şu an oksijen var. Bu daha farklı bir gaz çıkışı olabilir” diye konuştu. 12 yıldır kesintisiz olarak Eymir’le birlikte gölü incelediklerini kaydeden Prof. Dr. Beklioğlu, “1997’de azot fosfatı bu kadar yüksek değildi. Besin tuzları bu kadar fazla değildi. Su daha berraktı. Su içi bitkileri zengindi. Özellikle çok nadir bulunan su için bitkileri vardı. Zaman içinde gölün azot fosfatı arttı. Besin tuzları arttı” dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/mogan-alarm-veriyor_74723.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!