Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mogan Alarm Veriyor

Mogan Gölü’nde, yaklaşık bir ay önce başlayan balık ölümlerinin önüne geçilemiyor. Çeşitli aralıklarla görülen toplu sazan ölümlerinin oksijen azlığından kaynaklanabileceği belirtilirken, gölün yıldan yıla kötüye gittiği de dile getiriliyor. Gölün çevresindeki yapılaşmaların arttığına da dikkat çekiliyor, göle yeraltı ve yerüstünden gelen su

Cumhuriyet ANKARA
Mogan Alarm Veriyor

br />
‘Hidrolojik problem var’

Göldeki değişimin gölün “hidrolojik probleminden” kaynaklı olduğunu belirten Beklioğlu, şunları kaydetti:

“Göle su gelmiyor ve gölde yeteri kadar su yok. Bir havuz düşünün, su miktarı azaldıkça içindeki maddelerin yoğunluğu artar. Çevreden gelen suların azalması da etkiler. Yeraltı sularında azalma var. Yüzey suları gelmiyor. Detaylı bir yeraltı su analizinin yapılması gerekiyor. Havzadaki gelen su miktarının azalmasının bir kısmı yağışlarla ilgili, bir kısmı da etraftaki su kullanımıyla ilgili. Orada her bahçenin kuyusu var. Çim sulama var. Başka bir sorun da gölün ayağı akmadığı için suyun hidrolik bekleme süresi artıyor. Bu bekleme süresi göl suyun tamamının ne kadar sürede değiştiğini ifade eder. Ben ilk çalıştığım zamanlarda bu, Mogan’da bir yıl kadarken şimdi 7-8 yıla çıktı. Bu da tuzlanmayı tetikliyor. Benim baktığım açıdan en önemli sorunlar, hidrolojik kaynaklı azot fosfatın artması, bir de tuzlanmanın tetiklenmesi...”

‘Havuza dönüştü’

Gölü yakından tanıyan ve burada uzun yıllar balıkçılık yapan bir yurttaş ise her yıl bu zamanlarda kısmen balık ölümleri olduğunu ancak bu yıl ölümlerin daha fazla yaşandığına dikkat çekti. Su tabanındaki otların çürümesinin gölde metan gazı oluşturduğunu anlatan balıkçı, bunun da oksijeni azalttığını kaydetti. Balıkçı, “Çürüyen otlar göle bir acılık katıyor. Balıklar bu yüzden sersemliyor. Otlardan kaçıp kıyıya gelerek oksijen arıyor. Oksijen aramak için kıyıda taşlara sürtünüyor. Güçsüz oldukları için daha fazla dayanamayarak ölüyorlar” diye konuştu. Gölün geçmiş yıllara göre su seviyesinin düştüğünü anımsatan balıkçı, gölün suyunda hareket olmadığını kaydederek, “Göl neredeyse havuza dönüştü. Göle su verilmesi gerekir ki bir akış olsun. Burada bir ay boyunca su verilse gölün seviyesi yükselir. Bir ayda da Eymir’e akış olur. Yani buranın kurtuluşu iki ayda olur” dedi. Bunun için de Kızılırmak’tan getirilen suyun “can suyu” olarak verilmesi gerektiğine vurgu yapan balıkçı, gölde hareket olmadığı için canlı sayısında azalmaların yaşandığını dile getirdi. Turna balığının iki yıl önce görüldüğünü, 1990’lı yıllardan önce ise yayın balıklarının olduğunu belirten balıkçı, artık bu türlere rastlamadığını kaydetti. Metan gazı olduğu için ördek gibi bazı kuş çeşitlerinin gölden gittiğini iddia eden balıkçı, su kaplumbağaları, kurbağa ve yılanların sayısının da azaldığını söyledi. Balıkçı, “Bu yıl yeterince kar ve yağmur yağmazsa göl canlılar için yaşanılmaz bir yere dönüşebilir. Göl her yıl hastalıklı bir insan gibi günden güne gözlerimizin önünde ölüyor. Gölle ilgili kurumların bir an önce birleşip ortak bir proje hazırlayarak gölü kurtarmaları gerekiyor” diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/mogan-alarm-veriyor_74723.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!