Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

'Mortgage Yasası' Çıkmaz

Mortgage Riske Girdi

SPK Başkanı, düşük konut finansmanı sağlayan mortgage sisteminin işleyebilmesi için faizlerin yüzde 1'in altında olması gerektiğini söyledi

Bugün Gazetesi



PK Başkanı, düşük konut finansmanı sağlayan mortgage sisteminin işleyebilmesi için faizlerin yüzde 1'in altında olması gerektiğini söyledi.

Ekonomideki son dalgalanmaya kadar, bankaların açtığı uzun vadeli konut kredilerinde faiz oranı yüzde 0,88'lere kadar inmişti.

Kamu bankaları faiz indirimi konusunda daha ihtiyatlı davranırken, özel bankalar rekabette öne geçebilmek için hızlı faiz düşüşünü destekledi.

Ancak, dövizdeki tırmanış ve beklentilerin bozulması üzerine bankalar konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1,26'lara kadar yükseltti... Faizlerdeki tırmanışın önümüzdeki yıl devreye girecek mortgage sistemine etkilerini değerlendiren Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, "Şimdiden tehlikeyi görüp gerekli önlemleri almak şart. Zira yüzde 1'in üzerindeki faizlerle mortgage sistemine geçmek pek kolay olmaz. Bu sistem adı üstünde, ucuz konut finansmanı sağlıyor. Yüzde 1'in üzerindeki faizlerle ucuz finansman sağlanamaz. O güne kadar faizlerin yüzde 1'in altına inmesi gerekiyor" dedi.

Dalga Boyu Önemli
Doğan Cansızlar, her şeye rağmen ileriye yönelik kötümser olmayı gerektirecek bir sorun görünmediğini de ifade etti. Faiz ve kurdaki artışın bir süre sonra duracağına ve istikrarın geri geleceğine inandığını belirten Cansızlar, "Faizlerin yükselmesi normal bir süreçtir. Dalgalanmalar olabilir. Önemli olan dalga boylarıdır. Mortgage sistemi aşırı dalgalanmaları sevmez. Faizde 1-2 puanlık dalgalanma kabul edilebilir. Ancak, bunun üzerindeki dalgalanmalar güven unsurunu zedeler. Sistemin sağlıklı işlemesini zorlaştırır" dedi.

Süreç İyi Değerlendirilmeli
Cansızlar, Telsim'in satışı ve Türk Telekom özelleştirmesi yoluyla ekonomiye girecek 10 milyar dolara yakın dövizin piyasanın ateşini düşüreceğini, ancak buradaki dövizin ekonomiye birden değil, yavaş yavaş enjekte edilmesi gerektiğini söyledi. Dalgalanmanın yaz öncesine denk gelmesinin iyi bir şans olduğunu ifade eden Cansızlar, "Telekom ve Telsim'in yanı sıra turizmden gelecek döviz de dikkate alındığında kura yönelik endişeler azalıyor. Ancak, bu dövizin ekonomiye nasıl dahil edileceği çok önemli. Bu avantajlı süreç iyi değerlendirilirse yeni yıla, dolayısıyla mortgage sistemine yüzde 1'in altında faizle girmiş oluruz" diye konuştu.

İş Bankası da faiz artırdı
İş Bankası, konut kredisi faiz oranlarını artırma kararı aldı. İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, tüm vadelerde yüzde 1,19 olan konut kredisi faiz oranının, yine tüm vadelerde yüzde 1,30'a yükseltildiği belirtildi. Maksimum Ev Paketi'nin yüzde 1,18 olan faiz oranı da yüzde 1,29'a çıkarıldı. Şekerbank da konut kredilerinde tüm vadelerde faiz oranını yüzde 1,20'den yüzde 1,24'e yükseltti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mortgage-riske-girdi_46023.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!