Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

Muğla’da 102 Projeye ÇED Olumlu Raporu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, son bir yıl içerisinde Muğla’da çoğunluğu madencilik, inşaat ve turizm olmak üzere 102 projeye ÇED olumlu, 93 projeye ÇED gerekli değildir raporu verildi.

yapi.com.tr
Muğla’da 102 Projeye ÇED Olumlu Raporu (Fotoğraf: AA)

Son 5 yılda 494 proje için ‘ÇED gerekli değildir’ raporu verilen turizm cenneti Muğla'da yeni raporlar birbirini izliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, Muğla’da 24’ü maden, petrol ve doğalgaz, 25’i gıda, 18’i turizm, 11’i kıyı, 5’i enerji, 1’i atık, 5’i hayvancılık, 3’ü konut projesi olmak üzere 102 projeye ÇED olumlu raporu verilirken, 24’ü maden, petrol ve doğalgaz, 25’i gıda, 18’i turizm, 11’i kıyı, 5’i enerji, 1’i atık, 5’i hayvancılık, 3’ü konut projesi 93 projeye ÇED  gerekli değildir raporu verildi.

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre; Muğla’da 2023’te herhangi bir proje için ÇED olumsuz kararı ve ÇED gerekli kararı verilmedi. Sadece 7 projenin ÇED dosyası iptal edildi.

22 proje bakanlığın inceleme, değerlendirme komisyonunda görüşülürken 13’ü için nihai karar verildiği duyuruldu. 34 proje için halkın katılım toplantısı ilan edildi.

Proje başvurularında Muğla’nın Milas ilçesi ilk sırada yer aldı. Milas’ta çoğunluğu gıda, maden, petrol, doğalgaz, enerji ve kıyı olmak üzere 29 proje için ÇED süreci başlatıldı, 26 proje için ÇED gerekli değil kararı, 4 proje için ÇED olumlu kararı verildi.

Bodrum’da 24, Menteşe’de 9, Yatağan’da 16, Datça’da 8, Kavaklıdere’de 4, Köyceğiz’de 6, Fethiye’de 9, Marmaris’te 7, Dalaman’da 2, Ortaca’da 2, Seydikemer’de 12 ve Ula’da 4 proje için ÇED süreci başlatıldı.

Bu durum, yıllardır, evlerini, yurtlarını, ormanlarını, kıyılarını korumaya çalışan Muğlalıları, çevrecileri, STK temsilcilerini ve köylüleri kaygılandırmaya devam ediyor.

"Yasalar neden zengine işlemiyor?"
Milas’a bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanları önünde açıklama yapan ve 4 yıldır ormanları korumak için nöbet tutan İkizköy Çevre Komitesi sözcüsü Nejla Işık, “ÇED niçin bu madenlere, niçin bu kömür ocaklarına uygulanmıyor. Niçin kanunlar bu zenginlere işlemiyor, niçin bu yasalar zenginlere işlemiyor. Bunları söylemekten bıktık usandık artık niçin başta bizim ve Akbelen ormanının ölüm fermanını veren yetkililer buraya gelip, bu köylüler ne yaşıyor, bu tozun toprağın altında nasıl yaşıyor, patlatılan dinamitlerin altında evlerde nasıl yaşıyorlar diye sormuyor, niçin? Biz her defasında bağırarak derdimizi anlatmak zorunda kalıyoruz Akbelen'deki bu maden ÇED raporu alınmadığı için köyümüze ve ormana kadar geldi dayandı topraklarımızı mahvetti, köylerimizi yok etti. ÇED’siz maden geçtiği her yeri yok ediyor, ormanı yok ediyor tarım arazisini ve köyleri yok ediyor.” diye konuştu.

"Bu raporlar vatana ihanettir"
Bodrum Yurttaş İnsiyatifi sözcüsü Ayhan Karahan ise şu sözlerle tepkisini dile getirdi:

“Bu ildeki cennet ormanlara cennet koylara ÇED raporlarını verirken proje ile ilgili yörenin insanlarına bir kişiye köylüye sivil toplum örgütlerine sormuşlar mı? Bakın Bodrum'un koyları, dağları taşları tepeleri beton oldu. İşte gördüğünüz gibi boş olan Bodrum tepelerini de imara açmak istiyorlar buralardan da ÇED raporu hazırlayacaklar ama açtırmayacağız, kimseye sormadan olumlu ÇED raporlarını veriyorlar Bu vatana ihanettir. Bodrum'dan Muğla'dan AKP'ye oy çıkmıyor diye Muğla'nın güzelliklerini doğal güzelliklerini ormanlarına rant için yağmalıyorlar, bu düşmanlık bu hainlik neden?”

Proje ve oda sayılarını küçülterek yasayı dolanıyorlar
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mustafa Erdoğan ise ÇED olumlu raporları kadar ÇED gerekli değildir, raporlarında da hukukun dolaşılarak alındığını belirterek şunları söyledi:

“Özellikle Bodrum’da dev otel ve rezidans yapan şirketler uygulama projelerinde 50 ile 250 oda otel inşaatı yapılacak şekilde proje hazırlayarak gerekirse odaları 1000-14000 metre kare büyüklüğünde tutuyorlar. Yani aslında proje 500-1000 odalı ama böyle olursa ÇED olumlu raporu almak zorundalar.

Bu nedenle odaların metrekaresini büyüterek oda sayısını azaltıp, ÇED gerekli değildir raporu alıyorlar. Otelde 1400 metrekarelik oda mı olur? Bu gibi yerlerde ÇED gerekli değildir raporu alıyorlar. Yasaları ve ÇED mevzuatını böyle dolanıyorlar.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muglada-102-projeye-ced-olumlu-raporu_201187.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!