Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Muziekgebouw Çağdaş Müzik Merkezi

Amsterdam'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında; IJ limanının kıyısında, Central Station'un bir kaç blok ötesinde yer alan şehrin en kaliteli müzik organizasyonlarına ev sahipliği yapan Muziekgebouw ve Bimhuis'un içinde yer aldığı Çağdaş Müzik Merkezi geliyor.

yapi.com.tr



Amsterdam'ı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında; IJ limanının kıyısında, Central Station'un bir kaç blok ötesinde yer alan şehrin en kaliteli müzik organizasyonlarına ev sahipliği yapan Muziekgebouw ve Bimhuis'un içinde yer aldığı Çağdaş Müzik Merkezi geliyor.




2006 Hollanda'da 2006 yılının en iyi binası seçilen kültür merkezi, ülkenin iki önemli müzik kurumuna ev sahipliği yapıyor. Bunlardan birincisi çağdaş pratiklere destek veren "Ijsbreker" adıyla da bilinen Muziekgebouw, ikincisi ise İlhan Erşahin, Ayşe Tütüncü gibi Türk caz sanatçılarının da konserlerine defalarca ev sahipliği yapan, caz ve emprovizasyon merkezi BİMhuis.



1974'te kurulan Amsterdam'ın dünyaca ünlü caz ve emprovizasyon müzik mekanı Bimhuis, 2005 yılında Piet Heinkade'nin en uç noktasındaki bu gösterişli binasına taşındı. 800 kişilik oturma kapasiteli konser salonuna sahip olan Bimhuis, tarihi kente ve IJ limanına hakim manzarasıyla bir kulüp atmosferinden beklenenin çok ötesinde bir deneyim sunuyor.








Amsterdam'ın gelişmekte olan bir noktasında yeralan merkez, bir kentsel odak olarak tasarlanmış. İçiçe geçmiş iki müzik kutusu olarak da tarif edilebilecek merkez, heykelsi merdiven ve cam ile çelik kullanılarak yapılmış cephe konstrüksiyonları, geniş saçak, basamak ve platformlarıyla göz dolduruyor.








1997 yılında yapılan uluslararası yarışma sonucunda seçilen Hollandalı 3xNielsen mimarlık bürosu tarafından yapılan ve 2005 yılında inşaatı tamamlanan bina, 2006 yılında Hollanda'nın en iyi binası seçildi.







Mimarlık bürosu daha önceki işlerinde yansıttığı ciddi ve kaliteli üslubu sayesinde seçildi. Mimarlar Muziekgebouw ve Bimhuis alanlarında, temel olarak 3 rengi kullanarak tarzlarını yansıtmışlar : doğal beton rengi, siyah ve oditoryumda kullanılan açık akça ağaç kerestesinin rengi.




1. Kat



Yılda 250 konsere ev sahipliği yapan Çağdaş Müzik Merkezi'nin ana oditoryumunu özellikli kılan değişebilir bir yapıya sahip olması. Üç tarafı hareket edebilecek şekilde yapılan oditoryumun akustik tavanı yukarı ve aşağı hareket edebilme özelliğiyle eşsiz bir akustik özelliği sağlıyor. Zemin istenirse düz istenirse basamaklı bir amfi tiyatro şeklini alabiliyor. Sahnenin yanındaki duvarların içe ve dışa açılabilmeleri sayesinde mekan, küçük çaplı oda müziği konserlerinden büyük senfoni orkestralarına kadar geniş bir alanda sanatçıları ağırlayabiliyor.






2. Kat


Gerçek bir kamusal alan yaratabilmek için bina uzun bir yürüyüş alanının sonunda yer alıyor. Amsterdam ile göz teması olsun diye iki kat yükseltilmiş. Geniş merdivenler yürüyüş alanını rıhtıma ve nehir seviyesine bağlıyor.








3. Kat

Tasarımda şeffaflık önemli bir unsur olarak benimsenmiş. Cam cepheler güneş ışığını süzerek içeriye yanısıtırken yapay ışık binanın görünüşünü desteklemek için dekoratif amaçlı kullanılmış. Muziekgebouw Konser Salonu’nun aydınlatması müziğin ritmine göre değişebiliyor.




Brüt alan: 13,400 m2
Net alan : 12,000 m2
Tamamlanma tarihi: Haziran 2005
Müşteri: Gemeente Amsterdam
Mimarlık Bürosu: 3XN
Mimarlar: Kim Herforth Nielsen
Palle Holsting
Rasmus Kristian Holm
Torben Østergaard
Ole Østergaard
Uffe Bay-Schmidt
Flemming Christiansen
Eva Hard
Troels Chresten Højlund
Poul Jørgensen.
Akustik: Peutz BV
Yüklenici: BAM
İç mimari: 3XN with Christian Bauma
Peyzaj Mimari: Landscape architect: 3XN
Işık: Steven Scott


Kaynaklar:
www.arcspace.com
www.muziekgebouw.nl

http://www.yapi.com.tr/haberler/muziekgebouw-cagdas-muzik-merkezi_51821.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!