Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nabucco'da Tarihi İmzalar Atılıyor ama Hatta Kimin Gaz Vereceği hâlâ Net Değil

Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin en kritik adımı bugün Ankara’da atılacak. Muhtemel doğalgaz tedarikçisi ülkelerle Avrupalı doğalgaz alıcıları aynı masa etrafında buluşturacak törende Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikail Şaakaşvili’nin yanısıra, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’nın Başbakanları ile çok sayıda bakan ve üst

Radikal Gazetesi
Nabucco'da Tarihi İmzalar Atılıyor ama Hatta Kimin Gaz Vereceği hâlâ Net Değil

Ortadoğu ve Hazar doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak, Avrupa’yı doğalgaz konusunda Rusya’nın tekelinden kurtaracak Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin en kritik adımı bugün Ankara’da atılacak. Muhtemel doğalgaz tedarikçisi ülkelerle Avrupalı doğalgaz alıcıları aynı masa etrafında buluşturacak törende Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikail Şaakaşvili’nin yanısıra, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’nın Başbakanları ile çok sayıda bakan ve üst düzey bürokrat hazır bulunacak.

En büyük sorun gaz

Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Yeniden İmar ve Kalkınma Bankası ile Nabucco Konsorsiyu’nun finansmanını sağlayacağı projenin şimdilik en önemli sorunu, doğalgaz kaynağı bulmak. ABD ve AB, Azerbaycan ile Türkmenistan’ı Rusya’nın etkisinden kurtarıp projeye aktif katılımlarını sağlamaya çalışıyor. Irak, Mısır ve Suriye’nin de ‘muhtemel tedarikçi’ olarak görüldüğü projede, İran, en kolay kaynak olmasına karşın ABD’nin baskısı ve nükleer çalışmaları nedeniyle dışlanıyor. Tarihi imzaları atılacak Nabucco’nun soru ve cevaplarla kısa hikayesi şöyle:

Projenin kapsamı nedir?

Nabucco, Ortadoğu ve Hazar havzası doğalgaz üreticileriyle Avrupalı tüketicileri buluşturmayı hedefleyen bir doğalgaz boru hattı projesi. Hat, Türkiye’nin ardından Bulgaristan, Romanya, Macaristan üzerinden Avusturya’ya ulaşacak. Boru hattının uzunluğu toplamda 3300 kilometreyi bulacak ve doğalgaz kaynağına göre yaklaşık 1600 ile 2000 kilometresi Türkiye’den geçecek.

Ne zaman tamamlanacak?

Boru hattının inşasına 2011 yılında başlanması öngörülüyor. Boru hattından ilk gazın 2014’te pompalanması bekleniyor.

Ne kadar gaz taşınacak?

Nabucco boru hattından ilk etapta 8-10 milyar metreküp doğalgaz taşınacak. Miktar, yıllara sari olarak artacak ve maksimum kapasite yıllık 31 milyar metreküpe çıkarılacak (Türkiye Mavi Akım boru hattından 16, batı hattından 14 milyar metreküp doğalgaz alıyor).

Projeyi kim hayata geçirecek

Projeyi hayata geçirmek için Nabucco Konsorsiyumu adlı bir uluslararası şirket kuruldu. Şirketin ortakları arasında Türkiye’den BOTAŞ, Bulgaristan’dan Bulgargaz, Romanya’dan Transgaz, Macaristan’dan MOL, Avusturya’dan OMV ve Almanya’dan RWE var. Fransa’nın doğalgaz şirketi Gaz de France’ın projeye katılma isteği, Türkiye’nin de etkisiyle reddedildi.

Proje maliyeti nedir, nasıl karşılanacak?

Proje maliyeti yaklaşık 8 milyar avro olacak. Maliyetin yüzde 30’unu şirketler kendi öz sermayeleriyle karşılayacak.
Avrupa yatırım bankası, maliyetin yüzde 25’ini, (2 milyar avro) finanse edecek. Londra merkezli İmar ve Kalkınma Bankası da projeye destek vereceğini duyurdu.

Törene kimler katılacak

Ankara’da yapılacak hükümetlerarası anlaşmanın imza törenine Türkiye’nin yanısıra Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya’nın Başbakanları katılacak. ABD’li kongre üyesi Richard Logar ile Başkan Barack Obama’nın enerji konusundaki özel temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, AB Komisyonu Başkanı Barosso, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakashvili de törende hazır bulunacak. Törende Suriye, Azerbaycan, Mısır, Türkmenistan ve Katar’dan bakanlar, Almanya’dan Enerji Bakanlığı müsteşarı yeralacak.

Hattan geçecek doğalgaz bulundu mu?

Nabucco boru hattına doğal gaz sağlanacak muhtemel ülkeler, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Suriye, Mısır, Katar olacak. Kısa vadede hattın ilk kaynağının Azerbaycan olması bekleniyor. ABD’nin ısararı, Türkmenistan yönetimini de harekete geçirdi. Ancak Rusya’nın Azerbaycan ve Türkmenistan üzerindeki yakın markajı ve Projeden dışlanan İran’ın rahatsızlığı, Hazar Denizi’nden doğalgaz boru hattı geçirilmesini engelleyebilir ve Türkmen doğalgazının projeye dahil edilmezini geciktirebilir. Türkiye, Azeri doğalgazına öncelik verilsin diye Irak’tan ve Suriye üzerinden kendi enterkonnekte sistemine, dolayısıyla da Nabucco’ya bağlanacak boru hatları için acele etmiyor. Özetle, imzası atılacak Nabucco’dan geçecek, netleşmiş tek metreküp bile doğalgaz bulunmuyor.

İmzadan sonra ne olacak

Hükümetlerarası anlaşmanın imzalanmasını, proje destek anlaşmaları izleyecek. Nabucco konsorsiyumu, ilgili ülkelerle ticari anlaşmalar imzalanacak. Daha önce Bakü Tiflis Ceyhan petrol boru hattında izlenen süreç, Nabucco’da da tekrarlanacak ve Konsorsiyum’un ülkelerle imzalayacağı anlaşmalar, çevre konularını, güvenceleri, mülkiyet haklarını, muafiyetleri, içerecek. Sözkonusu ülke destek anlaşmalarının altı ay içinde tamamlanması hedefleniyor.

İran şimdilik yok

Avrupa Birliği ile Türkiye Nabucco’yu planladıkları ilk yıllarda doğalgaz kaynağı olarak İran’ı görmekteydi. Ancak, ABD yönetimi, İran’ın nükleer silahlanma konusunda dünya ve AB ile işbirliği yapmadığını gerekçe göstererek, İran’ın Nabucco’ya katılımını bir taviz olarak niteledi.
Avrupalılar başta ayak direse de ABD, Azeri, Türkmen, Kazak ve Irak doğalgazının alternatif olarak düşünülmesini istedi ve bu ülkeler nezdinde Nabucco’ya katılım için aktif çaba harcadı. Bugünkü imza törenine ve toplantıya İran katılmayacak. İran’ın kısa vadede doğalgaz kaynağı olması da mümkün görünmüyor.

Rusya’nın tavrı nedir?

Bugün yapılacak törene Rusya da davet edildi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, isterse Rusya’nın da projeye dahil olabileceğini söyledi. Rusya’nın imza törenine ne düzeyde katılacağı son ana kadar belli olmadı. Dünyanın en büyük doğalgaz tekeli haline gelen Rusya, Hazar havzası ve Türk cumhuriyetlerinde hükümranlığının sürmesini istiyor. Türkiye’ye ikinci Mavi Akım boru hattını öneren Rusya, Azerbaycan ve Türkmenistan ile de birlikte hareket ederek, AB’nin Rusya’ya bağımlılıktan kurtulmaması için elinden geleni yapıyor.

Türkiye ne kazanacak?

Daha önce BTC için de yapılan bu tartışmanın yanıtı BTC’de verilen yanıtla aynı. İnşaat sırasında Türkiye’de 15 bin kişi istihdam edilecek. İşletme aşamasında da yaklaşık 500 kişi istihdam edilecek. Geçiş ücreti almayacak olan ülkeler, elde edilecek gelir vergisini paylaşacak. Boru hattının yaklaşık üçte ikisine ev sahipliği yapacak Türkiye’nin vergi gelirlerinin de üçte ikisini alması bekleniyor.

Yüzde 15’ten vazgeçtik

Bu rakamın yıllık 450 milyon avroyu bulacağı belirtiliyor. Türkiye, Nabucco’dan geçecek yıllık 37 milyar metreküp doğalgazın yüzde 15’inin Türkiye’ye satılması için garanti istiyordu. Ancak bu istek diğer katılımcılarca olumlu karşılanmayınca, Türkiye bu isteğinden vazgeçti. Daha önce BTC boru hattında da benzer bir hesap yapan Türkiye, işletme giderliğinin yüksekliği nedeniyle amacına ulaşamamıştı. BTC’nin gelirlerinin tamamı giderler için kullanılmış, BOTAŞ zarar etmişti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/nabuccoda-tarihi-imzalar-atiliyor-ama-hatta-kimin-gaz-verecegi-hala-net-degil_70475.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!