Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

NASA, Deprem Riskini Uzaydan Görecek

NASA, dünya üzerindeki deprem hareketlerini önceden tespit ederek, yüksek risk altındaki alanları tespit eden sistem geliştirdi. Sistemle ilgili Hürriyet’e bilgi veren NASA’dan dünyaca ünlü gezegen bilimci Charles Elachi, deneysel çalışmalar yaptıkları projeyle fay üstünde baskının olduğu yerleri belirleyeceklerini söyledi.

yapi.com.tr
NASA, Deprem Riskini Uzaydan Görecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Ankara’da düzenlediği İnovasyon Haftası etkinliğine katılan Elachi, NASA’nın önümüzdeki dönemde yürüteceği uzay projeleriyle ilgili bilgiler verdi. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, depremle ilgili önceden bilgi verecek uyduyla tüm dünyanın haritasını çıkaracaklarını söyleyen Elachi, şu çarpıcı bilgileri aktardı:

Faydaki baskı görülecek

“Bütün ülkelerin faydalanacağı bir sistem olacak. Bu uyduyu 2020 yılında fırlatmayı planlıyoruz. Şimdi deneysel çalışmaları yapılıyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın dahil olduğu bir çalışma da var. Ancak bu dünya çapında değil, deneysel bir çalışma yapılıyor. Biz hergün dünyanın haritasını çıkarıp günlük veriler çıkarmayı planlıyoruz. Depremleri önceden tahmin etmeyeceğiz. Ancak fay üstündeki baskının olduğu yerleri belirleyeceğiz. O yüzden yüksek risk altındaki yerleri belirliyoruz. Tam olarak ne zaman deprem olacağı belirlenmiyor. Hangi alanlar deprem açısından yüksek riskli hangi alanlarda risk yok bu belirlenecek. Yer hareketlerine santim santim ölçme şansımız olacak. Böylece deprem ülkesi olan Türkiye gibi ülkeler uydunun gönderdiği bilgilerden yararlanabilecek.

Toprağın nemi ölçülüyor

Biz genel olarak dünyayı gözlemliyoruz. Dünya bizim günlük hayıtımızı etkiliyor. İki ay önce fırlattığımız uydu dünya çapındaki toprak nemini ölçüyor. Çiftçiler bundan yararlanabilir. Tarım arazilerindeki nemi doğrudan ölçebiliyorsunuz. Hangi alanlar ne zaman sulansın ne zaman sulanmasın buna karar verilebilecek. Bu yüzden çiftçilerin günlük hayatına doğrudan katkı sağlayacak. İki ay önce fırlatılan başka bir uydu var. Bu da atmosferdeki karbondioksit oranını ölçüyor. Bu da sera gazı yaratıyor. Karbondioksit iklim değişikliğine neden oluyor."

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/nasa-deprem-riskini-uzaydan-gorecek_125713.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!