Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ne Önlem Var Ne Kontrol

OECD ve ILO verileri, iş cinayetlerindeki artışa karşın denetim ve önlemlerin azaldığını ortaya koyuyor.

yapi.com.tr
Ne Önlem Var Ne Kontrol

Her iş cinayeti sonrası gündeme getirilen ne yazık ki kısa bir süre sonra da unutulan önlem ve kontrollerin gerek işyerleri, gerek kamu tarafından yapılmıyor olması yeni canlara mal oluyor. Yapılan araştırmalar kazaların yüzde 98’inin önlenebilir olduğunu ortaya koyuyor. Ancak iş cinayetleri ne yazık ki azalmıyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Olcay Büyüktaş'ın haberine göre, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verileri Türkiye’de iş kazalarının çokluğu kadar denetimlerin yetersizliği ve hatta gittikçe azaldığını ortaya koyuyor. ILO verilerine göre Türkiye’de 2009 yılında yapılan 59 bin denetim sayısı 2012’de 11 bine, 2012’de 23 bine düşüyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) tahminlerine göre yılda yaklaşık 337 milyon iş kazası ve 2 milyon işe bağlı hastalanma olayı yaşanıyor. Bunların sonucunda yaklaşık 2.3 milyon insan yaşamını yitiriyor. Ülkede tüm sektörlerde meydana gelen günlük ortalama 172 iş kazasında, 4 çalışan hayatını kaybederken 6 çalışan da sürekli iş göremez hale geliyor.

Yüzde 98’i önlenebilir

Bugüne kadar yaşanan kazaların araştırmasından çıkan sonuç en büyük eksikliği gözler önüne seriyor. Araştırmalar, işyerlerinde meydana gelen iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir nitelikte olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bunun için iş sağlığı ve iş güvenliğinin eksiksiz uygulanması gerekiyor.

OECD ve ILO verilerine göre, Türkiye’de 2008’de sayısı 877 olan iş kazaları, 2009’da 1171’e yükseldi. 2010’da 62 bin 903 iş kazası ve 533 meslek hastalığı kaydedildi. 1444’ü iş kazası sonucu, 10’u meslek hastalığı sonucu olmak üzere 1454 işçi hayatını kaybetti. İş kazaları nedeniyle 1976, meslek hastalıkları nedeniyle de 109 kişi olmak üzere 2 bin 805 kişi sürekli iş göremez hale geldi. İş kazaları, yaş gruplarına göre dağılımda en fazla 25-29 yaş grubunda, işçi sayısına göre 1-3 arası işçi çalıştırılan işyerlerinde, işçinin son işverenle çalışma süresine göre 3 ay-1 yıl kıdemlilerde ve 2. iş saatinde yaşandı.

2010’da iş kazalarının yüzde 58’i yani çok büyük bir çoğunluğu 50’den az işçi çalıştıran işyerlerinde oldu. Bu da alınması gereken önlemlerin ve denetimlerin daha az yapıldığı yerler anlamına geliyor. İş güvenliğine aykırı durumlar da şu şekilde özetleniyor:

İş güvenliği önlemlerinin yetersizliği ilk sırada geliyor. İkinci ve bizim gibi ülkeler için en önemli aykrılığı ise güvenlik kontrollerinin yetersizliği oluşturuyor. Güvenli olmayan iş araç ve makineleri  de ayrı bir aykırı durum oluşturuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ne-onlem-var-ne-kontrol_124659.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!