Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleer Santraller için Yeni Güvenlik Kriterleri

TAEK tarafından hazırlanan "Nükleer Güvenlik Tüzüğü Taslağı" kurulacak yeni nükleer tesisler için yeni güvenlik kriterleri getiriyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından hazırlanan "Nükleer Güvenlik Tüzüğü Taslağı" ile nükleer tesislerin faaliyetleri sırasında toplum ve çevrenin radyasyondan korunmasını sağlayacak yeni güvenlik

Radikal Gazetesi
1 Nükleer Santraller için Yeni Güvenlik Kriterleri

BR>
Kanıtlanmış mühendislik uygulamaları

Taslağa göre, nükleer tesisin yapı, sistem ve bileşenlerinin tasarım, üretim, inşa, test, bakım ve onarımları, uygulanabilirliği ve yeterliği deneyimler veya testlerle kanıtlanmış ve onaylı endüstriyel standartları esas alan mühendislik uygulamalarına dayandırılacak. Nükleer tesislerin güvenliğini etkileyebilecek tüm faaliyetlerde olası insan hataları dikkate alınacak ve hataların önlenmesi, belirlenmesi, düzeltilmesi veya telafi edilmesi ve sonuçlarının hafifletilmesi için sistemler oluşturulacak. Nükleer tesiste ortaya çıkabilecek olan radyoaktif atıklar bir program dahilinde yönetilecek ve atık miktarı radyoaktivite ve hacim bakımından tesisin tasarım kriteri ve işletme deneyimlerine uygun şekilde mümkün ve makul olan en az düzeyde tutulacak. Nükleer tesis inşaatına başlamadan önce tesisin tasarımında, işletmeye geçmeden önce inşa edildiği haliyle tesiste ve işletmeden çıkarma faaliyetlerinde güvenlik hedeflerine ulaşıldığı TAEK’in talep edeceği analiz ve raporlar aracılığıyla gösterilecek.

Saha seçimi ve işletme

Nükleer tesis kurulacak saha, üç ana husus olan çevrenin tesise olabilecek etkileri, tesisin çevreye olabilecek etkileri ve acil durum planlarının uygulanabilirliği dikkate alınarak belirlenecek. Nükleer tesis normal işletmeye başlamadan önce, bir program çerçevesinde, yapı, sistem ve bileşenler ile tesisin bir bütün olarak tasarım hedeflerine uygun bir şekilde inşa edildiği ve fonksiyonlarını gereğince yerine getirdiği testlerle doğrulanacak. Tesis işletmeye geçmeden önce güvenlik güvenlik açısından önemli bütün disiplinleri içeren mühendislik ve teknik destek oluşturulacak ve tesisin tüm ömrü boyunca korunacak. Bir nükleer tesis işletmek üzere TAEK tarafından yetkilendirilmiş kişi tesisi işletmeden çıkarmak ve tesis veya tesis sahasını düzenleyici kontrolden çıkarmakla da yükümlü olacak. Bu tüzük ve ilgili yönetmeliklerde tanımlanan yükümlülükleri yerine getirmeyen, yetki sınırlarını aşan veya ilgili mevzuatı ihlal eden gerçek veya tüzel kişilere tanınan yetkiler, TAEK tarafından kısıtlanacak, askıya alınacak ve iptal edilebilecek.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-santraller-icin-yeni-guvenlik-kriterleri_63591.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Nükleerde her şey güzel hoş ta, tüzük kanun vs. 1) Santralleri ve radyoaktiviteyi kimler kontrol edecek, bu kişileri kimler seçecek, Siyasiler sececeklerse yandık çıralar gibi. 2 Esas konu Radyoaktif Atıkları binlerce yıl nerede saklayacaklar, nereye koyacaklar - Atıklar Bu işte en tecrübeli olan USA'nın bile başına beladır - sizler yakınınızda veya yakın çevrenizde bir nükleer atık depolanmasını kabul ediyor musunuz? Ben %100 hayır diyorum, ya sizler ne diyorsunuz ?? İşte asıl sorun burada ??? YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!