Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ödemiş’te Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi Hizmete Giriyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çöpün kaynak olarak ekonomiye kazandırılması politikası doğrultusunda Ödemiş'te Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisi kuruldu.

yapi.com.tr
Ödemiş’te Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi Hizmete Giriyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çöpün hammadde olarak değerlendirilmesi politikası doğrultusunda evsel katı atıklar ekonomiye kazandırılıyor. Harmandalı'da depolanan atıklardan elektrik enerjisi üreten Büyükşehir, kentin kuzeyindeki Bakırçay ile güneyindeki Küçük Menderes havzalarına hizmet edecek iki tesisi daha hizmete almaya hazırlanıyor.

BirGün’de yer alan habere göre; Ödemiş ve Bergama'da kurularak deneme üretimine başlanan entegre katı atık yönetim tesislerine gelen evsel katı atıklar ayrıştırılarak organik atıklardan gübre elde edilecek, metan gazı ise elektrik enerjisine dönüşecek.

350 milyon liralık yatırımla kurulan Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ni yakında hizmete alacaklarını duyuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Atığı bir kaynak olarak görmemiz gerekiyor. Çöp bir kaynaktır ve bizim bunu değerlendirmemiz lazım. Türkiye'nin en modern atık yönetim tesislerini hizmete alıyoruz. Çöpten elektrik ve gübre üretiyoruz. Ödemiş'in ardından Bergama tesisimizi de hizmete alacağız. İzmir’de çöpün toplanmasından bertarafına kadar uzanan yeni bir döngüsel anlayışı yaratmaya başladık. Tertemiz ve doğayla uyumlu bir İzmir için çalışıyoruz.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Fatma Mesutgil, Çevre Bakanlığı'na sundukları entegre atık yönetim planı çerçevesinde İzmir ili içerisinde oluşan evsel nitelikli katı atıkların yönetiminde bölgesel tesisler kurarak, bölgelerde bu tesisleri genişleterek çöpün yönetimini hedeflediklerini söyledi. Tüm atığın hammadeye, enerjiye ve gübreye dönüştürülmesi şeklinde dizayn edilen Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'nin kendi sınıfında Avrupa'nın en büyük Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi olduğunu söyleyen Mesutgil, "Tesisimizde organik atıkları 20 gün süreyle tamamen kapalı bir ortamda anaerobik fermantasyona tabi tutuyoruz. Kokunun çıkması olasılığı bile söz konusu değil. Çürütülmüş olarak çıkan atıkların enerjisinden yararlanılacak, katı ve sıvı gübre olarak tarıma ve ülke ekonomisine fayda sağlayacağız. Atık ısısından seralar da faydalanabilecek. Tesisin kurulmasında gösterdikleri destekten ötürü yöre halkına ve Ödemiş Belediye Başkanımız Mehmet Eriş'e teşekkür ediyoruz." dedi.

116 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak
Ödemiş, Tire, Kiraz, Beydağ, Bayındır ilçelerindeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretecek Ödemiş (Güney- 1) Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin ilk kademesi hizmete girdi ve tesiste ayrıştırılan katı atıklardan saatte 3,2 MW elektrik üretilmeye başlandı. Tesis günlük bin 600 ton atık işleme kapasitesine sahip olacak. Saatte 20 MW elektrik üretecek tesis, yıllık 116 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik enerjisi üretecek. Tesiste ayrıca günde 100 ton gübre üretilmesi hedefleniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/odemiste-entegre-kati-atik-yonetim-tesisi-hizmete-giriyor_185409.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!