Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

OGM, Yangın Önleyici Tesisler ve Emniyet Yollarıyla Alevlere 'Dur' Diyecek

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi (YARDOP) kapsamında, bu yıl 7 bin 500 kilometre ulaşım ve yangın önleme tesisinin yapılacağını bildirdi.

yapi.com.tr/AA
OGM, Yangın Önleyici Tesisler ve Emniyet Yollarıyla Alevlere 'Dur' Diyecek

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Yanan Orman Alanlarının Rehabilitasyonu ve Yangına Dirençli Ormanlar Tesisi Projesi’ne (YARDOP) ilişkin, değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarını takip eden, yer yer iç kısımlara ada şeklinde giren yaklaşık 12 milyon hektar orman alanının yangınlara karşı hassas olduğunu belirten Karacabey, bu ormanların, yangınlara karşı dirençlerini artırmak için YARDOP'un hayata geçirildiğini ve bu kapsamında yangın önleyici tesisler ve emniyet yolları yapıldığını ifade etti.

Karacabey, YARDOP'un Türkiye'de 2011 yılında uygulanmaya başladığını kaydederek, proje kapsamında yapılan önleyici tesislerin, yangın müdahale tesisi, yerleşim yerleri ile ziraat arazilerinin orman arazilerinden ayrılması tesisi ve Yangın Durdurma Zonu Tesisi olduğunu dile getirdi.

Tesislerin, ormanları yangınlara karşı dirençli hale getirmek için yapıldığını dile getiren Karacabey, bu kapsamda yerleşim yerleri ile ziraat arazilerinin, ormanla aralarına ulaşım yolundan itibaren 50 metre mesafe konularak ayrılması çalışmaları gerçekleştirildiğini anlattı.

Karacabey, 2020 sonu itibarıyla 292 bin 719 hektar alanda yangına dirençli orman tesis edildiğini kaydederek, "YARDOP kapsamında bugüne kadar 9 bin kilometre yangın önleyici tesis çalışması, 220 bin kilometre de yangın emniyet yolu olarak da kullanılabilen orman yolu yapıldı. Bu yıl ise 7 bin 500 kilometre ulaşım ve yangın önleme tesisi yapılacak." diye konuştu.

Orman yolu ile ağaç bakım çalışmaları bahar döneminde yapılıyor
Söz konusu yollardaki bakımların yangın dönemi başlamadan önce gerçekleştirildiğini belirten Karacabey, bu yangın emniyet yolu ve şeritlerinin, yangınla savaş için savunma hattı oluşturmak, yangın yönlendirmede kullanılan karşı ateş uygulaması, alan daraltmak ve anında müdahale amacıyla yapıldığını aktardı.

Karacabey, ayrıca yangın emniyet yollarının kenarlarında yangınların yayılmasını engelleyici, yangına dayanıklı türlerden şeritler oluşturulduğunu ifade ederek, bu şerit şeklindeki ağaçların bakımlarının da kış ayının bitiminde yapıldığını anlattı.

Yangına hassas ormanlarda yapılan çalışmalara değinen Karacabey, şunları kaydetti: "Söz konusu alanlarda yangınlara karşı direnci arttırmak için yanıcı madde miktarını azaltmaya yönelik meşcere bakımları her dönem olduğu gibi şimdi de yapılıyor. Ayrıca yangın sırasında açığa çıkan ısı enerjisini düşürmeye yönelik yangın zayıflatma alanlarının oluşturulması için de çalışıyoruz. Buralarda yangının yayılmasını engellemek için ağaç ve çalılardan oluşan hatlar ve ulaşım tesisleri yapılıyor. Söz konusu hassas bölgelerde yangına direnç gösteren yöreye uygun türler ile karışık ormanlar yapılması da çalışmalarımız arasında."

http://www.yapi.com.tr/haberler/ogm-yangin-onleyici-tesisler-ve-emniyet-yollariyla-alevlere-dur-diyecek_189335.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!