Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Önlem Alınmazsa Canavara Dönüşecek!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, Havagazı Fabrikası alanına ilişkin yaptığı iki ihale sürecinde, fabrikada 350 ton asbest tespit edildiğini bildirdi.

yapi.com.tr
Önlem Alınmazsa Canavara Dönüşecek!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Havagazı Fabrikası alanına ilişkin yaptığı ihale sürecinde, fabrikada 350 ton asbest tespit edildiğini bildirerek, bu konuda önlem almayan Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, ilgili kurumlara tepki gösterdi.

Birgün'ün haberine göre, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yetkililere “Ankara kanser mi soluyor?” sorusunu yöneltti.

Candan, “Bir taraftan tescilli kültür varlığı olan Havagazı Fabrikası rant uğruna yıkılmak isteniyor. Bir taraftan da Ankara Büyükşehir Belediyesi alana ilişkin yaptığı iki ihale sürecinde tespit edilen asbeste ilişkin hiçbir önlem almadan yıkım yapmak isteniyor. Ankara ve çevresi büyük tehdit altında, acilen önlem alınması gerekiyor”

"Önlem alınmazsa..."

Havagazı Fabrikası’nın hem tesisat hem de yapım sürecinde yalıtım malzemesi olarak asbest kullanıldığını belirten Candan, ”Asbest havaya karışıp rüzgârla solunduğu andan itibaren büyük tehlike oluşturuyor. Ankara kanser mi soluyor? Ankara’da önlem alınmadığı sürece Havagazı Fabrikası bir sağlık canavarına dönüşür. Yıkmayın, koruyun. Önlem alınmadan yıkılması halk sağlığını çok ciddi etkileyecek. Herhangi bir toz çıkmaması gerekiyor. Yurtdışında asbestli binalar yıkılırken binanın iki katı boyu çevrilir ve karantinaya alınır. Yıkılacak yapının özelliğine göre her oda ayrı ayrı karantinaya alınarak yıkılır, halk uyarılır, trafik ona göre düzenlenir, çalışma saatleri ona göre belirlenir. Atıklar kontrolsüz bir şekilde değil, özel düzenlenmiş yerlerde bertaraf edilir" diye konuştu.

"Kanser solumamak için 'hayır' diyoruz"

Kentsel dönüşümle birlikte yıkılması düşünülen 18 milyon yapı stoğunun büyük bir bölümünde asbestli malzeme kullanıldığını vurgulayan Candan, şunları söyledi:

“Kendi halkını kanserle ve ölümle sınayan bir yöneticiler silsilesiyle karşı karşıyayız. Ankara’ da kanser olma riski taşıyoruz. Gözümüzün içine baka baka asbestli bir yapıyla kanserojen maddesi solutuluyor. Tüm bunlara göz yuman yöneticiler Anayasa değişikliğine 'Evet' diyor. Denetimsiz, bilimsiz, hukuksuz bu sistem devam etsin, bunları yapanlar yargılanmasın diyorlar. Biz bu nedenle kent ve halk sağlığını korunması ve Cumhuriyet değerlerinin yıkılmaması için ‘Hayır’ diyoruz.”

Candan, yurttaşların kanser solumasına neden olduğu gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek başta olmak üzere tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını da sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/onlem-alinmazsa-canavara-donusecek_156129.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!