Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Orta Sınıfa Mensup Her İki Kişiden Biri Asyalı

Allianz’ın bu yıl dördüncüsünü yayınladığı 2012 Küresel Varlık Raporu’na göre dünya genelindeki mali varlıklar brüt 111 trilyon Avro ile yeni bir rekor kırarken; borç büyümesinde durgunluk gözlemleniyor. Yoksul ülkelerdeki varlıklı insanların sayısı artarken, zengin ülkelerde ise alt gelir grubu genişliyor. Listede Türkiye 45. sırada.

yapi.com.tr
Orta Sınıfa Mensup Her İki Kişiden Biri Asyalı

Allianz, 50’den fazla ülkede hane içi varlık ve borç durumlarını mercek altına alan 'Küresel Varlık Raporu'nun 4’üncüsünü yayınladı. Raporun ortaya çıkardığı sonuçlara göre, küresel hane içi brüt mali varlıklar 2012 yılında yüzde 8,1 büyüdü. Bu büyüme, son altı yılda görülen en güçlü büyüme olmakla birlikte, 2001-2012 yılları arasında yapılan döviz kuru düzenlemelerinden sonra yıllık yüzde 4,6 olan uzun vadeli ortalamanın da çok üstüne. Geçen yılın hızlı büyümesinde etkili olan temel faktörlerden bir diğeri ise borsadaki pozitif trend oldu; menkul değerlerde tutulan varlıklar yüzde 10,4 oranında büyürken, toplam küresel mali varlıklar 111 trilyon Avro’luk rekora taşıdı.

2012 yılında, Lehman çöküşünden tam dört yıl sonra borç büyümesi yüzde 2,9 ile durgun seyretti. 2009’da yüzde 71,6 olan küresel borç oranı (GSYMH baz alındı) yüzde 65,9’a geriledi. Bu da, küresel net mali varlıkların (brüt mali varlıklar borçlardan daha az) iki haneli bir büyümeye (+%10,4) şahit olması anlamına geliyor. Bu büyümeden aslında bütün bölgeler faydalandı; ancak Doğu Avrupa’daki büyüme küresel ortalamanın biraz altında kalarak yüzde 8,5 oldu. Amerika ve Avrupa’nın zengin bölgeleri kriz öncesi durumuna dönmeyi ancak geçen sene başarırken; Doğu Avrupa’nın varlık seviyesi 2012’nin sonunda, en başarılı dönem olan 2007’nin yüzde 40 üstündeydi.

Verileri değerlendiren Allianz Baş Ekonomisti Michael Heise, “Doğu Avrupa’da mali kriz, yapılan tasarruflar sayesinde bugüne kadar iyi bir şekilde atlatıldı. Bu olağanüstü. Krizin vurduğu Avro ile yakın ekonomik bağlarına rağmen Doğu Avrupa, çok daha iyi büyüme potansiyeli sunuyor. Bölgenin açığı yakalama hikayesini tamamlamak için henüz erken” dedi.


Doğu Avrupa dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi

Araştırmalar, Doğu Avrupa’nın dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi olduğunu doğruluyor. Varlık birikim süreci 2007’nin sonundan itibaren birçok ülkede bir veya iki vites gerilemesine rağmen, 2000 yılından bu yana Doğu Avrupa’nın brüt mali varlıkları yılda ortalama yüzde 14,7 büyüdü. Diğer taraftan, 2012 yılı sonunda toplam 4,480 Avro olan ortalama kişi başına düşen brüt mali varlıklar, Doğu Avrupa’da halen gelişmekte olan diğer bütün bölgelere kıyasla daha düşük. Ayrıca ortalama rakam, bölgedeki varlık boşluğunun devasa olduğunu da gizliyor. Bir tarafta, hala Kazakistan ve Ukrayna gibi ortalama kişi başına düşen brüt mali varlıkların 2,000 Avro’nun altında olduğu yoksul ülkeler varken; diğer tarafta Çek Cumhuriyeti, Slovenya gibi varlık seviyeleri Batı Avrupa’da görülen seviyelere çok yakın olan ülkeler de bulunuyor.

Eski günlere dönüş zaman alacak

Genel olarak bakıldığında; son yıllarda görülen olağanüstü performansa rağmen eski günlere dönüşün biraz zaman alacağı görülüyor. Bu durumu etkileyen unsurlardan biri, son yıllarda kişisel borçlardaki artışın varlıklardaki büyümeden daha hızlı olması. Son 12 yıldır Doğu Avrupa’daki hane borçları her yıl ortalama yüzde 25,4 artıyor. 2007 yılındaki yavaşlamaya rağmen, başka hiçbir bölge bu kadar hızlı bir borç artışına şahit olmamıştı. Ortalama 'sadece' yüzde 11 olan büyüme ile Doğu Avrupa, bu anlamda Latin Amerika (%11,6) ve Asya (örneğin Japonya)  (%14,0) bölgelerinden daha yavaş büyüdü. Heise, “Bu ülkelerin çoğunda kişisel borçların hala düşük olmasına rağmen, borçlanma hızını yakından takip etmeliyiz. Bu ülkeler Batı Avrupa ve Amerika’nın yaptığı hatayı yapmamalılar; borçlanmayla finanse edilen büyüme hiçbir zaman sürdürülebilir değildir” diyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/orta-sinifa-mensup-her-iki-kisiden-biri-asyali_112859.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!