Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Ovacık-Çukuralan Madeninde Hukuksuz ÇED Gerilimi

İzmir’de Ovacık ile Çukuralan köyleri arasında faaliyet gösteren altın madeninin kapasite artırma talebi için mahkemenin ret kararına rağmen ÇED süreci başlatıldı. Mahkeme kararı hiçe sayılarak yapılan ÇED toplantısında, çevreci vatandaşlar ve köylülerle maden çalışanları arasında gergin tartışmalar yaşandı.

yapi.com.tr
Ovacık-Çukuralan Madeninde Hukuksuz ÇED Gerilimi

İzmir Bergama'nın Ovacık Köyü'nde yıllardır faaliyet gösterirken, Dikili'nin Çukuralan Köyü'ne doğru genişleyerek orman, tarımsal alan ve yer altı sularını ağır metal atıklarıyla kirlettiği saptanan Koza Altın Madeni, kapasitesini artırmak için yeni bir hamle daha yaptı.

Sözcü’den Gökmen Ulu’nun haberine göre; daha önce Çukuralan Altın Madeni’nde yapılması planlanan kırma eleme tesisi için İzmir Valiliği’nin vermiş olduğu “ÇED Gerekli Değildir” kararına çevreciler tarafından dava açılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de müdahil olduğu davada, mahkeme projeyi iptal etti ve iptal kararı Danıştay tarafından onanıp kesinleşti.

Ancak maden şirketi, mahkeme kararına rağmen kırma eleme tesisi kapasitesini artırdı, bakanlık ise yeniden ÇED süreci başlattı. Bu doğrultuda, Çukuralan'da ÇED toplantısı yapıldı.

Çukuralan Köy Kahvehanesi'nde yapılan toplantıya bakanlık temsilcilerinin yanı sıra Ege Çevre Platformu, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Bergama Çevre Platformu, Dikili Kültür ve Çevre Platformu, Dikili Kadın Platformu, Çandarlı Halk Meclisi, yörede yaşayan vatandaşlarla maden çalışanları katıldı.

“Tarım ve içme suyumuz zarar görecek”
Toplantıda, Koza Altın İşletmeleri temsilcilerinin yaptığı sunumun ardından söz alan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, “Maden açıldığı yıldan bu yana, bölgede bulunan çamfıstıklarında 10'da 9 kayıp var. Bu 500 bin tonluk kırma eleme tesisinden sonra bölgede tarımla uğraşmak daha da zorlaşacak. Köylünün geliri daha da küçülecek. İçme suyumuz, dünyada suyun bu kadar değerli olduğu zaman diliminde zarar görecek. Şirket bir gün gidecek ve yöre halkını kaderine terk edecek. Bu sebeple projeye karşıyız.” dedi.

“Yaşam gidiyor, insanlık gidiyor”
Dikili Emek ve Demokrasi Platformu Üyesi Hüseyin Acar ise “Buraya halkı ikna etmeye gelmişler. Ama bizler biliyoruz ki, Kaz Dağları'ndan buraya, bu firmalar yeraltı kaynaklarını yağmalıyorlar. Zenginleşen onlar, yağmalanan bizim yeraltı kaynaklarımız oluyor.” dedi.

Platform üyesi Hüseyin Öğe de, “Mesele sadece çalışmak değil, yaşam gidiyor. Biz gidiyoruz, insanlık gidiyor. Burada kimyasal atık kullanılmadığını mı sanıyorsunuz” diye konuştu.

Maden çalışanları ve çevreciler arasında tartışmalar yaşandı
Doğa ve yaşam hakkı savunucusu yurttaşlardan Akif Yalın, “Burada olan sorumlulara sormak istiyorum: Bu doğal yapı kaç milyon yılda bu hale geldi? Siz onu 10 senede talan ediyorsunuz ve yaşanmaz hale getiriyorsunuz” diye tepki gösterdi. Bu konuşmanın ardından ise ortam gerildi. Maden çalışanı olduğu belirtilen bir kişi konuşmalara sert sözlerle müdahale etmek isteyince bakanlık ve firma yetkilileri tarafından uyarıldı.

Tartışmalar eşliğinde süren toplantı, bakanlık yetkileri tarafından tutulan tutanakların ardından sona erdi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ovacik-cukuralan-madeninde-hukuksuz-ced-gerilimi_192586.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!