Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Altın Madeni Köyün Suyunu Kuruttu

Uşak’ın Gedikler köyünde ülkenin en büyük altın madenlerinden biri olan olarak gösterilen Kanadalılara ait madenin verdiği tahribat korkunç boyutlara ulaştı.

yapi.com.tr
Altın Madeni Köyün Suyunu Kuruttu

Uşak'ın Eşme ilçesinin Kışladağ bölgesinde, yaklaşık 16 yıldır faaliyet gösteren altın madeninin doğaya verdiği zarar korkunç boyutlara ulaştı. Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en büyük altın madeni olarak gösterilen Kışladağ Altın Madeni, Kanada menşeili Eldorado’ya ait. Ancak maden, yöre sakinlerinin yaşamını katlanılamaz hale getirdi.

BirGün’den Aycan Karadağ ve Berkay Sağol’un haberine göre; madene dört kilometre uzaklıkta bulunan Gedikler köyünde, şirketin hammaddeye ulaşmak için yaptığı ‘dinamitli patlatmalar’ sonrasında yeraltı su kaynağının önce yönü değişti, ardından da kurudu. Bu yüzden artık köye günde yalnızca iki saat su veriliyor. Geri kalan saatlerde ise su bulmak imkânsız. 100 haneden oluşan ve 400 yurttaşın yaşadığı köyün sakinleri, sekiz aydır bu durumdan mustarip. Madenin faaliyetleri nedeniyle musluklardan akan suyu içemeyen köylüler, şimdilerde ise akacak bir su bile bulamıyor.

Yetkililerin bu soruna getirdiği ‘çözüm’ ise köye tanker ile su getirmek. İl Özel İdare, köye günde sadece bir tanker su getiriyor, bu yetmeyince de çevre köylerden su taşınıyor. Köylülerin aktardığına göre su ihtiyacını karşılayamayanlar arasında yağmur sularını biriktiren bile var.

Üstelik Gedikler köyünün başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Hâl böyle olunca köyde tarım durma noktası geldi. Kimi köy sakini hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Yine yurttaşların anlattığına göre, susuzluk yaşanmadan önce 500 tane büyükbaş hayvanın bulunduğu köyde şimdi sadece 250 büyükbaş hayvan mevcut.

Yıllar önce uyardık
SOL Parti Uşak İl Örgütü de Gedikler köyünde yaşanan soruna karşı mücadele edeceklerini açıkladı. Parti PM Üyesi Mahmut Uludağ, şöyle dedi: “Bundan 18 yıl önce, daha maden henüz açılmadan Kışladağ çevresinde tüm köylerde çeşitli etkinlikler yaparak köylüleri bilinçlerdik. O dönemde kuraklık yaşanacağını ve içme suyu bulunamayacağını söylemiştik. O gün konuşulanların hepsi yaşanır hale geldi. Şirket burada istediği gibi at koşuyor. Burada ot bile bitmeyecek, çeşmelerden su bile akmıyor.”

SOL Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Feridun Metin ise şunları söyledi: “Ülkenin topraklarını, doğasını, suyunu yok eden vahşi madenciliğe her bölge karşı durmak zorundayız. Bu madenleri kendi kazdıkları çukurlara gömünceye kadar yöre halklarıyla beraber bu mücadeleyi sürdüreceğiz.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/altin-madeni-koyun-suyunu-kuruttu_189923.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!