Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Koza Altın Madeni Projesi İptal Edildi

Kayyum tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri’nin Çanakkale’de açmak istediği proje mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme kararında projenin bölgede ekolojik yıkım yaratacağı ifade edildi.

yapi.com.tr
Koza Altın Madeni Projesi İptal Edildi

Bir tanesi ek olmak üzere 3 adet bilirkişi keşfi yapılan Koza Altın Madeni projesi mahkeme tarafından iptal edildi. Kararda projenin bölgeye vereceği zarara dikkat çekildi. Çanakkale’nin Serçiler ve Terziler köylerinde 2015 yılında kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan altın-gümüş maden ocağına ilişkin 2017 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Projeye karşı çıkan İDA Dayanışma Derneği üyeleri kararı yargıya taşıdı.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Çanakkale İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda bilirkişi heyeti atanmasına karar verildi. Projenin bölgeye vereceği zararlara dikkat çekilen biri ek olmak üzere iki raporu yetersiz bulan mahkeme, davacıların lehine çıkan üçüncü raporu yeterli buldu. Son raporda da projenin bölgeye vereceği zarara dikkat çekilen raporu ciddiye alan ve bu doğrultuda karar veren mahkeme, projenin iptaline karar verdi. Verilen kararda avukatlık ücreti dahil tüm yargılama giderlerinin davalı tarafından ödenmesine hükmedildi.

İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Hatalı bir ÇED dosyasıydı. Bölgede maden sahası çok ve ÇED dosyalarında projelerin kümülatif etkileri değerlendirmeye alınmıyor. Biri ek olmak üzere hazırlanan 3 raporda lehimize çıktı. Bu davayı kazanmış olmaktan mutluyuz. Temyiz yolu açık, hukuksal süreç devam edecek. Biz de mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Bu kararı beklediklerini belirten Avukat Cömert Uygar Erdem ise şu değerlendirmede bulundu: “Son hazırlanan rapor, iklim krizinin vurgulandığı, maliyet analizinde ormansızlaşmanın yaratacağı zararın ele alınmaması, su stresinin ortaya konulması açısından emsal bir nitelik taşıyordu. Mahkemenin bunu göz önünde bulundurarak karar vermesini ve projenin iptal edilmesini bekliyorduk.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/koza-altin-madeni-projesi-iptal-edildi-_188260.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!