Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne Yeni GES Projesi

İzmir Karaburun Küçükbahçe Mahallesi yakınlarında Özel Çevre Koruma Bölgesi alanı içinde yeni bir GES projesi için ÇED süreci başlatıldı.

yapi.com.tr
Özel Çevre Koruma Bölgesi'ne Yeni GES Projesi (Fotoğraf: Karaburun Yerel Fok Komitesi)

İzmir'in Karaburun İlçesi, Küçükbahçe Mahallesi yakınlarında yapılmak istenen güneş enerji santralleri doğal yaşımı ve köylülerin tarım-mera alanlarını tehdit ediyor. Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde planlanan GES'lerin olduğu alanlarda Uluslararası anlaşmalarla korunan türler bulunuyor.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları AŞ tarafından toplam 24,46 ha'lık bir alanda yapılması planlanan Karaburun DGES projesi ile ilgili ÇED süreci başlatıldı. Projeye göre bölgeye 24 MWm /16 MWe ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) tesisleri yapılacak.

Tarım ve mera alanları olumsuz etkilenecek
Projeye karşı Küçükbahçe muhtarlığının yanı sıra Karaburun Yerel Fok Komitesi de ilgili kurumlara itiraz dilekçeleri gönderdi. Konuya dair Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan açıklamada GES projesinin Karaburun-Ildırı Özel Çevre Koruma Bölgesi kararı öncesi verilen yenilenebilir enerji lisans sahaları içerisinde olmadığı dile getirildi.

Projeye ilişkin ön lisans kararının Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından sonra verildiğine dikkat çekilen açıklamada projenin Küçükbahçe’nin tarihine, kültürüne, merasına, tarım ve yaşam alanlarına zarar vereceği, koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına neden olacağı uyarısında bulunuldu.

ÖÇKB ilanından sonra 5 yılda 15 enerji projesi
15.03.2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 15 yatırım projesinin ÇED süreci başlamış, bu projelerden Yaylaköy’deki Karaburun RES (kapasite artışı) ve GES projesi nihai onay alarak “ÇED Olumlu” kararı verilmişti. Ancak bu karara ilişkin Yaylaköy’lü vatandaşların açtığı dava süreci sonucu yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ozel-cevre-koruma-bolgesine-yeni-ges-projesi_202215.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!