Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Özlü: Sanayi Üretimi İhracatla Ayağa Kalkacak

Sanayi Bakanı Özlü, "Mayıs ayından itibaren ihracattaki olumlu gelişmeler, doğrudan sanayi üretimimize yansıyacak" dedi.

yapi.com.tr
Özlü: Sanayi Üretimi İhracatla Ayağa Kalkacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ihracattaki olumlu gelişmelerin, doğrudan sanayi üretimine yansıyacağını söyledi.

Özlü, 2016 yılı Nisan ayına ait sanayi üretim endeksini şu şekilde değerlendirdi:

"2016 yılı Nisan ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,7 artmıştır. Arındırılmamış endekste ise artış %0,6 olarak gerçekleşmiştir. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,1 azalmıştır.

Yukarıdaki veriler ışığında şunları söyleyebiliriz:

Nisan ayında, sanayi üretimindeki artış, ılımlı bir şekilde devam etti. Sanayi üretiminin büyüme ivmesinin, önceki aylardaki kadar hızlı olmayacağını zaten bekliyorduk. Yurt içi tüketime dönük beyaz eşya ve otomobil satışları gibi öncü göstergeler ve Nisan ayı ihracatımız, bu tabloyu işaret ediyordu.

Bununla birlikte,  gerek ihracat pazarlarımızdaki gelişmeler gerekse de yurt içi tüketime dönük göstergeler, Mayıs ayı itibariyle, sanayi üretiminin tekrar hızlanacağını göstermektedir. Nitekim, TİM verilerine göre ihracatımız, miktar bazında tekrar artmaya başlamıştır. Kapasite kullanım oranları yükselmektedir. Ayrıca, ekonomiye güven Mayıs ayında tekrar artışa geçmiştir. Ekonomide görülen güven artışı, iç tüketime büyüme olarak yansıyacaktır. Gerek enflasyonun düşmesi gerekse de ücretler seviyesindeki artış da iç tüketimi desteklemektedir.

En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’nde toparlanma işaretlerinin artık daha net görülmesi, Türkiye’nin ihracat performansını artıracaktır. Euro bölgesinde görülen parasal genişleme ek talep yaratmaktadır. Yine petrol ve emtia fiyatlarındaki son dönemdeki kısmi artış, bu ürünleri üreten ülkelere olan ihracatımızın artmasına katkı verecektir. İhraç ettiğimiz ürünlerin %94’ünün sanayi ürünü olduğu göz önüne alınırsa, ihracattaki olumlu gelişmeler, doğrudan sanayi üretimimize yansıyacaktır.

Sanayi üretim rakamları değerlendirilirken, sadece tek bir ayın verilerine bakmak yerine, sanayinin genel eğilimlerini görecek şekilde, orta ve uzun dönemli bakmak daha doğrudur. Sanayi üretimi, 2016 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir büyüme sergilemiştir. Cuma günü açıklanacak olan büyüme verilerinde de görüleceği üzere, sanayi üretimi, 2016 yılının ilk çeyrek büyümesinin öncüsü olmuştur.Türkiye bir yandan büyürken bir yandan da ekonominin daha sağlam temellere oturması için gerekli adımları atmaya devam etmektedir. Nitekim uluslararası fonlar ve kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye için yılbaşında yaptıkları tahminleri yukarı yönlü güncellemişlerdir.

Yeni kurulan 65’inci Hükümetimizin en önemli önceliklerinden biri, sanayicinin ve yatırımcının önünü açmak olacaktır. Sayın Başbakanımızın deyimiyle, ‘yatırımcıların önüne, turkuaz halı sereceğiz.’ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, çalışmalarımızın, girişimcilerimiz ve sanayicilerimiz için ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu bilinçle hareket edeceğiz ve sanayi üretimimizin hem nicelik hem de nitelik olarak artması için gerekli adımları birer birer hayata geçireceğiz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/ozlu-sanayi-uretimi-ihracatla-ayaga-kalkacak_145100.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!