Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Peribacasından ‘Otel Yolu’ Geçti!

UNESCO’nun 1985’te korunması gerekli Dünya Mirası listesine aldığı Kapadokya Ürgüp’te yapımı devam eden otel projesini merkeze bağlayan yol inşaatı için bir peribacasının dikey şekilde kesildiği iddia edildi.

yapı.com.tr
Peribacasından ‘Otel Yolu’ Geçti!

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, 2001’de Koruma Kurulu tarafından kentsel sit alanı ilan edilen Kayakapı mahallesinin  ’Kayakapı Kültürel, Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi’ kapsamında mahallede yaşayanların mülkleri kamulaştırıldı ve arazi otel projesi için Ürgüp Belediyesi tarafından yatırımcı firmaya ihale edildi. Yapılan yol inşaatı sırasında peribacasının kesildiğini tespit eden ÇEKÜL Ürgüp temsilciliği suç duyurusunda bulundu, ancak takipsizlik kararı verildi.

Mustafa Kaya: 'Tarihi doku bozuldu'

ÇEKÜL Ürgüp Temsilcisi Mustafa Kaya, “Ürgüp Kayakapı’da hayata geçirilen otel projesi, dünyanın en büyük kültürel ve tarihi çevre bozulması. Mahallenin 1984’te boşaltılması ardından bu alan otele dönüştürüldü. Koruma Kurulu onaylamış olsa bile, peribacasının kesilmesi 2983 sayılı kanuna ve Koruma Yüksek Kurulu ilke kararlarına kesinlikle aykırıdır. Tehlike arz etmeyen kaya kesilemez, ancak bu hükme rağmen yol çalışması için tonlarca kaya kesildi. Patika bir yolu genişletmek, otobüs geçecek bir yol haline getirmek koruma ilkelerine aykırı. Bu tarihi, dünyada eşi olmayan mahallenin açık hava müzesi olması için uğraş verdik, ancak bu alan otele dönüştürülerek bölgenin tarihi dokusu ciddi ölçüde bozuldu” dedi.

Dinler Grup yetkilileri ise yapılan çalışmanın Kayakapı Koruma ve Geliştirme Planı kapsamında ve Nevşehir Koruma Bölge Kurulu’nun denetiminde yapıldığını belirterek sorulara şu yanıtı verdi: “Planda yol olarak ayrılan kısımlarda peribacası niteliği bulunmayan kaba kaya kütlelerinin yoldan alınması gerekmiştir. Bu kaya kütleleri peribacası niteliğinde olmadığı gibi başkaca kültürel bir niteliği de bulunmamaktadır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/peribacasindan-otel-yolu-gecti_129571.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!