Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Plastik İnşaat Ürünlerinde ihracat Oranı Arttı

PLASFED Plastik İnşaat Mamulleri Sektör İzleme Raporu'na göre, Türkiye'de İnşaat plastikleri üretimi 2012 yılı sonunda 6 milyar 367 milyon dolar tutarında 1 milyon 567 bin ton seviyesine ulaştı. Miktar bazında üretimin yüzde 42'si, tutar bazında ise yüzde 26'sı ihraç edildi.

yapı.com.tr
Plastik İnşaat Ürünlerinde ihracat Oranı Arttı

PLASFED raporunda, 2012 yılı sonunda plastik inşaat mamullerinde üretimin bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 7 arttığı, ithalatın ise yüzde 10 azaldığı, yurtiçi tüketimin yüzde 1 oranında azaldığı belirlendi. Yine miktar bazında yurtiçi tüketimin sadece yüzde 7'sinin ithal edildiği belirlendi.

Raporda, dünya inşat sektöründe plastik kullanımının, alternatif ürünlere kıyasla hızla arttığı bilgisi verilirken, plastik İnşaat Malzemeleri tüketiminin toplam plastik mamul tüketimi içindeki, payının yüzde 15 – 25 arasında değiştiği, yeniden yapılanma sürecinde olan Irak ve Libya gibi ülkelerde bu oranın daha yüksek seviyede olduğu kaydedildi. İnşaat sektöründe kullanılan plastiklerin ilk üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle geri dönüşümlü plastik malzeme üretiminin sınırlı olduğu bilgisi de raporda yer aldı. Sektörde Yapı sektöründeki ihtiyaç ve teknolojilerin gelişmesiyle daha pahalı teknik plastiklere olan talebin artacağının tahmin edildiği vurgulandı.

2011 sonu itibariyle dünya inşaat plastikleri sektörünün 14,2 milyon ton ve 82,8 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaştığı, Türkiye'nin dünya ithalatındaki ağırlığının yüzde 0,01, ihracatındaki payının ise yüzde 0,04 seviyesinde olduğu kaydedildi.

"Önümüzdeki yıllarda, inşaat uygulamalarında plastikler için yüksek büyüme beklenmektedir"

Raporu değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, plastik inşaat malzemelerinin muadillerine göre büyük avantajlar sağladığını belirterek, "Batı Avrupa'daki bina inşaatlarında ve yenilemelerinde tahminen yılda 8.5 milyon ton plastik kullanılıyor. Eğer bu malzemeler geleneksel Yapı malzemelerinden yapılmış olsaydı, ağırlıkları muhtemelen on kat daha fazla olurdu. Aynı zamanda, plastik inşaat malzemelerinin nakliyesi bakımından da belirgin maliyet ve enerji tasarrufları yapılmakta ve plastikler Avrupa Birliği ile küresel piyasalarda yapı malzemelerin serbestçe hareket etmesini geliştirmektedir. Bu yüzden bugün plastik malzemelerin tüm ülkelerde kullanılabilmesi mümkündür. Önümüzdeki yıllarda, inşaat uygulamalarında plastikler için yüksek büyüme beklenmektedir. Ülkemizde de sektörün gelişimi için hızla büyüyen inşaat sektörümüze ve dolayısıyla alıcılara maliyet avantajı sağlayacaktır" dedi.

Türkiye plastik İnşaat malzemeleri üretimi

PLASFED raporunda, 2007 yılında 1,2 milyon ton ve 5 milyar Dolar olan Türkiye inşaat plastik mamul üretiminin 2012 yılı sonunda 1,6 milyon ton ve 6,4 milyar Dolara ulaştığı, toplam plastik mamul üretimi içindeki yüzde 22 ağırlığını koruduğu kaydedildi.

İhracat sürekli artırıyor

Sektörün, 2007 yılında 1 milyar Dolar düzeyindeki ihracatının sürekli arttığı ve 2012 yılı sonunda bir önceki yıla göre 12 artarak 1 milyar 630 milyon Dolara yükseldiği belirtildi. İhracatın miktar bazındaki artışının ise yüzde 18 seviyesinde gerçekleştiği, en büyük ihraç kaleminin ise plastikten tüpler, borular, hortumlar, conta, dirsek ve rakorlar sınıfında yapıldığı vurgulandı.

Türkiye plastik inşaat malzeme üreticileri 150 farklı ülkeye İhracat gerçekleştirdi. En fazla İhracat yapılan ülkeler ise Irak, Rusya Fed. Azerbaycan, Gürcistan ve Libya oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/plastik-insaat-urunlerinde-ihracat-orani-artti_105012.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!