Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Projeler ‘Plan’da Kalıyor

Anakent Belediyesi, Ankara için yaşamsal önemi olan Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap, Başkent Doğalgaz AŞ’nin özelleştirilmesi, Işıklı-Gerede Sistemi Projeleri ile Keçiören, Çayyolu ve Sincan metrolarını 2009 yılında da yaşama geçiremedi. Anakent Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak 2009’un, belediye politikalarının iflas ettiği ve

Cumhuriyet Ankara
Projeler ‘Plan’da Kalıyor

Anakent Belediyesi, Ankara için yaşamsal önemi olan Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap, Başkent Doğalgaz AŞ’nin özelleştirilmesi, Işıklı-Gerede Sistemi Projeleri ile Keçiören, Çayyolu ve Sincan metrolarını 2009 yılında da yaşama geçiremedi. Anakent Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak 2009’un, belediye politikalarının iflas ettiği ve çöktüğünün ilan edildiği bir yıl olduğunu vurguladı.

Çatak, belediye meclisinde görüşülen ve AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edilen Anakent Belediyesi, ASKİ ve EGO’nun 2009 faaliyet raporuna yönelik itirazlarını dile getirdi. Raporu öncelikle eksik bulduğunu belirten Çatak, şu eleştirileri yaptı:

* 15 şirkete ait bilgiler neden yok: Başkan Melih Gökçek, Ankara Belediyesi ve bağlı kuruluş ve ortaklıklarında toplam 17 bin personelin çalıştığını ifade ediyor. EGO ve ASKİ’nin toplam personeli 7 bin 500 civarında. Geriye kalan yaklaşık 7 bin 500 personel ise belediye iştiraki şirketlerde istihdam ediliyor. 5393 sayılı Belediye Yasası, tıpkı bağlı kuruluş EGO, ASKİ gibi belediye ortaklıklarının da faaliyetlerini, performans ölçütlerine göre gerçekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların nedenleri ve borçlarının durumunu açıklayan çalışma raporlarını öngörüyor. Belediye Başkanı’nın dağıttığı raporda, belediye personelinin yarısının istihdam olunduğu belediye şirketleri ile ilgili yasanın öngördüğü hususlara yer verilmemiş. Hatta belediye şirketleri ile ilgili olarak hiçbir bilgi yok. Bu durum ciddi ve önemli bir eksiktir. Belediye Meclisi’ne verilmesi gereken 15 şirkete ait bilgiler verilmemiş, Meclis, bu 15 şirkete ait bilgiden yoksun olarak görüşmesini yapmış ve raporla ilgili oylamayı gerçekleştirmiştir.

* “Pehlivan tefrikası”na dönen metro: Faaliyet raporunda, “Dünya belediyelerine hizmet anlayışı ve sunumunda esin kaynağı olma” vizyonuna vurgu yapılıyor. Böyle bir iddiayla ortaya çıkan belediye; Gökkuşağı, Samanyolu, Demir Kafes gibi gayri ciddi projelere boşa harcanan paralarla mı; 10 yıldır “pehlivan tefrikası”na dönen metro macerasıyla mı; yoksa kent içinde yaptığı yolu yabancı devlet elçiliğine kira ödeyerek kullanabilme başarısıyla mı dünya belediyelerine esin kaynağı olacak?

* Hazine’ye 4 milyar 620 milyon TL borç: Belediye borçlarına, yasa öngörmesine rağmen raporda yer verilmemiş. Hazine Müsteşarlığı’nın Mart 2010 raporuna bakıldığında, belediyenin 2 milyar 219 milyon; EGO’nun 1 milyar 614 milyon; ASKİ’nin 487 milyon olmak üzere toplam 4 milyar 620 milyon TL Hazine’ye borcu bulunuyor. Bu borcun 4 milyar 245 milyon lirası vadesi geçmiş durumdadır ki vadesi geçmiş Hazine borcu sıralamasında bağlı kuruluşları EGO ve ASKİ ile birlikte Ankara Belediyesi birinci sıradadır. Ayrıca 15 belediye iştiraki şirketlerin durumu da raporda yer almadığı için bilinmiyor.

* Yüzlerce köy ayrılmak istiyor: Belediye mücavir alanını 50 kilometreye çıkaran 5216 sayılı Büyükşehir Yasası yürürlüğe gireli 6 yıl olmasına karşın, şimdi mahalle olan daha önce tüzel kişiliğe sahip yüzlerce köye, sadece yol asfaltlanması yapılmış. Ancak kent merkezindeki olanaklara ulaştırılmadı. Buraların ciddi boyutta kanal, su, yol, sağlıklı konut gereksinimine yanıt verilmedi. Yasa çıktığında “Artık başkentin mahallesi olduk, çağdaş yaşam kalitesine ulaşacağız” diye sevinen bu yer insanları, umduklarını bulamadıkları içindir ki büyükşehir sisteminden çıkmanın, eski statülerine dönmenin yollarını arıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/projeler-planda-kaliyor_79269.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!