Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Prosedürden Sıkılan Yabancılar Evini Satmak İçin Müşteri Arıyor

Prosedürden Sıkılan Yabancılar Evini Satmak İçin Müşteri Arıyor

Zaman Gazetesi



ntalya'nın Alanya ilçesinde 2006 turizm sezonuna ilişkin endişelere bir de gayrimenkul konusunda yaşanan sıkıntılar eklendi. Özellikle Danimarkalılar'a yönelik satışlarda prosedür gereği tapuların gecikmeli olarak verilmesi, diğer yabancıları da olumsuz etkiledi. Artık bir çok yabancı gayrimenkul satın almak yerine elindekileri satmak istiyor. 15 Mayıs–15 Ekim tarihleri arasında uygulanacak olan inşaat yasağı da sektörü kara kara düşündürüyor.

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, 600 yabancının evini satmak için müşteri aradığını açıkladı. Yabancılara yönelik satışlarda uygulanan prosedürün müşteri kaybettirdiğini söyleyen Balıktay, "Gayrimenkul satışlarında 2005 yılında hiçbir sıkıntımız yoktu. Ancak bu yıl satışlarımız yok denecek kadar az" dedi. Sıkıntılarının tek nedeninin prosedür olmadığının altını çizen Balıkbay, bazı inşaat ve emlak sektörü temsilcisinin müşteriyi geçici olarak görmesinin sıkıntı yarattığını vurguladı. Bir müşterinin en az 10 müşteri kaybettirdiğine işaret eden Balıkbay, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ALTSO) ise isteyen herkesi sertifika vermesinin emlakçıların imajına zarar verdiğini ifade etti.

Gayrimenkul konusunda yaşanan sıkıntının bütün Alanya'ya zarar verdiğini hatırlatan Balıkbay, Alanya'da evini satan ya da satmaya çalışan yabancıların Bulgaristan ve İspanya'ya yöneldiğini anlattı. Bulgaristan ve İspanya'da yabancılar için özel bir prosedür uygulanmadığının altını çizen Balıkbay, İspanya'da ev satın alan yabancılara ekstra indirimler yapıldığı, Türkiye'de ise yabancılara gayrimenkul satışını engelleyebilecek bütün şartların mevcut olduğunu vurguladı.

Alanya'da mülk satın alan bir yabancının sadece inşaat ve emlak sektörüne kazanç sağlamadığını açıklayan Balıkbay, "Mülk alan yabancılar aynı zamanda burada tatilini yaparak, ilçe turizmine de katkı sağlıyor. Bu sıkıntıların aşılması için, yabancılara uygulanan prosedürler bir an önce ortadan kaldırılmalı. Sektörde gelişi güzel çalışanlara karşı önlem alınmalı. Ayrıca, 15 Mayıs–15 Ekim tarihleri arasında uygulanacak olan inşaat yasağı sektöre bir darbedir" diye konuştu.

Alanya'dan 3 yıl önce mülk satın alan İngiliz Turist Paulıne Gorman, yabancılara mülk satışına ilişkin yaşanan belirsizliğin kendilerini olumsuz etkilediğini söylüyor. Belirsizliğin bir an önce çözümlenmesinin gelecek adına son derece önemli olduğunu aktaran Gorman, 95 bin Euro'ya aldığı daireyi 80 bin Euro'ya satarak bir an önce ülkesine dönmek istediğini ifade ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/prosedurden-sikilan-yabancilar-evini-satmak-icin-musteri-ariyor_45769.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!