Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Radyoaktif Maddeler Tam Temizlenemiyor

Gaziemir’de kurşun fabrikasının radyoaktif atıkları temizlenmeye başlandı. Fakat uzmanlar uzun yıllar alana insan girmemesi gerektiğini söylüyor.

yapi.com.tr
Radyoaktif Maddeler Tam Temizlenemiyor

Birgün Gazetesi'nden Emrah Temizkan'ın haberine göre, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir il örgütü şimdilerde süren temizleme projesini bilim insanlarına inceletirken, Av. Arif Ali Cangı, Av. Banu Cangı ve Av. Halil Dönmez keşif işlemi esnasında delillerin yok olabilme tehlikesine karşın mahkeme tarihi beklenmeden aceleyle keşif yapılması ve Nükleer, Ziraat, Kimya, Jeoloji, Halk Sağlığı, Çevre uzmanlarından oluşan bilirkişilerden rapor alınması istemiyle mahkemeye başvurdu.

5.7 milyon ceza ödendi mi?

Gaziemir’de Arslan Kurşun Fabrikası’nın yıllarca 60 dönümlük arazisine gömdüğü kurşun atıklarının içinde radyoaktif maddelerin varlığı ortaya çıkmıştı. Bugüne kadar birçok sivil ve meslek odasının hakkında suç duyurusunda bulunduğu bölge için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından fabrikaya 5.7 milyon lira kesildiği açıklanmıştı. İzmir Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşeni Elektrik Mühendisleri Odası’ndan (EMO) Mustafa Çınarlı’ya göre bu cezanın ödendiğine dair herhangi bir bilgi yok.

Yeraltı suları kirli

Arazideki sondaj çalışması bir makineyle yapılırken, bu makine sadece radyasyon seviyesi belirli bir değerin üzerine çıktığı zaman uyarı veriyor ve portatif cihaza sahip bir görevli tarafından topraktan numune alınıyor. Çınarlı’ya göre bu ölçüm sağlıklı değil; “Yöntem topraktaki radyoaktif maddelerin temizlenmesini tam olarak sağlamıyor, sadece belirli bir değerin üzerindeki radyasyon oranını haber veriyor. Bu yöntemle topraktaki zehirli atıkları tam olarak temizlemek hiçbir şekilde mümkün değil. Yeraltı sularında kirlilik saptandı.” Çınarlı, bu arazinin imar açısından çok değerli olduğunu, imara açılması durumunda 250 milyon dolara yakın bir gelir getireceğinin düşünüldüğünü söyledi.

TOKİ proje yapıyor

Kuzey Güney aksında genişleyen Gaziemir gelişmekte olan bölgelerinden. TOKİ’nin bu bölge için konut projeleri yaptığı söyleniyor. Uzmanlar bölgenin yüzyıllarca insan kullanımına açılmaması gerektiğini söylüyor. Bölgede herhangi bir sağlık taraması yapılmış değil. Karantina altına alınan arazinin telleri parçalanmış ve okula gitmek için çocuklar burayı kullanıyor.

Tehlikeli atık taşıma uzmanı bile yok

Avukat Fevzi Özlüer’in Gaziemir Kaymakamlığı’na yaptığı bilgi edinme başvurusuna Kaymakamlık, “Atıklar TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) tarafından taşınıyor” diye cevap verdi. Türkiye’de Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan ve 44 Avrupa ülkesinin imzacı olduğu ADR (Tehlikeli Maddelerin Karayolunda Uluslararası Taşınması ile ilgili Avrupa Anlaşması) uyarınca tehlikeli atık taşıma uzmanı olmaması ve “Tehlikeli Atıkların Taşınması” tebliği de yürürlüğe girmemesine rağmen bu atıklar kontrolsüz ve bilinçsizce taşınıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/radyoaktif-maddeler-tam-temizlenemiyor_122945.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!