Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

‘İzmir’in Çernobil’inde Son Dönemeç

Gaziemir’deki kurşun fabrikasına ait radyoaktif atıkları temizleyen Turanlar Çevre A.Ş.’den işlemin ekim ayı başında biteceği açıklaması geldi.

yapi.com.tr
‘İzmir’in Çernobil’inde Son Dönemeç

Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Gaziemir'de Aslan Avcı firmasına ait kurşun fabrikası arazisinde bulunan çevre kirliliğine ilişkin yapılan temizleme çalışmalarında son dönemece girildi.

Sahadaki temizleme çalışmalarını sürdüren Turanlar Çevre A.Ş.'nin Genel Müdürü Serhat Emanet, “Mayıs ayında başladığımız radyoaktif temizleme işlemini Ekim ayı başında bitiriyoruz. Şu an terminden hızlı gidiyoruz. Kamu yararını gözeterek çalışmalarımızı hızlandırdık” dedi.

Temizleme çalışmalarının bitirilmesi için Mayıs 2015'e kadar süreleri olduğunu ancak, bu süreden 7 ay önce bölgeyi radyoaktif kirlilikten tamamen arındıracaklarını kaydeden Emanet, “Temizlik çalışmalarının ardından Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nden (ÇNAEM) son bir kontrol için ekipler gelerek ölçümleme yapacak. Hazırlanacak rapor, birer nüsha olarak İzmir Valiliği, Kaymakamlık, Çevre İl Müdürlüğü, AFAD ve arsa sahibine teslim edilecek” diye konuştu.

Sahadaki kimyasal temizliği de yılsonuna kadar bitirmeyi planladıklarını vurgulayan Serhat Emanet, “Sahada çıkan her türlü atığı topraktan ayrıştırıp, ayıklıyoruz ve muhafazasını sağlıyoruz. Daha sonra zırhlı konteynırlarla TAEK'e teslim ediyoruz”

Yaz mevsiminin avantajını kullanarak temizlik çalışmalarını 24 saat sürdürdüklerini dile getiren Emanet, arazideki mevcut radyoaktivite düzeyinin ölçümü amacıyla TAEK tarafından kurulan radyasyon algılayıcı dedektörlerden elde edilen anlık değerlere isteyen herkes tarafından kurumun http://www.taek.gov.tr/uygulama/resa_doz/tum_iller.php adresinden kolaylıkla ulaşılabileceğini ve yapılan son ölçümlerde de bu değerlerin insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde olduğunu saptadıklarını kaydetti.

Günlük ölçümlemeler yapılıyor

Sahada birkaç noktada radyasyon alan algılayıcı dedektörler mevcut olup, anlık olarak ölçümleme yapıldığını, bu verilerin TAEK’e ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne (ÇNAEM) aktarıldığını ve her personelin üzerinde bulunan dozimetre adında ölçüm cihazları bulunduğunu kaydeden Turanlar Çevre A.Ş. Genel Müdürü Serhat Emanet, bu verilerin TAEK ve ilgili kurumlar tarafından günlük olarak takip edildiğini ve herhangi bir hata oluşmasını engellemek için son derece titiz bir çalışma yapıldığını sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-cernobilinde-son-donemec_124482.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!