Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Raporlarda Sahtecilik Kaosa Neden Oldu'

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, Van’daki bina raporlarında yapılan değişikliğin kaosa ve güvensizliğe neden olduğunu belirterek, “Binalar tekrardan uzman ekipler tarafından bilimsel olarak incelenmelidir. AFAD kararlarına karşı yurttaşları mahkemelere başvursun” dedi.

yapi.com.tr
'Raporlarda Sahtecilik Kaosa Neden Oldu'

Hasar raporlarında sahtecilik yapılması kaosa neden oldu

Van’da rüşvet ve evrakta sahtecilik suçlamalarıyla 23 Temmuzda İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve personellerinin evlerine baskın düzenlenmiş ve gözaltına alınan 10 kişiden 9’u tutuklanmıştı. Operasyonun ardından Van’da rüşvetle hasar raporlarında sahtecilik yapıldığının ortaya çıkması halkta ciddi tedirginliğe neden oldu ve bugüne kadar verilen raporlar tartışma konusu oldu.

BirGün Gazetesi'nin haberine göre, bu durumun ortaya çıkmasının ardından vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını ve bir kaos ortamı oluştuğunu ifade eden TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, binaların yeniden uzman ekipler tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi.

‘Halk tedirgin’

“Orta hasarlı binalar üniversite hocaları tarafından kalıplarıyla yeniden incelenmelidir” diyen Bakır, birçok binada kalıp numunesi alınmadan binalara orta hasar veya yıkım kararı verildiğini belirtti. Bazı binalarda karot numunesi alınmasıyla stantların değiştiğini ve ‘Orta hasardan yıkıma, yıkımdan az hasarlı’ şeklinde raporların değiştirildiğini aktaran Bakır, Van’da yaşayanların tedirgin olduklarını dile getirdi. TMMOB olarak Van’da 3 bina üzerinde kent genelini belirlemek amacıyla örnek bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Bakır, “3 binada aldığımız laboratuvar numuneler sonucunda karot numunesi sonucunda bir bina orta hasarlı, iki bina az hasarlı çıktı. AFAD bu 3 binaya da yıkım kararı verdi” dedi.

‘9 bin bina orta hasarlı ve bir o kadarı da yıkılmalı’

Van’da meydana gelen depremlerin ardından binaların hasar tespit çalışmalarının yeterli oranda yapılmadığını vurgulayan Bakır, Van merkezinde yaklaşık 9 bin binanın orta hasarlı olduğunu ve bir o kadarının da yıkıldığını ya da yıkılması gereken bina durumunda olduğunu söyledi.

‘Katır hırsızlık yapar, eşeğin kulağı kesilir’

AFAD’a yapılan baskınlarda tutuklanan İŞKUR çalışanlarının kurum bilgisayarlarındaki bilgilere ulaşıp binaların bilgilerini değiştirdiği iddiasını inandırıcı bulmadığını belirten Bakır, “Bu konu pek de inandırıcı değildir. Bu derinlemesine araştırılmalıdır. Hukuk süreci başlamalıdır” dedi. Binaların statüsünün AFAD yetkilileri tarafından değiştirilebileceğini ifade eden Bakır, “Tutuklanan 9 İŞKUR çalışanını günah keçisi seçmesinler, bu doğru değildir. Kürtlerin bir ata sözü var; hêstir diziyê dike guhên ker jê dikin (Katır hırsızlık yapar, eşeğin kulağı kesilir” dedi.

‘Yurttaşlar mahkemeye başvurmalıdır’

Yurttaşların bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Bakır, AFAD’ın kararların kesinleşmesinden dolayı itiraz hakkı olmadığını, bu nedenle yurttaşlardan mahkemelere itiraz etmelerini istedi. Bakır, “AFAD’ın verdiği kararlara saygı duymak doğru değildir. Değiştirilen raporlar için tek yol mahkemeye başvurmaktır. Çok sayıda binanın raporları değiştirildi. Hasarlı iken az hasarlı, az hasarlı iken yıkım kararı verildi. Van’da ciddi bir güvensizlik oluştu. İnsanlar ne yapacaklarını bilmiyorlar. Tedirginler, Van’da kaos süreci başlamıştır. Yetkililerin kalıcı bir çözüm üretmeleri gerek” şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/raporlarda-sahtecilik-kaosa-neden-oldu_101022.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!