Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Rusya'daki Nükleer Sızıntının Ardından Ankara'da Alarm

Akkuyu'nun da üstlenicisi olan Rusya'da yaşanan nükleer patlama ve radyasyon seviyesinin 16 kat artması Ankara'yı alarma geçirdi. Patlamanın hemen ardından Karadeniz bölgesinde yer alan ve saat başı radyasyon düzeyini ölçen istasyonlardan gelen veriler incelemeye alındı.

yapi.com.tr
Rusya'daki Nükleer Sızıntının Ardından Ankara'da Alarm

Rusya'da ay başında asker birlikte bir nükleer patlama gerçekleşti. Olayda 5 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Olayın ardından Rusya’nın resmi meteoroloji ajansı Rosgdromet, ülkenin kuzeybatısındaki Severodvinsk kentinde patlamanın meydana geldiği 8 Ağustos tarihinde radyasyon seviyesinin 16 kat arttığını duyurdu.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre; kazanın duyulmasının ardından Ankara da harekete geçti. Türkiye'de, potansiyel nükleer tehlikelere karşı bir erken uyarı sistemi bulunuyor. Ülkeyi etkileyebilecek düzeyde radyasyon sızıntısı olması durumunda uyarı verecek olan sistem, havadaki "gama radyasyon" düzeyindeki artışı algılıyor. Bunun için de ülkenin başta sınır bölgeler olmak üzere değişik noktalarına ölçüm istasyonları kuruldu.

Rusya’daki kaza sonrasında Karadeniz bölgesinde yer alan ölçüm istasyonlarından gelen veriler yakın markaja alındı. Ölçüm istasyonlarından alınan ve alınmaya devam eden verilerde, radyasyon seviyesinde olağan dışı bir artışa işaret görülmediği belirtildi. Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), rüzgâr ve benzer meteorolojik gelişmelerle radyasyonun Türkiye'ye taşınma olasılığına yönelik projeksiyonlar da yaptı. Bu yönde bir risk görülmediği açıklandı. Ancak, haberde ölçüm rakamlarına ait bilgi yer almadı.

Rusya’dan radyasyon itirafı
Rusya resmi meteoroloji ajansı Rosgidromet, geçen hafta gerçekleşen patlamanın ardından radyasyon seviyesinin 16 kat arttığını duyurmuştu. Rusya’nın Arhangelsk bölgesinde bulunan bir askeri tesiste geçen hafta füze motor denemesi sırasında yaşanan kazaya ilişkin Moskova yönetiminden yapılan yeni açıklamalar, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın (INF) ortadan kalkmasıyla yeniden tartışılmaya başlanan nükleer savaşa ilişkin kaygıları şiddetlendirdi.

Rusya’nın devlete ait nükleer enerji şirketi, Akkuyu nükleer projesinin de yüklenicisi olan Rosatom tarafından yapılan açıklamada, geçen perşembe meydana gelen kazada hayatını kaybeden 5 kişinin roket deneme merkezi personeli olduğu, patlamaya rağmen denemelere devam edileceği duyuruldu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rusyadaki-nukleer-sizintinin-ardindan-ankarada-alarm_174580.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!