Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Sanat Onuruna Saldırı’

UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi, Antalya’nın Kemer beldesinin yeni Belediye Başkanı Mustafa Gül tarafından, burada Çınarlı Kavşağı’nda yer alan “Aşk Yağmuru” adlı heykelin kaldırılmasını kınadı. Antalya ili Kemer beldesinin geçen dönem belediye başkanlığını yapan Hasan Şeker döneminde, heykel sanatçısı Zafer Sarı tarafından gerçekleştirilen

Cumhuriyet Gazetesi
‘Sanat Onuruna Saldırı’

UNESCO AIAP Türkiye Ulusal Komitesi, Antalya’nın Kemer beldesinin yeni Belediye Başkanı Mustafa Gül tarafından, burada Çınarlı Kavşağı’nda yer alan “Aşk Yağmuru” adlı heykelin kaldırılmasını kınadı. Antalya ili Kemer beldesinin geçen dönem belediye başkanlığını yapan Hasan Şeker döneminde, heykel sanatçısı Zafer Sarı tarafından gerçekleştirilen yapıt, 2 Nisan 2009 tarihinde iş makineleriyle söktürülüp depoya kaldırılmıştı.

‘Sanatın dili evrenseldir’

UPSD Başkanı Bedri Baykam imzalı açıklamada, “heykelin ‘milli kültürümüze uymadığı, edep dışı ve müstehcen’ bulunduğu savları ve ‘halkın ahlakını bozucu ve provokatif’ olarak nitelenmesiyle sanatçı Zafer Sarı’nın ‘kişisel ve sanatsal onuruna saldırıldığı’, buna karşın eski Belediye Başkanı Hasan Şeker’in heykeli savunduğu” anımsatılıyor. Eski Belediye Başkanı Hasan Şeker’in “heykelin Kemer için yapılmış olduğu, yerli ve yabancı konukların heykelin önünde hatıra fotoğrafı çektirdiği ve herkesin eseri nasıl görmek istiyorsa öyle baktığı” sözlerinin de altı çiziliyor.

Komite, tüm bunlara karşın yeni seçilen Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün 2 Nisan’da heykeli kaldırması üzerine görüşlerini ise şöyle dile getiriyor: “Heykel sanatı özellikle açık alanlar ve meydanlarda anlam bulan ve bir ülkenin en sarih sanatsal envanteri olmak yanında, ülkelerin uygarlık eşiğini de temsil etmektedir. Sanatın, kültürün, bilimin dili evrenseldir. Geçmiş uygarlıkların zengin izini taşıyan bir ülkenin mirasçıları olarak, şunu ulusça bilmemiz gerekir ki geçmiş veya eski uygarlıkların kanıtları, günümüzden yarınlara uzanan çağdaş sanat eserleridir. Daha önceki yıllarda da bu utanç verici yasakçı zihniyet, çağdaş sanat üreten sanatçıları suçlamış ve eserleri cezalandırmaya kalkışmıştı.” Komite, ayrıca Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da “çağdaş sanatın belediyelerce bu şekilde keyfi olarak sansürlenemeyeceğine ilişkin görüş belirtmesinin ve ivedi olarak bir açıklama yapmasının gereğine inandıklarını” ve “Kemer Belediye Başkanlığı’nın en kısa zamanda bu hatasından dönmesini ve Zafer Sarı’nın yapıtını yerine yerleştirmesini, Türk sanat ortamı adına talep ettiklerini” belirtiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanat-onuruna-saldiri_67963.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!