Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sanayi Üretimi Nisan'da Arttı

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, 2013 yılı nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 arttı.

yapi.com.tr / AA
Sanayi Üretimi Nisan'da Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı Nisan ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada ise sanayinin alt sektörleri incelendiğinde nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,1 arttı.


Bakan Ergün: Artış Nisan ile sınırlı olmayacak; devam edecek

Yazılı bir açıklama yaparak endeksi değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Nisan ayında sanayi üretim endeksinin 'beklentileri aşarak' geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 arttığını hatırlatarak, takvim etkilerinden arındırılmış endeksin yıllık bazda yüzde 3,4, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin de bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttığını kaydetti. Türkiye’nin büyüyeceğini ve büyümenin öncüsünün de sanayi üretimi olacağını vurguladıklarını belirten Ergün, "Nitekim söylediklerimiz yerini bulmaya başlamış, sanayi üretimi önemli bir artış göstermiştir" ifadesini kullandı.

Ergün, verilerin söz konusu artışın sadece Nisan ayı ile sınırlı olmadığını, takip eden aylarda da devam edeceğini vurgulayarak, ikinci çeyrekle birlikte büyümenin, öngörülen 'patikaya' girdiğini bildirdi. Türkiye'nin geçen yıl alınan tedbirler neticesinde mütevazı bir büyüme gerçekleştirdiğini anımsatan Ergün, bu yıl ise geçen yıl elde edilen kazanımları koruyarak daha iyi bir büyüme sergileyeceklerine dikkati çekti. Ergün, şunları kaydetti: "Bu yıl büyümeye hem iç talep hem de dış talep olumlu yönde katkı verecektir. Geçen yıl sonundan itibaren düşmeye başlayan kredi maliyetlerinin ve ertelenen yatırım ve tüketim talebinin iç talebe nisan ayı itibariyle yansıması görülmeye başlamıştır. Ana mal grupları itibariyle baktığımızda tüketim malı ve ara malın üretimindeki artış da ekonominin canlanmaya başladığını teyit etmektedir".

Ergün, Türkiye'nin beklentiler doğrultusunda büyüdüğünün altını çizerek, Türkiye’nin kendine güvenen tavrının ve 'ayakları yere basan' ekonomi politikalarının tüm dünyadaki yatırımcıların dikkatini çektiğini vurguladı. Hem yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin hem de uluslararası derecelendirme kuruluşlarının arka arkaya gelen not artışlarının 'popülist yaklaşımlardan uzak' olan politikaların ve yıllardır sağlanan siyasi istikrar sayesinde gerçekleştiğini ifade etti.

Uluslararası piyasaların hala durgunluktan kurtulamadığı bu dönemde sanayi üretimindeki artışın, ciddi bir başarı olduğunu belirten Ergün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Fakat daha da önemlisi mevcut performansımız, dünyada kötü giden işler durulmaya başladığı zaman, Türkiye’nin ne kadar hızlı yol alacağının göstergesidir. Ekonomik, siyasi ve sosyal istikrarı koruduğumuz sürece, başarılarımız devam edecektir. Türkiye 2023 hedeflerine kilitlenmiştir. Nitekim bu doğrultuda sanayimizi daha çok yüksek katma değerli ürünler üretecek şekilde teşvik mekanizmalarını getirdik.

Ayrıca, her geçen gün Ar-Ge’ye, inovasyona, tasarıma, girişimciliğe desteğimizi artırıyoruz. Bilimin sanayi ile buluşması ve sanayideki katma değerin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki uzun dönemde Türkiye’nin rekabetçiliği Ar-Ge’den, yüksek katma değerden geçmektedir. Türkiye de ekonomisiyle, bilim ve teknolojide yakaladığı ivmeyle, sosyal istikrarıyla, her geçen gün güçlenen demokrasisiyle, kısaca her yönüyle geleceğin dünyasına hazırdır".

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayi-uretimi-nisanda-artti_109557.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!