Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

''Sanayi Üretimi Endeksi, Şimdiye Kadarki En Yüksek Eylül Ayı Düzeyine Çıktı''

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimi endeksinin geçen ay ara verdiği 32 aylık yükselişine devam ettiğini belirterek, endeksin şimdiye kadarki en yüksek Eylül ayı düzeyine çıktığını, bu artışın Eylül ayındaki yüzde 21'lik ihracat artışından kaynaklandığını bildirdi.

yapi.com.tr / AA
''Sanayi Üretimi Endeksi, Şimdiye Kadarki En Yüksek Eylül Ayı Düzeyine Çıktı'' Foto: Salih Zeki FAZLIOĞLU (AA)

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yazılı açıklamasında, Eylül Ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerini değerlendirdi.

Aralık 2009'dan bu yana yükselen sanayi üretim endeksinin, bu trendine geçen ay ara verdiğini, bu ay tekrar yükseldiğini ifade eden Çağlayan, yüzde 6,2'lik artışın çok sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti. Daha da sevindirici olanın artışın büyük oranda ihracat artışından kaynaklanması olduğunu vurgulayan Çağlayan, Eylül ihracatında yüzde 21'lik yükselişe dikkati çekti.

İç talebin aksine, net ihracatın büyümeye pozitif katkı verdiğini, bunun da iç talebin sanayi üzerindeki daraltıcı etkisini ikame ettiğini ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Ancak bunun uzun süre devam etmesini bekleyemeyiz, beklememeliyiz. Uzun süreden beri ifade ediyorum; iç talebin katkısı olmadığı sürece sağlam bir büyümeden bahsedemeyiz. İç talebin ve net ihracatın büyümeye katkısı aynı yönde ve yakın oranlarda olmalı. Biri başını alıp giderken, diğeri düşük kalmamalı. Burada da en büyük fonksiyon faiz oranlarına düşüyor. Bu faiz oranları ile ifade ettiklerimin gerçekleşmesi çok zor. Merkez Bankası'nın faizlerde iç talebi ve daha da önemlisi yatırımları artırıcı bir ayarlama yapmasını bekliyoruz.

Yeni teşvik sisteminin ilk 6 ayı ne yazık ki bu yüksek faiz oranlarının gölgesinde geçti. Tabii bir de yeni sistemin tanıtım süreci devam ediyor ancak yatırımcı uygun yatırım ortamı bulduğu zaman bunu gerçekleştirebilir. Talep zayıfken, faizler yüksekken yatırımlarda ciddi sıçrama beklemek de zorlaşıyor.''

Bakan Çağlayan, 2010'un 9 ayında yüzde 13,7, 2011'in 9 ayında yüzde 10,1 artan sanayi üretiminin bu yılın 9 ayında yüzde 3 yükseldiğini, 2013 ve sonrasında sanayi üretimindeki artışın devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Çağlayan, sanayi üretimi endeksinin geçen ay ara verdiği 32 aylık yükselişine devam ettiğini belirterek, ''Endeks şimdiye kadarki en yüksek Eylül ayı düzeyine çıktı. Sanayi üretimindeki artış Eylül ayındaki yüzde 21'lik ihracat artışından kaynaklanıyor'' ifadesini kullandı.

Türkiye ekonomisinin bel kemiğinin sanayi olduğuna işaret eden Çağlayan, ihracatın, yatırımın, istihdamın kaynağının da sanayi olduğunu kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayi-uretimi-endeksi-simdiye-kadarki-en-yuksek-eylul-ayi-duzeyine-cikti_102778.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!