Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sanki İşveren Temsilcisi

Dok Gemi-İş Başkanı Necip Nalbantoğlu'na göre iş kazalarının 'asli sorumlusu' taşeronlar sistemin vazgeçilmez bir parçası.

Radikal Gazetesi/Cem MİRZANLI
Sanki İşveren Temsilcisi

ekiz ayda 19 işçinin öldüğü, 30 bine yakın işçinin çalıştığı Tuzla tersanelerinde ancak 6 bin civarında kadrolu işçinin örgütlendiği Türk-İş'e bağlı Dok Gemi İş Sendikası Başkanı Necip Nalbantoğlu, patronlarla birlikte çıktığı basın toplantısında, işçi temsilcisi gibi değil, patron gibi konuştu.

"Taşeronlar sistemin parçası, birileri istiyor diye kaldırılamaz" diyen Nalbantoğlu, patronlarla birlik olup medyaya, Tuzla'yı ziyaret eden siyasilere ve DİSK'e bağlı Limter-İş'e çattı. Nalbantoğlu, Limter-İş'in yarınki grevini 'yasadışı' ilan etti. Tuzla'daki ölümcül iş kazalarında suskunluğunu koruyan patron örgütleri Gemi İnşa ve Sanayicileri Birliği (Gis-Bir) Başkanı Murat Bayrak, Türk Loydu Başkanı Yücel Odabaşı, Çalışma ve Sanayi Bakanlığı'nın bir gün 'mola' cezası verdiği Sedef Tersanesi Sahibi Murat Kalkavan, ilk kez dün basın karşısına çıktı. Masada bir de, 30 bine yakın işçinin çalıştığı Tuzla tersanelerinde, 6 bin kadrolu işçinin örgütlendiği Dok-Gemi-İş Sendikası Başkanı Nalbantoğlu vardı.

'Taşeron kaldırılamaz'
Bu, ortak basın toplantısında ilk sözü, Kalkavan aldı. Sektörden 100 bin kişinin geçim sağladığını, tersanelerin siyasiler için rant alanına dönüştüğünü iddia eden Kalkavan, şöyle dedi: "Bizler cani değiliz. Suçumuz, üretime para yatırmak ve çok fazla büyümek. Ölüm oranını sıfıra indiremeyiz. Sektörün yapısını bilmeden, intihar edeni, evinde öleni bize yazıyorlar. Yakında Tuzla'daki tüm ölümleri bize yükleyecekler."

Türk Loydu Başkanı Odabaşı ise taşeronluğun kaldırılmasının mümkün olmadığını ifade ederken, "Zaten tersanelerde bunlarla iş yapıyoruz. Herhangi bir düzenleme yok" dedi. Odabaşı, ölümcül kazaları işçilerin 'eğitimsizliğine' bağlayarak, şöyle dedi:

"Trafik kazalarında azalma olursa tersane ölümlerinde de azalma olur. Örneğin işçi yemek molasında yemeğine koşarak gidiyor. Bu ancak eğitimle çözülebilir. Eğitimle ilgili protokol yaptık. İşçilere yılda 4 kez check-up yapılacak."

Gis-Bir Başkanı Bayrak ise tersanelerde inanılmaz kötü koşullarda çalışıldığını kabul ederken "Güneydoğu'dan bu kadar istihdam aldığımızı bilmiyorduk" dedi. Bayrak, kazaları incelemek için komisyon oluşturduklarını söyledi.

En şaşırtıcı konuşma ise Nalbantoğlu'ndan geldi. Nalbantoğlu, "İster taşeron isterse yüklenici deyin, bunlar sistemin bir parçası ve birileri istiyor diye bunlardan vazgeçilemez" diye 'taşeronları' savunurken, adını vermeden, Limter-İş'i eleştirdi: "İşçilerin temsilcisi ve yetkili olan biziz. Bir sendika, dışarıdan toplama işçilerle hak iddia ediyor. Yarın yasadışı grev yapılacak. İş kazaları varsa, sorumlusu benim. Siyasiler bunu ranta dönüştürdü."

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Hasan Macit ve parti meclisinin üyeleri dün Limter-İş'i ziyaret etti. Sendikada basın toplantısı yapan Macit, Limter-İş ve mahalle muhtarlarıyla görüşerek rapor hazırlayacaklarını kaydetti. Heyet daha sonra tersanelere giderek, işçilerin sorunlarını dinledi, işçi aileleri ve mahalle muhtarlarıyla da sohbet etti.

Tuzla'nın en uzun günü
Bu arada Limter-iş'in İş kazalarına ilişkin başlattığı iki günlük iş bırakma eylemi ile DİSK'in bir günlük oturma eylemi bugün başlıyor. Limter-İş grevcileri saat 07.00'de Tuzla Gemi tersanesi önünde toplanıp DİSK yöneticilerini karşılayacak. Ardından DİSK'in çağrısıyla saat 11.00'de İçmeler Tren İstasyonu'nda oturma eylemi yapılacak. Saat 12.00'de de Desan Tersanesi önünde basın toplantısı düzenlenecek. Grev yarın 11.00'de son bulurken, işçiler Gis-Bir binasına yürüyecek. Akşam 19.00'da da 'İşçilerle Buluşma Gecesi' yapılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanki-isveren-temsilcisi_59815.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!