Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Santrallerde Üretim Tahmin Sistemi Kuruluyor

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM)" kapsamındaki santrallerin üretim tahmini düzenlemesine ilişkin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), yeni bir sistem kurmaya çalıştığını belirtti.

yapi.com.tr/AA
Santrallerde Üretim Tahmin Sistemi Kuruluyor

YEKDEM yönetmeliğindeki değişikliği değerlendiren  Şentürk, EPDK'nın bu kararla, ülkedeki enerji arz güvenliğini garanti altına  almak istediğini ancak çevresel etkilerin yenilenebilir enerji santrallerinin  üretim tahminlerindeki öngörülebilirliği azalttığını belirtti.

EPDK'nın, enerji arz güvenliği için üreticiden doğru veri istediğini  anlatan Şentürk, yenilenebilir enerji santrallerinde yapılan tahminlerin  beklenenden daha az ya da çok çıkmasının yatırımcıya büyük maddi zarar vereceğini  ve bu yeni uygulamayla YEKDEM teşvik mekanizmasının aslında fiilen ortadan  kalktığını ifade etti.

Şentürk, EPDK 'nın yenilenebilir enerji üretim tahminlerine yönelik  değişikliğinin arz güvenliği açısından kötü bir sistem olmadığını ancak hata  oranın yüzde 2 seviyesinde tutulmasının üretici için zor bir durum olduğunu  aktardı.

Santrallerin, üretim tahminlerini doğru yapacak kalifiye elemana,  sağlıklı veriye ve yeterli teknik ekipmana sahip olmadığını dile getiren Şentürk,  "Bunu sağlamak için aracı kurumlara komisyon karşılığında iş yaptırmak  zorundayız. Bu da ek maliyet oluşturuyor." diye konuştu.

Jeotermal enerji santrallerinde üretim tahminlerinin oldukça zor  hesaplandığını anlatan Şentürk, "Ortam sıcaklığı Jeotermal kaynağın verimli  kullanılması için oldukça önemli. Çünkü 7-8 derece ile başlayan sıcaklıklar  öğleden sonra 25 derecelere çıkabiliyor. Biz, yüzde 40'a kadar yanılmalar  yaşıyoruz. Tahminimiz eksik ya da fazla çıktığında EPDK'nın bize en az yüzde 25  gibi belli bir kısım opsiyon tanıması, ondan sonrasında cezalandırma sürecine  gitmesi daha uygun olur." değerlendirmesinde bulundu.

Jeotermal enerjiden elektrik üretmenin teknik ve mali açıdan zorlu bir  süreç olduğunu belirten Şentürk, şöyle konuştu:

"Jeotermal yatırımlar megavat başına 4-5 milyon doları buluyor. Bu da  günümüzde nükleer santrallerden sonra en yüksek maliyet manasına gelir. YEKDEM  mekanizması bize kilovatsaat başına 10,5 cent/dolar alım garantisi tanıyor.  Jeotermal santral yatırımcıları olarak inşaatı bitirir bitirmez santralden  ürettiğimiz elektriği piyasa fiyatından satmak zorundayız. Piyasa fiyatı ise  kilovatsaat başına 2,5-3 cent/dolar civarında. Bu yatırımın ekonomik açıdan  verimli olması için 10,5 cent/dolar fiyatla satmamız gerek. Bunun için biz  yetkili kurumlardan YEKDEM uygulamasının yılda en az 2 defa yapılmasını  beklerken, neredeyse YEKDEM mekanizmasını yok sayan böyle bir uygulama ile  bizlerin görüşleri dahi sorulmadan karşı karşıya bırakıldık."

Ürettiği elektriğin tamamına alım garantisi verilen yenilenebilir  enerji santralleri YEKDEM'de yapılan yeni düzenlemeyle birlikte artık sadece  doğru tahmin üretiminin bedelini tahsil edebilecek.? Türkiye'de destek kapsamında  yaklaşık 15 bin megavat yenilenebilir enerji santrali bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/santrallerde-uretim-tahmin-sistemi-kuruluyor_144558.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!