Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Saraçoğlu Mahallesi’nde Hukuk Ayaklar Altına Alınıyor"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ankara’daki tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde ŞPO Ankara Şubesi’nin açtığı davayla iki defa iptal edilen imar planlarını aynı şekliyle tekrar onayladı.

yapi.com.tr
"Saraçoğlu Mahallesi’nde Hukuk Ayaklar Altına Alınıyor"

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, Ankara’nın en kıymetli alanlarından biri olan ve talanın devam ettiği tarihi Saraçoğlu Mahallesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu ve manevi tazminat davası açtı.

BirGün’de yer alan habere göre; ŞPO Ankara Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “2014 yılından itibaren Saraçoğlu Mahallesi’nde yaşayan insanlar lojmanlardan polis zoruyla çıkartılmış, alan bir şirket yapısına sahip olan Emlak Konut GYO’ya devredilmiş ve Cumhurbaşkanının sınıf arkadaşının sahibi olduğu Güryapı AŞ’yle ortaklaşılarak mahalle ve projenin tüm kârı tamamen birkaç kişiye aktarılmıştı.” denildi.

Yapılan açıklamada, "Saraçoğlu Kentsel Sit Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahasına ilişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın" açılan davalar sonucunda Ankara 6. İdare Mahkemesi tarafından 22 Mayıs 2019 tarihinde iptal edildiği belirtildi.

Ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mahkemenin bu kararlarını uygulamak yerine ve mahkemenin iptal gerekçelerini de göz ardı ederek 20 Ocak 2020 tarihinde aynı içerikteki planı yeniden ilan ettiği açıklandı. Ankara 17. İdare Mahkemesi tarafından bu plan da 10 Mart 2022 tarihinde iptal ettiği ifade edildi.

İptal edilen planlar yeniden onaylandı
"Saraçoğlu Mahallesi’nde mahkemenin iptal ettiği rant planları bir ay sonra yeniden onaylandı." denilen açıklama şu ifadeler yer aldı:

"Kamu yararına aykırılığı artık tescillenmiş olan Saraçoğlu’ndaki rant projesini sürdürmek için iki mahkeme kararı da hiçe sayılmış, hukuk ayaklar altına alınmış ve iptal kararından yaklaşık bir ay sonra aynı plan 20.04.2022 tarihinde yeniden ilan edilmiştir. İlan süresi (1 ay) içerisinde imar planlarına tarafımızca itiraz edilmiştir. Şu an yürürlükte herhangi bir plan olmamasına rağmen söz konusu projenin inşaat çalışmaları hala sürmektedir. Bir Bakanın, planları iki kere iptal edilmiş bir alanda, yargı kararlarının uygulanmasından sorumlu olması gerekirken, aynı planı yeniden onaylayarak tüm kârı şahıslara aktarılacak olan rant projesini sürdürmek için hukuku ayaklar altına almaktadır. Mahkemeleri ve meslek örgütlerini hedef almaktadır.

'Görevi kötüye kullanma suçu işleniyor'
Nisan 2022’de yeniden onaylanan planlar 2577 sayılı Kanunun 28/3 ve 28/4 maddelerine göre yargı kararını uygulamama mahiyetinde olup Ceza Kanunu’nun 257. maddesine göre de suç teşkil etmektedir. İdari yargı kararını uygulamamak suretiyle kasten görevi kötüye kullanmak (TCK 257) kapsamında; Yargı kararını uygulamayan ve görevi kötüye kullanma suçu işleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nezdinde suçla ilgisi olduğu tespit edilecek şahıslar hakkında gerekli soruşturmanın başlatılarak kamu davası açılması amacıyla suç duyurusunda bulunduk. Yine aynı şekilde hukuk devletinde olması gereken, salt mahkeme kararının uygulanmamasının başkaca bir şart aranmaksızın manevi zarara sebebiyet verdiği kabul edilmektedir. Bu kapsamda tarafımızdan manevi tazminat davası da açılmıştır.

Cumhuriyetin ve Başkentin bu sembol mekanını ve Ankara’nın belleğini tüm itirazlarımıza rağmen mükerrer planlarla yok etme pahasına ranta açan uygulamalara karşı dün olduğu gibi bugün de aynı noktadayız. Başkentin mirasını, yaşam alanlarımızı, doğal, tarihi ve kültürel değerlerimizi koruyacağımızı; bilimin ve ilerici ortak değerlerimizin ışığında, kamu yararı adına mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/saracoglu-mahallesinde-hukuk-ayaklar-altina-aliniyor_191125.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!