Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Mimarlardan Kurumlara Saraçoğlu Çağrısı

Kentin değerlerini koruyacağını belirten yerel yönetimleri yetki ve sorumluluklarını yerine getirmek üzere göreve davet eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Mahallesi için “Telafisi imkansız zararlar verilmeden yargı kararlarını uygulayın” dedi.

yapi.com.tr
Mimarlardan Kurumlara Saraçoğlu Çağrısı

Özgün dokusu bozulan ve yok olma tehdidi altındaki Saraçoğlu Mahallesi için mücadeleyi sürdüren Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kentin değerlerini koruyacağını belirten yerel yönetimleri yetki ve sorumluluklarını yerine getirmek üzere göreve davet etti.

Saraçoğlu Mahallesi’nin kültürel miras değeri ve kamusal niteliği özelleştirilip ranta açan ve özgünlüğünü yok eden Saraçoğlu Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı yargının iptal ettiğini hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Telafisi imkansız zararlar verilmeden restorasyon adı altındaki inşai müdahalenin durdurulması için Çevre Şehircilik Bakanlığı’na, TOKİ’ye ve Gür Yapı’ya, “Mahkeme kararlarını uygulayın, çalışmaları durdurun.” çağrısında bulundu.

Candan, “Yargı kararlarının arkasını dolanarak, rant ve talan da ısrar edenlere yargı bir kez daha gereken cevabı vermiştir ve Saraçoğlu Koruma Amaçlı İmar Planlarını iptal etmiştir. Haklılığımız defalarca yargı kararlarıyla ortaya konulmaktadır. Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Gür Yapı Saraçoğlu’nda özgün dokunun yok edilmesi girişimlerine acilen son vermelidir. Telafisi imkansız zararlar verilmeden yargı kararlarını uygulamalıdır.” diye konuştu.

Yetkili kurumlar acilen mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlamalıdır
Candan, ruhsatların iptal edilmesi için Çankaya Belediyesi’ne, alanda yetkili olan Büyükşehir Belediyesi’ne mahkeme kararlarının gereğini yerine getirtilmesi için resmi yazıyla başvurduklarını da bildirdi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Özgün dokuyu bozan tüm sorumlular ve kurumlar hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır. Bu konuda yetkili kurumlar acilen mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlamalıdır. Saraçoğlu Mahallesi’nde yürütülen, katılımcı ve şeffaf olmayan, bilimsellikten uzak, bütüncül ve kamusal bakış açısından yoksun olan bu hukuksuz süreç hemen durdurulmalıdır. Alanın ve yapıların özgün değerlerinin korunacağı bakanlıklar bölgesi ve güvenparkı bir bütün olarak ele alan kapsamlı bir koruma amaçlı imar planı yapılmalıdır. Rant hedeflerinden vazgeçilerek alanın ve yapıların tüm özgün değerlerini korumayı hedefleyen bir restorasyon projesi hazırlanarak kamusal kullanımının devamı sağlanmalıdır. Bu parça başı planlama ile Dünya’da tasarlanmış 4 başkentten birisi olan Cumhuriyetin Başkenti Ankara’nın UNESCO dünya miras listesine girme potansiyeli ortadan kaldırılmaktadır. Saraçoğlu Mahallesinin bütüncül bir şekilde korunması için verdiğimiz hukuk mücadelesinde Kültür Bakanlığı ve Koruma Kurulu’na açtığımız dava ile Çankaya Belediyesi’ne karşı ruhsat iptali için açtığımız davaya Saraçoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı’nı iptal kararını da sunacağız. Saraçoğlu Mahallesi'ni yok edecek, özgün dokusunu ve habitatını bozacak her türlü girişimin karşısında olmayı sürdüreceğiz. Saraçoğlu Mahallesi'ni kamusal yaşama kazandırana kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlardan-kurumlara-saracoglu-cagrisi_190213.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!