Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Kıdemin Yönü Avusturya’da

Sendikalar Avusturya Modeline Hayır Dedi

ASO Başkanı Nurettin Özdebir’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’yla yaptığı görüşmeden edindiği bilgiler doğrultusunda kıdem tazminatının yarıya düşmesi anlamına gelecek şekilde aylık kıdem tazminatı prim oranının yüzde 3.8’e düşürüleceğini ve bireysel hesaplar açılacağını söylemesi, konuyla ilgili tartışmaları alevlendirdi.

yapi.com.tr
Sendikalar Avusturya Modeline Hayır Dedi

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Avusturya modeli olarak adlandırılan kıdem tazminatı sistemine sendikalardan ret geldi. Yeni model konusunda bilgisinin olmadığını söyleyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatının 30 günün altına düşülmesi anlamındaki hiçbir teklife sıcak bakmadıklarını ve izin vermeyeceklerini söyledi. Şu ana kadar kıdem tazminatı konusunda bir arpa boyu yol gidilmediğini vurgulayan Atalay, “Konuşulan modelin ne içinde ne de yanında yer alırız. Sayın Mehmet Şimşek gibi sayın ASO Başkanı da kıdem tazminatı konusuna çok ilgili. Ama biz bu tartıştıkları sistemlere izin vermeyiz” dedi. Atalay şunları söyledi: “Bir kez daha tekrarlamak gerekiyor. Yüzde 8.33 oranı 1 aylık kıdem tazminatı hakkının korunması için elzem. Bunun altındaki rakama ikna olmayız. 30 günlük hakkımız kazanılmış bir hak. Kimse bizden bu konuda bir taviz beklemesin.”

Bu model olmaz

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da, bu modelin karşısında olacaklarını söyledi. İsteklerinin kıdem tazminatı konusundaki güvencenin artırılması ve devlet güvencesinin sağlanması olduğunu vurgulayan Arslan, “Biz kıdem tazminatında fon olsun istiyoruz. Böylece alamayan insanların da kıdem tazminatına kavuşması mümkün olabilir” dedi.

DİSK Başkanı Kani Beko da, kıdem tazminatı konusunda net olduklarını söyledi. Getirilmek istenen sistemin işçilerin aleyhine olacağını söyleyen Beko, “Kıdem tazminatı fona/sandığa devredildiğinde, işveren işçi çıkardığında toplu bir ödeme yapmak zorunda kalmayacak. Böylece işten çıkarmalar kolaylaşacaktır. Tüm işçiler ‘gündelikçi’ gibi çalışacak, sendikalaşma imkânsız olacak; işçilere sürekli giriş-çıkış yapılabilecektir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sendikalar-avusturya-modeline-hayir-dedi_144979.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!