Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

"Filyos Projesi'yle İlgili...

Serada Bulunan Mozaikler Zeugma'ya Rakip

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Kadıoğlu köyünde, tarihi mozaik bulan kişinin serasının yer aldığı alanda sürdürülen kazılar gönderilen ek ödenekle yeniden başlayacak. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kasap: ''Bahçedeki mozaikler, Zeugma'yı kıskandıracak düzeydedir'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Serada Bulunan Mozaikler Zeugma'ya Rakip

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kadıoğlu köyünde, tarihi mozaik bulan kişinin serasının yer aldığı alanda sürdürülen kazılar gönderilen ek ödenekle yeniden başlayacak. Kadıoğlu köyünde yaşayan Nizamettin Oral'ın (65), 2008'de evinin bahçesindeki serasını güçlendirmek için yaptığı kazı sırasında üzüm salkımlarının arasında oturan kadın ile elinde hançerle onu öldürmek isteyen erkek figürünün yer aldığı tarihi mozaik bulmasının ardından bahçede Ereğli Müze Müdürlüğünce sürdürülen kazılar yaklaşık 20 gün önce tamamlandı.

Zonguldak Valisi Erdal Ata'nın girişimleriyle Kültür ve Turizm Bakanlığının kazılar için 20 bin lira ek ödenek göndermesi üzerine arkeologları heyecanlandıran bölgedeki kazılara yeniden başlanmasına karar verildi.

Gaziantep'te ortaya çıkan Zeugma mozaikleri kadar güzel nitelendirilen mozaiklerle ünlenen köyde, tarihi yapıların ortaya çıkarılmasıyla ilçedeki Filyos Antik Kenti ile birlikte bölge turizmine katkı sağlanması beklendiği bildirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekai Kasap, köydeki bahçede kazıların 2008'den itibaren devam ettiğini, MS 3-4. yüzyıl Geç Roma dönemine ait taban mozaiklerinin bulunduğunu söyledi.

Köyde zengin bir tarihi mirasın izlerine rastlandığını, kazıya bakanlığın destek verdiğini anlatan Kasap, şöyle konuştu:
''Kazılar kapsamında, asma bahçesi içerisinde Trakya Kralı'nın bir delilik anında şarap tanrısını hançerleme sahnesi yer aldığı villanın taban mozaiki 2008'de bulundu. Geçen yıl odanın devamında geometrik desenli mozaikler ortaya çıkarıldı. Bu yıl da yapılan kazılarda bulunan mozaikte bereket sembolü maskın boynuzları arasında domuz figürleri, yan bordürlerde aslan ve leoparın kavgası, aslanın geyiği avlaması ve su perisi gibi sahneler var. Bahçedeki mozaikler, Zeugma'yı kıskandıracak düzeydedir. Mozaiklerin devamı kazı çalışmaları kapsamında ortaya çıkarılacak. Hava şartları ve ödeneğimiz yettiği kadar kazıları sürdüreceğiz''.

Kasap, Oral'a ve komşularına ait arazilerin kamulaştırılmasının gündemde olduğunu belirterek, ''Gelecek yıl kamulaştırmayla ilgili süreci başlatacağız. Ereğli Müze Müdürlüğü başkanlığında 1 arkeolog ve 12 işçiyle sürdürülen çalışmalarda heyecan verici mozaiklere rastlamaya devam edeceğimize inanıyorum'' dedi.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/serada-bulunan-mozaikler-zeugmaya-rakip_83247.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!