Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Seyrantepe Yeniden Görücüye Çıkıyor!

TOKİ, Galatasaray’ın Seyrantepe’deki stad projesi ’Türk Telekom Arena’nı yapımını üstlenen Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat Ortak Girişim Grubu’yla ipleri kopardı ve ihaleyi iptal etti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Artık ne Galatasaray’ın ne Türk sporunun ne de bizim hiç kimsenin tahammülü kalmadı" derken yeni bir ihalenin ilanını bugün yapmayı

Vatan Gazetesi
Seyrantepe Yeniden Görücüye Çıkıyor!

TOKİ, Galatasaray’ın Seyrantepe’deki stad projesi ’Türk Telekom Arena’nı yapımını üstlenen Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat Ortak Girişim Grubu’yla ipleri kopardı ve ihaleyi iptal etti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Artık ne Galatasaray’ın ne Türk sporunun ne de bizim hiç kimsenin tahammülü kalmadı" derken yeni bir ihalenin ilanını bugün yapmayı planlayan kurum, bu sefer işini sağlama alacak ve ihale şartnamesinde finans bacağına ağırlık verecek. İhaleden de bir sonuç alınamazsa TOKİ, stadın yapımını kendi üstlenecek.

29 Ekim 2009’da açılması planlanan ama inşaatının henüz yüzde 24’ü tamamlanan projeyle ilgili olarak yeni bir ihaleye çıkacaklarını açıklayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Artık ne Galatasaray’ın ne Türk sporunun ne de bizim hiç kimsenin tahammüle kalmadı. Bu işle ilgilenen kendisini bu işi yapmaya yetkili gören kim varsa gelsin başvursun. Yabancı, yerli, Müslüman, Ermeni, Türk kim varsa gelsin başvursun" dedi. İhale ilanından itibaren 15 günlük başvuru süresi tanıyacaklarını aktaran Bayraktar, 1 haftalık süreçte de katılımcı firmaları inceleyerek işi yapmaya aday en güçlü firmaları belirleyeceklerini belirtti.

Talu dava açarsa inşaat durmaz

İhalenin iptal edilmesiyle ilgili kararı dün yazılı bir açıklamayla yapan TOKİ Başkanı Bayraktar, 52 bin seyirci kapasiteli spor kompleksi inşaatının onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24’ler seviyesinde bulunduğuna dikkat çekti. Açıklamada ayrıca, yüklenicinin projenin yürütebilmesi için kredi kullanılmasından dolayı İdare’nin kefil olmasını talep ettiğini ve İdare’nin de kefalet vermeyi kabul ettiğine vurgu yapılarak, "Türk sporu ve Galatasaray camiasının hassasiyeti, spor kompleksinin İstanbul’a kazandıracağı vizyon ile Türk ekonomisine olan katkısı dikkate alınarak, spor kompleksi inşaatının sağlıklı bir biçimde yürütülerek tamamlanması için İdaremiz, bugüne kadar projeye ve yükleniciye gerekli her türlü kolaylığı ve desteği sağlamıştır" denildi.

Eren Talu’nun iptal sonrası yasal yollara başvurması olasılığı hakkında ise Erdoğan Bayraktar, dava açılabileceğini ama bunun inşaatı durduramayacağını açıkladı.

İhale neden iptal oldu?

Ağustos 2007’de ihalesi yapılan inşaatın iş programına göre yüzde 66’sının tamamlanmış olması gerekiyordu ama şu anda yüzde 24 seviyesinde.

İşçi ücretleri zamanında ödenmedi. Gerekli işçi, malzeme ve teçhizat yüklenici firma tarafından sağlanamadı.

Yüklenici firma ihale şartlarına uymadı, inşaatı yürütmekte zorlandı. TOKİ’den hisse devri izniyle Abu Dhabi’den ortak bulmasına rağmen inşaatı iş programına uygun yürütemedi.

İdare tarafından Eren Talu sözlü olarak inşaatın devamlılığı konusunda defalarca uyarıldı. 19 Haziran’da ise birinci fesih ihtarnamesi çekildi.

İkinci fesih ihtarnamesiyle 26 Haziran’a kadar sözleşme şartlarının yerine getirilmesi istendi.

Ancak süre dolmasına rağmen Eren Talu ihtarname süresinin sona ermesine rağmen bir girişimde bulunmayınca sözleşme feshedildi.

Galatasaraylı Talu, 'hayatının projesi'ni kaybetti

Koyu bir Galatasaraylı olarak bilinen Eren Talu, stad projesini üstlenirken "Burası hayatımın projesi" tanımlamasını yapmıştı. İhalenin iptal edilmesi Talu’yu da etkiledi. İhaleyi aldıktan sonra sonra 10 milyon dolarlık teminat mektubu veren Talu, projeye 86 milyon dolar yatırdığını da açıklamıştı. Küresel finans krizi nedeniyle finansman konusunda sıkıntı yaşayan ve Abu Dhabi Group ve Al Zarooni Group’la ortaklık kurarak bu sorunu aşmaya çalışan Eren Talu, yeni ortaklarıyla da nakit sıkıntısını çözemedi. Talu, Ağaoğlu, Sinpaş gibi şirketlerle de ortaklık için görüştü. Ancak sonuca ulaşamadı. Talu’nun zorlanmasında Ali Sami Yen arazisinde rezidans ve AVM yatırımına stad bitmeden başlayamamasının da etkili olduğu belirtiliyor.

Aşçıoğlu ruhsatı alır almaz Likör projesine başlıyor

Mecidiyeköy’deki Likör fabrikası arsasında gerçekleştireceği rezidans projesinde, bitişiğindeki Ali Sami Yen arazisinde yaşam merkezi projesi yürüten Eren Talu ile ortak hareket etme kararı alan Aşçıoğlu İnşaat’ın ihalenin iptaliyle iki projedeki çarşı ve kültür merkezinin birleştirilmesi planları da suya düştü. Projesine başlayabilmek için yaklaşık 4 aydır Talu’nun adımını bekleyen Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, belediyeye projelerini sunduklarını, ruhsatlarını alır almaz da kazmayı vuracaklarını açıkladı. İhale şartlarının yanlış olduğunu daha önce de vurgulayan Aşçıoğlu, yeniden ihale açılsa bile girmeyi düşünmediklerini, zaten yarım kalmış bir inşaatı devralmanın bir firmaya prestij getireceğine inanmadıklarını sözlerine ekledi.

İptal Cimbom’u 50 milyon dolardan etti

Seyrantepe Türk Telekom Arena'nın 29 Ekim 2009’a kadar bitmesi gerekiyordu. Galatasaray Spor Kulübü de stadın VIP koltuk ve loca satışına başladı. Ancak ihalenin iptal edilmesi nedeniyle inşaatın tamamlanması en iyi ihtimalle 2010-2011 sezonuna kaldı. Bu da Galatasaray’ın 50 milyon dolarlık bir gelir kaybı anlamına geliyor. İhalenin iptal edilmesiyle ilgili kararın ardından bir açıklama yapan Galatasaray Spor Kulübü, "Galatasaray Spor Kulübü, çok taraflı protokol gereği haklarının korunması konusundaki kararlığını sürdürecektir" değerlendirmesini yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/seyrantepe-yeniden-gorucuye-cikiyor_70422.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!